Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan angst og stress gi økt svettetendens, eller kan jeg ha kreft?

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 25 år som har en del uspesifikke plager som bekymrer meg veldig. Jeg har slitt mye med angst, uro, nervøsitet, får lett hjertebank og føler generelt at kroppen min går på høygir. Dette er plager jeg har hatt de siste 10-15 årene og jeg har vært engstelig siden jeg var liten. Jeg sliter med tidvis voldsom svette i håndflatene, dette har jeg hatt siden jeg var barn, og opplever også å bli lett klam på beina, og hvis jeg blir nervøs svetter jeg veldig lett under armene og i lysken. Jeg er veldig var for varme og reagerer ofte med å bli nedstemt og trist, får lett mageplager og blir engstelig når blodsukkeret er lavt. I noen perioder svetter jeg også om natten. Det er veldig sjeldent slik at jeg må bytte sengetøy (det har jeg kun opplevd når jeg er syk), men jeg kan være klam i nakken og kan da gjerne ta av meg t-skjorta i søvne. Sover med varm dundyne, men har vinduet åpent. Det virker som om perioder jeg er veldig stressa, har drukket mye koffein eller har lagt meg littsulten kan påvirke om jeg våkner og er klam. Det skal riktignok legges til at denne nattesvetten eller klamheten ikke skjer på regelmessig basis, men kommer i noen perioder av og til, og det har det gjort i flere år.. Nå har jeg hatt det slik den siste halvannen uken. Spør jeg Google, så har jeg kreft overalt. Nå bekymrer jeg meg veldig for at nattesvetten er ubehandlet og langtkommen kreft, om svettingen på dagtid (og evt. om natten) og angsten er høyt stoffskifte som har vært ubehandlet i mange år. Jeg er ikke testet for høyt stoffskifte, så vidt jeg vet. Ellers føler jeg meg frisk. Jeg er ikke kvalm, ikke utmattet eller slapp, ikke feber og ingen veknedgang. Normal vekt, spiser sunt og trener ganske mye. Sjeldent syk med forkjølelse, infeksjoner o.l. Har hatt perioder med uregelmessig menstruasjon, men nå veldig regelmessig. Har perioder med søvnvansker, særlig når angstnivået er høyt. Er det stor grunn til bekymring eller kan dette faktisk bare være angst/høysensitivit?

Kvinne 25
Svar

Hei.


Ved grundig gjennomlesing av det du har fortalt om her, finner jeg absolutt ingenting som tilsier at du skulle ha kreft eller annen sykdom. Tvert imot taler alt for at dine plager har med din angst å gjøre. Og for eksempel dette med at nattesvettingen forverres i perioder med stress eller mye koffein, taler sterkt i retning av psykologiske årsaker. Stress og angst gir økte adrenalinnivåer, hvilket igjen fører til økt svette. 

Forøvrig forteller du under tilleggsopplysninger at du bruker Zoloft. Den kan gi økt svette som bivirkning.

Du forteller at du googler etter forklaringer på det du kjenner i kroppen. Da finner du selvfølgelig ut at du "har" kreft. Det gjør enhver med helsebekymringer, som gjør det uheldige valg å google symptomer. Det kan en si på forhånd. Og det å bli redd for kreft (pga googling) gjør det enda mer stresset og engstelig, dvs du får enda høyere adrenalinnivåer, og svetter kanskje enda mer.

Det første du bør gjøre her, er derfor å innføre totalforbud for deg selv mot å google symptomer. Deretter vil det å prøve å forstå sammenhenger mellom stress/angst og dine symptomer, være nyttig, for da blir du mindre redd for dette, og de onde sirklene av økt angst -> økte fysiske plager, kan avta og reduseres.

Om du merker at du fortsetter å slite med disse plagene, synes jeg du skal ta det opp med din psykolog, om du fortsatt går til psykolog, og/eller med din fastlege, og da kan dere snakke videre om de tingene jeg har forklart deg her, for en forståelse for slike sammenhenger, er den beste og mest effektive behandling, siden det tar vekk bekymringsbiten i dette bildet.

Det kan være greit å få utelukket at du har høyt stoffskifte, og det anbefaler jeg deg. Det er enkelt, kun en blodprøve, og i tillegg er det viktig, siden høyt stoffskifte kan gi både angst og svettetendens. Jeg har sett tilfeller av feildiagnosert angst, hvor pasienten egentlig hadde høyt stoffskifte og ikke "egentlig" angst, så få dette sjekket.

Håper svaret kan være til nytte. Ha det bra og lykke til.