Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øm kul på halsen, redd for kreft

Spørsmål

Hei, For en uke siden da jeg skulle sjekke størrelsen på mandlene mine utenfra, merket jeg at det var smertefullt på høyre side da jeg berørte. Ikke på selve mandelen men på baksiden over. Det er en smerte som stråler opp til øret. Jeg har ikke tilsvarende problem på venstre side. Da jeg sjekket igår igjen var det enda mer ubehagelig å ta på. Jeg har ingen problemer med svelging osv, men jeg kjenner det nå hele tiden. Jeg har i situasjoner hvor jeg oppdager ukjente ting med kroppen min en tendens til å katastrofetenke i verste mulige retning. Med dette frykter jeg kreft i svelg/strupehodet. Hva kan dette være? Røyer ikke.

Mann 35
Svar

Hei.


Det er ikke mulig å kjenne mandlene fra utsiden av halsen. Om du har kjent noe der som du trodde var mandlene, altså for eksempel en kul, så er det en lymfeknute. Lymfeknuter er en del av kroppen som skal være der, og normale lymfeknuter svulmer opp og blir noe ømme, når vi blir utsatt for virus og bakterier, -uten nødvendigvis å bli syk.

Det du beskriver, høres altså ut som en normal del av en velfungerende kropp. Problemet er altså ikke hva du kjenner, men hva du har tenkt om dette. 

Og fremfor alt er det ikke et tegn på kreft. Alle mennesker har av og til ømme og forstørrede lymfeknuter akkurat slik du beskriver nå.

Hvis du ikke klarer å legge fra deg bekymringen for dette på tross av informasjonen, jfr din tendens til å katastrofetenke, så synes jeg du skal oppsøke fastlegen din for å få hjelp for din helseangst, for det finnes det effektiv behandling for i form av samtaleterapi, enten ved fastlege eller psykolog.

Håper informasjonen kan hjelpe deg. Ha det bra.