Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nybakt mor med nyoppstått helseangst.

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 25 år som er redd jeg har fått kreft. Jeg fødte for ikke så lenge siden og begynte plutselig og brått noen uker etterpå å føle meg veldig syk. Jeg fikk hudutslett og kløe, synsforstyrrelser i form av svarte fluer, kvalme, hodepine, ledd og skjelett smerter, brennende og stikkende smerter rundt på kroppen (spesielt hender og føtter), smerter i ansikt/kjeve/tenner, samt smerter i hals med utstråling til begge ørene. Jeg er også fryktelig sliten og trøtt. Dette har vedvart over flere måneder. Smertene kommer og går veldig i løpet av en dag. Noen dager er det bare noen av smertene som er gjeldene. Jeg har fulgt med på smertene i hals/ører og funnet en mulig sammenheng med noe rart i munnen min. Det kan se ut som noen små klumper som har samlet seg rundt mandelen, og jeg kobler dette selvsagt med kreft etter noen ikke-så-hyggelige timer på google. Alle rundt meg sier at jeg er "hypokonder" og at jeg ikke har kreft, men jeg klarer ikke å ikke ta det seriøst. Jeg har vært hos tannlege mye over to år grunnet periodontitt, og oppsøkt fastlege for vurdering av munnen. Ingen av de har nevnt noe om noe alvorlig. Vet ikke hvor godt legen kikket, men han avfeide det med at i hvertfall ikke var kreft, men heller en slags halsbetennelse. Han tok en kikk i ørene mine og mente smertene skyltes voks. Nesen min har også vært svært tett de siste 5 månedene, noe han mente var allergi. Allergitabletter og nesespray for allergi fungerer ikke. Bare Otrivin gjør det levbart. Jeg har ingen feber, og kan ha gode dager med mer energi. Mye matlyst og ingen vektnedgang. Jeg er veldig anspent og engstelig grunnet redselen min for sykdom. Jeg har fått i gang utredning hos legen fordi jeg er så plaget med smerter, men ting tar tid. Hva tror du dette kan være? Er det sannsynlig at dette er kreft? Hva kan det isåfall være?

Kvinne 25
Svar

Hei.


Det jeg kjenner meg mest sikker på her, er at ingenting av det du forteller om her, gir noen objektiv mistanke om kreft. Når jeg leser din beskrivelse her, så er det som slår meg, at du katastofetenker om tilfeldige og ikke-farlige observasjoner fra kroppen, og sannsynligvis "kjører en alt for god overvåkning" av kroppen din nå, og derfor blir observant på hvert signal fra kroppen, som du så igjen som nybakt mor (kanskje sliten, kanskje lite søvn?) systematisk feiltolker som tegn på mulig sykdom. 

Og det er heller ikke uvanlig å få kraftige bekymringer om helse, frykt for å bli syk og dø osv, når man akkurat har fått det enorme ansvaret det er å få barn. Å bli syk og dø når man ikke har barn, det er nå en ting, men akkurat nå er det jo viktigere enn noen gang i livet, å ikke bli syk og dø, for ditt barn er jo 100% avhengig av deg. Derfor er det så lett å forstå at noen nybakte mødre kan få helseangst. Det er på en måte ytterst "logisk"-psykologisk forståelig. Kanskje det å få vite at det ikke helt uvanlig at det å få barn, noen ganger kan trigge helseangst, kan være til nytte for deg, for å forstå dette bedre? Mange faktorer kan spille inn: Det psykologiske aspektet ved at et annet uskyldig vergeløst, lite menneske er så totalt avhengig av deg, hormonelle faktorer, ofte søvnmangel osv, kan gjøre ethvert menneske mer tynnhudet og etterhvert engstelig. 

Og så er det en ting til jeg også legger merke til: Du sier at helseangsten begynte noen uker etter fødselen, og du sier også at du fikk prevensjonssprøyte 6 uker etter fødsel. Det er velkjent at en del kvinner kan få psykiske bivirkninger av den sprøyten, noen tildels betydelige. Jeg sier ikke med dette at det er hele forklaringen, men det er meget mulig at det kan være medvirkende i større eller mindre grad her, i en situasjon hvor du i utgangspunktet er psykologisk sårbar og kanskje sliten i tillegg. Nervøsitet og depresjon er velkjente og beskrevne bivirkninger, som det til og med opplyses om i pakningsvedlegget. Du skal derfor slett ikke utelukke at det også kan spille deg et puss her. Og depresjon og angst kan jo avgjort gi seg til uttrykk i helseangst, slik det ser ut som du nå virkelig har. Du skriver at du har fått igangsatt utredning hos legen din, og kanskje det er bra, men det er ikke sikkert at det er i den gaten du virkelig vil få hjelp. For det er slett ikke usannsynlig at det kan være et blindspor, og i tillegg er det å være under utredning noe som gjør noen med en, -"kanskje jeg har en sykdom, legen har jo tross alt valgt å utrede meg". Derfor synes jeg at du i tillegg absolutt bør ta opp disse tingene jeg har nevnt her nå, med legen din. For er det helseangst som er problemet, f.eks. forverret eller trigget av hormonelle bivirkninger, så ligger løsningen absolutt ikke å få utelukket at man har fysisk sykdom X, det viser enhver erfaring. Da er det psykologiske tiltak og behandling som hjelper. Så ta absolutt tak i det fra denne vinkelen også. Redd for å ha kreft er du jo, og det er i seg selv veldig vondt, og jeg ser ikke at du har grunn til å tenke i de baner. Og slik redsel / angst finnes det meget effektiv psykologisk behandling for.

Jeg håper at mine innspill og informasjonen her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.