Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg har helseangst, og har nå blitt redd for å få rabies ifra flaggermus i skogen.

Spørsmål

Jeg fikk sterk helseangst fra januar i år. Trodde at jeg hadde fått ALS, og senere kom andre katastrofetanker om alvorlige sykdommer på rekke og rad utover vinteren og våren. Klarte jeg å bli kvitt tanken om en bestemt sykdom, så dukket bare en ny opp. Jeg brukte 10 mg cipralex fra slutten av januar og fram til juni. Jeg kan ikke si at jeg merket noen hjelp av cipralex disse månedene. Så fra juni økte jeg dosen cipralex opp til 15 og 20 mg. Etterhvert som jeg gikk på denne høye dosen, begynte det å dukke opp en ny type angst, og den ble verre og verre. Hvis jeg var på kafé og spiste kjøtt/pølse så ble jeg redd etterpå for at jeg kunne bli smittet av kugalskap gjennom maten. Det samme skjedde hvis jeg måtte gå på offentlige toalett, eller hvis jeg kom for nær ukjente mennesker. En fryktelig redsel etterpå for at jeg kunne være smittet av rabies. Dette har utviklet seg videre i høst. Min terapi og glede har vært å gå lange turer i naturen, men den siste uken har jeg fått sterke tanker om at jeg kan bli smittet av rabies fra flaggermus som flyr i luften rundt meg når jeg går på tur. Jeg forstår at dette ikke er normale tanker, og flaggermusene er sikkert i dvale nå. Denne angsten har utviklet seg, og blitt sterkere, disse månedene mens jeg har gått på 20 mg cipralex. Kan det være at jeg ikke tåler denne medisinen? Hvis den virker, burde den ikke ha redusert noe av angsten etter så mange måneder? Kan noen bli verre og få sprøe tanker av den, slik som jeg har opplevd i sommer. Jeg er i kveld innstilt på å trappe ned medisinen langsomt, så mye verre kan det vel ikke bli. Det eneste som demper angsten er 10 mg sobril, men den tar jeg bare av til, jeg er kanskje altfor streng mot meg selv, for sobril hjelper og gir noen timer hvile. Har du noen gode råd til meg ut fra din erfaring?? Jeg venter nå på timer hos psykiater, og det er et håp der fremme.

Mann 63
Svar

Hei.


Det er åpenbart at du har det fælt slik du beskriver dette. Du har en helt irrasjonell frykt for rabies, som ikke finnes i Norge, som du sikkert vet. Rasjonelt sett vet du at du ikke kan få rabies ved for eksempel turer i naturen, eller i det hele tatt her til lands, men du greier allikevel ikke å bli kvitt tanker om dette og den irrasjonelle frykten for det.  Derfor synes jeg det er utmerket at du skal få komme til psykiater nå, for hypokondri lar seg gjøre å behandle. Så det er mer enn et "håp" slik du sier selv, men en reell og stor mulighet for å bli kvitt disse plagene.

Du spør her helt konkret om det er noen mulighet for at Cipralex heller har forverret og bidratt til slike tanker du har, enn å hjelpe deg. Det er faktisk en mulighet, noen kan få økt angst av denne medisinen, og tankeforstyrrelser. Jeg kan naturligvis ikke si noe sikkert om det er slik eller ikke, men helt utenkelig er det ikke. Så lenge den heller ikke har hjulpet deg, ser det ut som, så kan det vurderes om du bør trappe ned på og evt forsøke deg uten denne medisinen nå, for å se om disse tankene dine da avtar i intensitet.  Jeg vil anbefale deg å gjøre en slik nedtrapping og evt medisinslutt i samråd med fastlegen din, blant annet for å få en vurdering av om det er forsvarlig, og ikke minst for å slippe å trekke konklusjonene helt alene. Det er godt og nyttig å tenke høyt i slike situasjoner, så bruk legen din til dette. Du må gjerne vise til at du har fått dette rådet fra meg, evt ta med utskrift av spørsmål / svar her, til din leges informasjon.

Hypokondri er ikke spesielt enkelt å behandle medikamentelt, forøvrig. Behandlingen er fremfor alt psykologisk, ved å få hjelp til å identifisere egne tankemønstere og "feiltanker", og relære seg andre måter å tenke på og andre måter å forholde seg til tankene på, og dette vil du da få hjelp til hos psykiater, så det er som sagt meget lovende at du skal få slik behandling.

Jeg ønsker deg lykke til, håper også at svaret her kan være til hjelpe videre for deg. 

Et konkret råd til deg i tiden videre, i påvente av behandling:

Minn deg selv på, igjen og igjen, at tanker om rabies ikke på noen måte er det samme som en reell mulighet for å få rabies. Det er kun tanker, og ingenting annet, og tanker er aldri farlig. Ikke tillegg tankene dine noen betydning eller vekt. Det er kun tanker.

Lykke til.