Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg har helseangst, og nå har jeg kjent noe stort og mykt dypt i skjeden. Livmorhalsen?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 40 år som sliter med helseangst. Jeg blir derfor veldig redd og angstfylt når jeg merker noe nytt med kroppen. Tidligere denne uka kjente jeg noe helt helt innerst i skjeden. Det jeg kjenner føles ganske stort, mykt og det kommer innenfra skjeden (sitter altså ikke i skjedeveggen). Jeg lurer på om det kan være livmorhalsen jeg kjenner, men i så fall er den lenger nede enn det den har vært tidligere. Jeg har egentlig ikke vært bekymret for kreft i underlivet, for jeg tar regelmessig celleprøve. Sist gang jeg tok var i august 2016. Da var jeg hos gynekolog og tok også innvendig ultralyd. Alt så bra ut. Kort tid etter ble jeg gravid og på grunn av alder tok jeg ultralyd flere ganger, også på Rikshospitalet. Jeg fødte et barn med keisersnitt i juni-17. Kan det utvikle seg noe alvorlig i løpet av så kort tid? Eller kan livmorhalsen ha flyttet seg lenger ned etter keisersnitt nummer tre? Jeg har ingen smerter, blødninger og har regelmessig menstruasjon.

Kvinne 40
Svar

Hei.


Når du har helseangst, så er det ikke nødvendigvis noen god ide å undersøke seg selv og særdeles ikke forsøke å tolke det du kjenner, for et av de fremste kjennetegn på helseangst, er nettopp dette med å systematisk feiltolke kroppen og det man evt kjenner, i aller verste retning. Jeg ville delegert alt slikt til lege, om jeg var deg. Da får du objektive vurderinger, som følgelig er mer til å stole på enn dine egne, som farges av din helseangst. 

Nå har du altså kjent noe stort og mykt dypt inni skjeden, og lurer på hva det er. Det kan selvfølgelig være livmorhalsen, som evt har flyttet seg noe mer ned enn tidligere, eller at du synes at den ligger lenger ned enn det du husker. 


Jeg kan naturligvis ikke gi deg en endelig bekreftelse på at det er det du kjenner, selv om det er svært sannsynlig. Jeg synes derfor at du skal la legen din undersøke deg og fortelle deg om dette er livmorhalsen, så slipper du å tenke noe mer på det. Ikke ta mål av deg til å finne det ut selv, for du er ikke "den rette" til å gjøre objektive vurderinger av deg selv, siden du har helseangst.Det ender ofte med f.eks. frykt for kreft, slik du er inne på her også.


Du spør så om "noe alvorlig" kan utvikle seg i den tiden som har gått siden siste gynekologiske undersøkelse for 2,5 år siden. Det er ingen umulighet, men når jeg svarer slik, så må du naturligvis ikke tolke det som at jeg "tror" eller antyder at du har kreft. 


Håper det var greit svar. Få denne bekymringen vekk ved å la din lege fortelle deg om det er livmorhalsen, så har du lagt fra deg hele bekymringen. Det er jo snart tid for ny celleprøve uansett, så får du gjort det samtidig. Ha det bra

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-