Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klump på halsen, -eller kanskje ikke?

Spørsmål

Hei! For to dager siden syns jeg at jeg plutselig fikk en liten hevelse på høyre side av halsen. Det er helt nederst til høyre like over kragebeinet. Jeg har kjent etter kuler eller klumper i dette området, men har ikke funnet noen. Kjennes ut som treffer senene i halsen når jeg kjenner i det området. Noen ganger kjennes det ut som det dunker, andre ganger kjennes det ut som det svir og plutselig kan det stikke litt og jeg kjenner pulsen der. Men det gjør jeg også på venstre side av halsen. Det gjør ikke vondt når jeg svelger eller tar på det området som føles hovent, men jeg kan hoste helt plutselig, men føler meg ikke noe spesielt sår i selve halsen. Har slitt endel med stress og følelsen av at jeg har en klump i halsen, men måten dette kom og gikk på, fant jeg ut at dette var det dere kaller globulus, det var ikke i det samme området som jeg føler denne hevelsen nå, men helt øverst. Det skal sies at jeg i det siste har kjent mye på det med helseangst og har vært hos legen nylig med stikk i brystet, noe jeg trodde var hjertet, men som viste seg å være muskulært. Det ble tatt EKG og forskjellige blodprøver. Legen min fant at jeg hadde jern- og blodmangel så jeg føler meg generelt veldig slapp og trøtt. Ellers sa hun at prøvene mine var fine. Og etter at jeg fikk vite dette slapp stikkingen helt.
Jeg går og kjenner på denne hevelsen hele dagen og er redd for at det kan være kreft. At jernmangelen og blodmangelen kamuflerer at jeg egentlig er trøtt og sliten på grunn av noe annet. Har snust i ganske mange år nå så tenker det verste. I dag tidlig harket jeg når jeg pusset tennene og det kom opp en slimklump med litt blod, dette er første gangen jeg har sett etter hevelsen.
Kan dette være kreft? Ville blodprøvene jeg tok for noen dager siden vist tegn på dette, selv om legen min ikke så etter det?

Svar

Hei.

Det store spørsmålet her er blant annet om du faktisk har en kul eller hevelse på halsen, eller om du ikke har det og det kun er noe du tenker at du har, uten å ha det. Du skriver nemlig først at du "synes at du fikk en liten hevelse", men så skriver du at du at du har "kjent etter kuler", "men ikke funnet noen".

Du går nå hele dagen og kjenner på denne hevelsen, -om det da faktisk er en hevelse. Og du er redd at du har kreft.

Jeg kan jo ikke kjenne på deg, så rent formelt kan jeg ikke si om du har en kul eller ikke. Det er derfor greit å få legen din til å kjenne etter for deg om du har en kul eller ikke, for hvis du ikke har en kul, så er det kun helseangsten som løper av med deg. Så jeg ville startet med dette.

Hvis legen din kjenner en kul, så er det igjen alt annet enn ensbetydende med kreft. Det er svært vanlig å ha kuler på halsen, og kun i svært få tilfeller vil det skyldes kreft. De aller aller fleste tilfeller av kuler på halsen er alminnelig godartede hovne lymfeknuter. Legen din vil kunne fortelle deg (hvis du har en kul) om det er en godartet lymfeknute.

Men når jeg skal gjøre en totalvurdering av dette du her forteller om, så er det nesten umulig å tenke noe annet enn at du er aldeles frisk, og at dette er din helseangst som spiller deg et puss, og som gjør at du "ser spøkelser på høylys dag". En viktig regel for personer med helseangst er å ikke undersøke seg selv, og fremfor alt å IKKE STOLE PÅ egne tolkninger av det man kjenner fra kroppen. Har man helseangst, er man helt ute av stand til å tolke kroppens signaler objektivt, og derfor skal man heller ikke gjøre det.

Nå skriver du til oss fordi du er bevisst eller ubevisst ute etter det vi i denne sammenhengen kaller "brannslukking", dvs at du håper at ved å innhente diverse informasjon, så vil du være i stand til å slutte å være redd for dette. Du spør f.eks. om blodprøvene du tok for noen dager siden, ville vist tegn til kreft osv. Det er feil spørsmål, fordi det hjelper deg overhodet ikke til å bli kvitt helseangsten, som er det som er ditt helseproblem. Problemet ditt er IKKE "mulig kreft". Svar på spørsmålet ditt om blodprøver er forøvrig helt avhengig av hva slags blodprøver som ble tatt, og hva slags kreftsvulst det ville vært snakk om. Men her er det jo ikke mistanke om kreft i det hele tatt, rent objektivt og medisinsk, det er et tankemessig problem som er ditt helseproblem: Det at du systematisk feiltolker kroppen i retning av "alvorlig sykdom" og tolker ting ved kroppen som ikke skulle vært tolket i det hele tatt.

Mitt råd til deg er følgende:
1) Be legen din finne ut om du faktisk har en kul der eller ikke. Jeg er henimot sikker på at du ikke har noen kul.
2) Fortell legen din at du har helseangst, og la legen lese en utskrift av spørsmål og svar her, til orientering, for det vil være til stor nytte for din lege på den måte at det vil hjelpe legen din til å kunne gi deg optimal hjelp.
3) Vær klar over at det finnes effektiv behandling mot helseangst, og om dette er et gjennomgående tema og problem i livet ditt, bør du vurdere å få behandling for dette. Behandling er samtaleterapi med lege og/eller psykolog. Fysiske undersøkelser som blodprøver, røntgenbilder osv osv, hjelper ikke mot helseangst annet enn aldeles kortvarig og midlertidig.

Håper at du har nytte av mine innspill her. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-