Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg har helseangst, og synes magen min er større på høyre siden.

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 25 år. Har vært en god del plaget med vond mage. Har i tillegg hatt mye problemer med helseangst etter tidligere rusbruk. Har vondt i høyre side av magen over navlen og ut i siden. Magen virker større og der som vist på bildet. Har vært hos lege for å sjekke lever- og nyreverdier og de var fine. Har også fått gjort koloskopi av tarmen og ultralyd. Og det så bra ut. Så vet du hva det kan være? Kan det være muskulatur? Og at smertene kommer av at jeg går og kjenner på det hele tiden. Har trenet mye før og brukt steroider. Det føles som at magemusklene på høyre side er mye større enn på den andre siden.

Mann 25
Svar

Hei.


Jeg ser ikke noe spesielt på bildet du har vedlagt, ihvertfall. Forøvrig har du avmerket venstre side av magen på bildet, mens du skriver at det er på høyre side du har vondt. Det jeg kan si om det du skriver her, er at vi vet ihvertfall mye om hva dette ikke skyldes, siden du er så grundig undersøkt som du er, med både koloskopi og ultralyd. Da vet vi for eksempel at du ikke har noen svulst i mage eller tarm.

Du spør om det kan skyldes muskulære forhold, eller at du går og kjenner på det hele tiden, og har helseangst. Det er fullt mulig, og ikke usannsynlig, siden en ikke har funnet tegn til sykdom hos deg ved undersøkelsene du har vært gjennom.

Har man helseangst, så overvåker man ofte kroppen altfor nøye, med det resultat at man finner et eller annet som man blir opptatt av, men som ikke har med sykdom å gjøre, og så vil helseangsten naturligvis gjøre at man begynner å lure på om det har med sykdom å gjøre, og hva det kan skyldes, selv om det kanskje objektivt sett hverken er noe eller har noen årsak.

Siden dette er en mulighet, og siden en ikke finner tegn til sykdom i magen din, så synes jeg du skal oppsøke din fastlege og diskutere akkurat denne muligheten. Det vil kunne være veldig nyttig for deg å få bekreftet at dette kanskje er årsaken, for om du får bekreftet det, så vil det kunne hjelpe deg til å slutte å kjenne etter på dette. Det er mitt beste råd til deg, og jeg synes virkelig du skal følge det, da jeg tror du vil kunne ha nytte av det. Hittil har du jo kun fått informasjon om alle sykdommer du ikke har, ved at man ikke har funnet noe på undersøkelsene, men det du ønsker å trenger er jo en forklaring på hva det "er", altså for eksempel at det skyldes slike vanlige psykologiske mekanismer som jeg har forklart ovenfor.

En annen alternativ forklaring kan være luft i tarmene. Det kan man noen ganger se utenpå magen.

Håper at informasjonen og rådene er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.