image: Nei, HIV og hepatitt smitter ikke slik

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nei, HIV og hepatitt smitter ikke slik

Spørsmål

Hei! Dere får sikkert en drøss med spørsmål som dette hele tiden, men her kommer altså et til. Jeg bor i et borettslag og på vei ut i dag tidlig så jeg at det var noe som lignet på blod på dørhåndtaket og låsen som jeg nettopp hadde tatt på. Det så størknet ut og jeg var bare litt tørr på fingrene. Men angsten min gjør meg så usikker på om jeg egentlig hadde sår jeg ikke merket på fingrene og om blodet egentlig var størknet.

Skjønner at dette mest sannsynligvis er mer ekkelt enn farlig, men sliter med OCD og klarer ikke slutte å rumenere rundt dette. Er veldig redd for å bli smitta av HIV og hepatitt (og sikkert mange andre virus jeg ennå ikke har hørt om og googla og blitt enda mer skremt).

Skjønner at dette mest sannsynlig går bra. Men trenger noen betryggende ord allikevel. Lurer også på hvis blodet var ferskt og jeg hadde et sår, hvor smittsomt er det da? Hvilke typer hepatitt smitter på den måte? Takk for svar.

Kvinne 31
Svar

Hei.

Det er bra at du rasjonelt sett forstår at dette ikke innebærer noen smittefare. Men selv om du med din rasjonelle siden forstår dette, så forteller angsten din deg noe annet: "Kan jeg allikevel ha blitt smittet?".

Det kan du imidlertid ikke ha blitt. Du lurer på om du kan ha sår på fingrene du ikke vet om. Slik er det ikke. Har man sår på fingrene, så både ser og merker man det. Og vi vet på ingen måte om det du så på dørhåndtaket, faktisk var blod. Og om det mot formodning skulle være blodet, så er jo sannsynligheten for at det var smittebærende, uhyre liten.

Alt i alt har din angst her skapt en fullstendig hypotetisk situasjon, som du i praksis kan se helt bort fra.

Det er ikke slik sykdommer som HIV og hepatitt smitter, kort fortalt.

Hadde det vært slik, så ville vi ha visst om det, takk i betraktning så lenge disse virusene har fantes og så godt studert dette er.

Du spør om "hvor smittsomt" det hadde vært hvis slik og slik, men dette er "feil spørsmål" og for din del er dette å grave seg ytterligere ned i unødige tanker og bekymringer. Spørsmålet er irrelevant for din del, kort og greit. Du må rett og slett på enhver måte unngå å lese om virus og sykdommer, og totalforby deg selv googling, for dette er den garanterte måten å få økt helseangst på.

Når det gjelder ditt spørsmål om hvordan de forskjellige typer hepatitt smitter, så er det også et spørsmål jeg fraråder deg å være opptatt av, som ovenfor forklart, men det kan kort sies at hepatitt A smitter fekalt-oralt, dvs ved at virus skilles ut med avføring, og får en dette på hendene, så kan det overføre smitte via munnen til en annen person, for eksempel ved dårlig håndhygiene. Og hepatitt B og C smitter via blod, dvs ubeskyttet sex, deling av brukte nåler med infiserte personer og lignende, som for eksempel arbeidsuhell innen helsevesenet.

Oppsummert:

Din angst har konstruert en ekstrem hypotetisk problemstilling her, som du trygt kan fullstendig glemme. Ingen har hittil fått hepatitt eller HIV slik du her har tenkt som potensielt mulig.

Ha det bra.

Illustrasjonsbilde øverst: sdecoret / Shutterstock / NTB