Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Normalt blodtrykk gjør hypokonder redd for hjerneslag

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 44 år. Jeg har litt helseangst og er nok spesielt redd for å måle blodtrykk. Jeg gikk med døgnmåler for tre år siden etter å ha målt litt høyt hos legen og resultatene var da normale. Nå har vi måler hjemme ettersom mannen min har fått konstantert høyt trykk. Når han måler på meg er alltid første måling høy og jeg kjenner pulsen øker. På høyeste måler jeg 145 over 85 men etter tre målinger lander jeg stort sett på rundt 135 over 80, målte også 133 over 70 etter et glass vin. På fitbit er hvilepulsen min på mellom 54 og 58. Hos legen sist målte jeg 140 over 80. Jeg er ellers frisk, slank og i god form. Har nå oppsøkt hjelp for helseangst. På døgnmåleren i 2018 var trykket på 125 over 72. Er dette alarmerende eller kan jeg slappe av og legge bort blodtrykksmålere en stund. Mvh en som er redd for å få slag

Kvinne 44
Svar

Hei.


Du har på ingen måte høyt blodtrykk, og din bekymring for aldeles normale verdier viser kun at du har et overdrevent og unødig fokus på dette, drevet av din helseangst. 

Du er en frisk og slank kvinne på 44 år, og det er ingen grunn til at du skal være opptatt av ditt blodtrykk, ikke minst når du nå grundig har dokumentert at du ikke har høyt blodtrykk. Du kan vurdere å måle det igjen om for eksempel fem år, det er mitt konkrete råd til deg. Aller viktigst er at du må ikke måle blodtrykket mer nå, både fordi du ikke trenger det, men fremfor alt fordi det åpenbart er svært uheldig for deg.

Det er bra at du har oppsøkt hjelp for din helseangst, for behandlingen for dette er svært effektiv.

Du skriver at du er redd for å få slag. Det får ikke friske, slanke, veltrente kvinner på 44 år i praksis, så det har du absolutt ingen grunn til å tenke på eller være redd for. Men det å bekymre seg, det er noe som virkelig er helseskadelig, og det er det som er ditt problem, så desto bedre at du nå skal få behandling for din helseangst.


Jeg håper mine klare svar er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til med behandlingen for helseangst. Følg for all del mitt råd om å ikke måle blodtrykket mer nå.