Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Psykosomatiske symptomer og hjertesykdom

Spørsmål

Hei

Jeg har lenge slitt med stress og angst etter at jeg ble lurt i hasjkake av en bekjent som resulterte i panikk og traumer. Etter dette fikk jeg en generel helseangst men spesielt på hjarte. Etter hvert ble det mer og mer symptomer, stå oppreist med kjempehøy puls å måtte sette meg, ekstraslag, rar puls, sug i brystet, hjartebank osv.. de fleste typiske symptomer. Noen ganger også en sinnsyk snøring når jeg reiser meg raskt, i halsområde/bryst som presser, slik at det føles som alt blodet i hodet. Bir som regel aldri svimmel, kvalm eller pustevansker. Har tatt hvileekg, 72timers ekg, ultralyd av hjerte og ellers blodprøver osv som jeg altid tar en gang i året. Alt fint.
Men så var det denne snøringen da og presset i halsområdet og bryst. Følte ikke jeg hadde dette når jeg tok 72timers ekg og er derfor livredd for at dette kan være spasmeagina eller noe. Har nevnt dette for min lege(fikk ikke forklart det til hjertespesialisten) men min lege sier dette er muskelspenning og angst. Jeg er seriøst livredd for at det er sammensnøring rundt hjarte. Når det skjer, er som jeg aktiverer noe musker så spenner og snører seg mer og mer og sprer seg i halsen, ikke noe vont. Bare ubehaglig. Hvis jeg kjenner på pulsen da så slår hjarte saktere og saktere men som om s t pomber inn MASSE blod. Derav kanskje et angstanfall? Jeg har 2 barn, er 26 år og sliter med stress og angst. Ingen sykdommer ellers. Merker ikke noe når jeg trener og ellers. Men dette føles som kommer mer når jeg er nerstemt, tungt i kroppen og psykisk nede. Puster mye feil, spenner osv. Men kan ikke forstå at det jeg kjenner ikke er spasmeagina?/hjertekrampe.
Vis jeg bevist løsner litt opp i bryst og kropp, puster godt og så reiser meg, så marker jeg som regel ikke. Min psykomotiake fysio sier jeg har satt alt i brystområde, og bruker bare overkropp og ikke beina. Jeg kan som regel tenke meg vekk fra det hvis jeg slepper mellommuskelen og bruker bena. Er skikklig redd og sliten:(

Svar

Hei !
Du har lenge slitt med stress og angst etter at du ble lurt i hasjkake av en bekjent som resulterte i panikk og traumer. Etter dette fikk du en generel helseangst men spesielt i forhold til hjerte. Etter hvert fikk du flere og flere symptomer. Når du stod oppreist fikk du med veldig høy puls og måtte sette deg. Du opplevde ekstraslag og det du beskriver som en "rar puls", med sug i brystet og hjertebank. Du er grundig utredet med hvileekg, 72 timers ekg, og ultralyd av hjerte. Du har tatt blodprøver som du tar en gang i året.
Du er spesielt engstelig for press og en følelse av at det snører seg i halsområdet og bryst. Du har nevnt dette for din lege, som forklarer dette med angst og muskelspenninger. Du har ingen smerter, men du er redd for at dette skyldes hjertet ("spasmeangina").
Du har 2 barn, er 26 år og sliter med stress og angst. Ingen sykdommer ellers. Du merker ikke noe når jeg trener, men du føler det spesielt når du er nedstemt og føler deg tung i kroppen.
Du forklarer at du puster feil og "spenner" deg mye. Du er overbevist om at du har hjertekrampe eller spasmeangina.
Om du foretar deg øvelser der du "løsner" litt opp i bryst og kropp, og puster godt når du reiser deg, så merker du dette som regel ikke. Du har en psykosomatisk fysioterapeut som mener at dine psykiske plager er fokusert i brystområdet. Du forteller også at du kan tenke deg bort fra dette. Du er sliten og redd for alvorlig sykdom.
Når jeg leser ditt spørsmål og tar din alder på 26 år i betraktning, så vil jeg konkludere med at du mest sannsynlig ikke har hjertekrampe. Du er utredet med 72 timers EKG og du har gjort ultralyd av hjertet, som har vært normalt. Dine blodprøver har vært normale. Du beskriver også at du ikke merker noen symptomer når du trener. Fysisk aktivitet er godt både for depresjon og stress. Ved angina pectoris så vil man normalt få smerter ved aktivitet, men ved spasmeangina (prinzmetals-angina)så er det slik at man kan få spasmer i kransårene som ikke er aktivitetsutløst, men kan skyldes stort psykisk stress eller opphold i ekstrem kulde. Av og til er årsaken også ukjent. Du beskriver at du ikke hadde disse symptomene, som du mener er spasmeangina, når du tok 72-timers EKG. For å komme nærmere en diagnose bør du derfor forsøke å få tatt et EKG når du har disse symptomene, som du mener er symptomer på spasmeangina. Du kan snakke med din fastlege om hvordan dette praktisk skulle kunne la seg ordne. Videre utredninger som kan være aktuelle er belastningsekg og eventuelt en koronar CT-undersøkelse, som er en non-invasiv undersøkelse av kransårene dine. Ut fra det du skriver, vil jeg likevel ikke tro at du har en spasme angina, men at symptomene er uttrykk for en primær angst/depresjonstilstand. Jeg forstår naturligvis at det du opplever er virkelig for deg, og ofte kan en full hjerteutredning være det som tilslutt må til for at du skal slå deg til ro. Dette gjelder uansett hva din fastlege eller andre fagpersoner mener om hva som er årsaken til dine plager.

Du har to barn og du beskriver en hverdag med stress og angst. Det å ha to barn er i seg selv periodevis en stress test for både kropp og sjel i en hektisk hverdag. Du er åpen på at du har psykosomatiske lidelse og har en fysioterapeut som behandler deg for dette. Ut fra det du skriver, så virker det på meg som at du har en dyktig fastlege og en god fysioterapeut, som følger deg godt opp.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-