Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan psykologiske faktorer gi fysisk følbare symptomer?

Spørsmål

Hei. Mine problem startet høsten 2017 med mye stress ny jobb og tre små barn. Begynte å jobbe mye med pc og fikk mitt første anfall av øyemigrene, synsforstyrrelser etterfulgt av hodepine. Hadde dette kanskje en gang i uka og ble veldig redd. Legen sa det var migrene. Forsvant etter jeg slutta på p-piller. Slo meg til ro, men ble veldig fokusert på synet mitt. Dette har igrunn vedvart, og har fått mye fluer i synsfeltet (mulig de alltid har vært der men at jeg nå ser de) var til optiker flere ganger uten å finne noe galt. Har amblyopi fra før. Begynte å prikke i armer og bein og der begynte helseangsten. Fikk mitt første angstanfall/panikkanfall høsten 2018. Redd for ms, als, hjernesvulst. Tankene om prikker i synsfeltet kommer tilbake og så plusser jeg på nye symptomer og blir overbevist om at jeg har en Av disse sykdommene. Ble gravid høsten 2018, og fikk tilbake migrene. Fikk også mye uro innvendig, angst, og vanskelig for å slappe av, mye søvnproblemer. Trykkfølelse i hodet. Ble henvist til psykiatrisk pol, og hadde god hjelp der frem mot sommeren. Etter fødsel har jeg vært veldig anspent, sett stjerner og på nytt begynt å bekymre meg for sykdom. ut på høsten våknet jeg en natt med during i ørene/hodet. Denne ble etter hvert lavere, men har vedvart spesielt på kveldstid. Som om det vibrerer, men forsvinner hver gang noen prater e.l. Va hoS Ørenese hals, fikk beskjed om at det er muskulært. Tett i ørene. Fikk nesespray nasonex mot tett øretrompet. Brukte otrivin i sv.skapet. Siste tiden nå har jeg på nytt begynt å bekymre meg for alle symptom jeg har vært innom. Føler kroppen dirrer. Musklene mine slapper ikke av. Fortsatt redd for ms og at noe er galt i hodet. Kan se små lysglimt når jeg stresser avogtil og legger merke til alt i synet,tilogmed pulsen min en gang jeg trente. Kan se streker o.l når jeg åpner øynene på morgen. Var hos grundig sjekk m øyelege i des2019 og Alt så bra ut. Hva bør jeg gjøre nå? har det ikke bra! Er det virkelig psykisk, stress?

Kvinne 30
Svar

Hei.


Ditt avsluttende spørsmål her er om alle de symptomene du her har beskrevet, skyldes psykologiske faktorer og stress. For å kunne trekke en slik konklusjon om fysisk følbare symptomer, må naturligvis fysisk sykdom først være utelukket, med de metoder en har tilgjengelig til dette formål. Jeg har ikke tilgang til din komplette journal, selvfølgelig, og kan derfor ikke si noe endelig og konklusivt om dette, men jeg ser ihvertfall at du har vært igjennom en rekke undersøkelser og at en ikke har kommet frem til noe som gir mistanke om alvorlig fysisk sykdom, spesielt ikke de sykdommene du er redd for. Videre er det meget velkjent, og helt almenmenneskelig, at frykt, redsel og f.eks. bekymring for sykdom kan sette seg i kroppen og produsere høyst fysisk følbare symptomer. Det er det som kalles psykosomatiske symptomer. De er ikke mindre følbare enn fysiske symptomer som skyldes fysisk sykdom, men forskjellen er at de har ingen fysisk årsak. Det er ihvertfall veldig viktig å være klar over at denne muligheten er absolutt tilstede for oss alle, og sannsynligheten for at det er slik i ditt vedkommende, øker ved at en ikke har funnet noen alvorlig sykdom hos deg. For det betyr jo vanligvis at en faktisk heller ikke har noen fysisk sykdom. Tidsaspektet her, det at dette har stått på over en god del tid, uten at du har blitt forverret eller utviklet tegn til alvorlig sykdom, taler også sterkt imot fysisk sykdom, ikke minst de du er redd for.

Et typisk eksempel på psykosomatiske symptomer er dette med dirring i kroppen. Det får vi som følge av høye adrenalinnivåer, og det å gå å være redd for alvorlig sykdom over tid, er virkelig noe som øker kroppens beredskap og adrenalinnivåer, så det kan avgjort skyldes psykologiske forhold. Jeg tror også at en slik forklaringsmodell er meget sannsynlig, alt i alt, når jeg leser det du har skrevet her.

Du spør om hva du bør gjøre. 

Hvis vi har som utgangspunkt at du etter alt å dømme ikke har noen alvorlige sykdommer, heller ikke de du er redd for, men du fortsetter å ha det så ille som du her beskriver, så vil jeg sterkt anbefale deg å få hjelp for dette. Altså behandling for din sykdomsfrykt som er så sterk at den etter alt å dømme nå er blitt "motoren" i dine helseplager. Rent konkret gjør du det ved å oppsøke fastlegen din med nøyaktig en slik "bestilling": "Jeg er så redd for den og den sykdom, at jeg nå trenger hjelp for å bli kvitt denne frykten". Da vil du kunne ha flere grundige samtaler om dette med legen din, med fokus på å hjelpe deg til å se sammenhenger mellom psyke og kropp, og å få hjelp til å endre din (feil-)tolkning av kroppen og det du kjenner fra kroppen. Eventuelt kan du få spesifikk behandling mot helseangst hos psykolog, og det at du tidligere har hatt kontakt med psykiatrisk poliklinikk, kan sannsynligvis bety at det kan være lettere å skaffe deg ny behandlingskontakt der.

Jeg håper at mine innspill og forslag her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.