Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg få hodepine av å kutte sukker i kosten?

Spørsmål

Hei. Skrev til deg for en uke siden angående helseangst og jeg takker for et godt svar. Skal nå igang med et kognitivt selvhjelpskurs. Idag har jeg et annet spørsmål. For 9 dager siden ble jeg forkjølet. Det forsvant fort, men tett nese, varmt kinn, hodepine og øm overkjeve begynte vise seg for 3 dager siden. Var hos legen igår, han ville ikke ta CRP. Mente jeg hadde luftveisinfeksjon og mulig bihulebetennelse med virus. Jeg har sjelden hodepine og jeg med angsten min ble da såklart redd dette er hjernehinnebetennelse, svulst og alt som er farlig. Ville jeg merket om det var noe sånt alvorlig? Det sa han jeg ikke hadde noen symptomer på. Jeg kom derimot til å tenke på: kan man få hodepine av å kutte sukker? Midt oppi dette bestemte jeg meg forrige fredag for å slutte men daglig sukker. Jeg er overvektig, har trøstet meg med sukker daglig i flere år. Spesielt sjokolade og ikke rent lite heller. Hver eneste dag altså. Begynner å lure litt på om hodepinen min skyldes at jeg har kuttet dette inntaket? Nå spiser jeg jo ikke noe godteri, men har som sagt gjort det daglig sikkert i flere år. Normalt å få en intens hodepine da? Har ikke feber eller føler meg syk på annen måte enn nevnt over. Hodepinen kan kanskje være kombinasjon av bihulebetennelse og sukkerkutt? Har prøvd å slutte før, men klarte ikke pga avhengighet.

Kvinne 31
Svar

Hei.


Det er enhver grunn til å tenke at din hodepine nå har sammenheng med din luftveisinfeksjon og bihulebetennelse. Både fordi det oppstod mer eller mindre samtidig, og fordi det ikke foreligger informasjon som tilsier noen som helst annen mistanke. Når hodepinen går over igjen, etterhvert som du blir frisk av bihulebetennelsen og luftveisinfeksjonen, så vil det naturligvis være en bekreftelse på sammenhengen. 

Hodepine er ekstremt vanlig, og skyldes i de aller fleste tilfeller ikke farlige tilstander. Flertallet av alle mennesker har hodepine av og til, og uten andre tegn til sykdom, er det fullstendig uten mening å tenke på usedvanlig sjeldne årsaker til hodepine som f.eks. svulst osv. Grunnen til at du tenker slik, er nok din tendens til helseangst. Personer med helseangst har jo systematisk feiltolkning og katastrofetenking som et av de fremste kjennetegn. Dvs at du lar alarmklokken gå, når du kjenne ting som andre mennesker uten helseangst ikke ville tenkt så mye over, men bare registrert og latt det forsvinne av seg selv igjen, litt etter litt, slik hodepine som oftest gjør.

Så til dette med at du har kuttet sukker. Det er svært smart, for det er noe vi overhodet ikke trenger, siden kroppen selv "lager" sukker til energi i kroppen av de andre næringsmidlene vi inntar. Og regelmessig (høy) sukkerinntak gir økt sjanse for en rekke sykdommer og tilstander, f.eks. diabetes og overvekt, som kjent. Du lurer på om din hodepine kan skyldes at du har sluttet med sukker. Jeg skal ikke være kategorisk og gi deg et absolutt nei på dette spørsmålet, for vi er nå så forskjellige, og dessuten vil psyken alltid være med i bildet, f.eks. ved forventninger om å kjenne "noe" (når en slutter med sukker), evt spekulasjoner og helseangst også med i bildet, men det er ihvertfall ikke noe kjent og typisk, det med å få hodepine ved å slutte å innta sukker. En får jo ikke "sukkermangel" i kroppen av å la være å spise sukker, siden kroppen som forklart selv produserer det sukker (glukose) man trenger til energiproduksjon i kroppen. 

"Avhengighet av sukker" har vært en del omtalt i media, og noen beskriver dette. Men noen sikker medisinsk diagnose er det ikke, og personlig stiller jeg meg tvilende til dette, og tenker at det som virker inn når noen beskriver sukkeravhengighet, er psykologiske variabler som vaner, forventninger (inkl ubevisste negative forventninger), og egne selv-lagede definisjoner om en selv som "sukkeravhengig".  Det viktige er uansett at det udiskutabelt er noe du vil få til, det å holde deg vekke fra sukker, om du ønsker det, og selv velger å gjøre det. En kan jo ikke bli avhengig av sukker på samme måten som luft og vann og kalorier, f.eks. Og en trenger det ikke i det hele tatt, slik en gjør med en lang rekke andre næringsstoffer som aminosyrer, fettsyrer, vitaminer og mineraler.


Håper dette var et greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-