Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg er hypokonder, og klarer snart ikke mer

Spørsmål

Hei! Jeg er i en fortvilet situasjon der jeg opplever forverring i mange av mine symptomer som jeg når har slitt med (av og på og i ulik grad) i snart 10 år. Mine symptomer er: Hjertebank, indre skjelving, mageproblemer (mye gass og ubehag øverst i magen), plutselig svimmelhet og svetting, zoomer ut av virkeligheten, vonde følelser som gråt og frustrasjon, ustøhet, søvnløshet, tungpust, uklart syn, svakhet i kroppen, hetetokter, fryser konstant, KVALME, stikking i brystet, "føler meg rar", mister kontakt med kroppen, oppkast på natta... Som du sikkert ser er dette angst-symptomer. Jeg har angst og har nylig blitt diagnotisert med PTSD noe jeg ikke får til å stemme. Jeg kjenner meg ikke så godt igjen i det symptombildet. Jeg går hos en psykiater 1-2 ganger i uken, men jeg har i de siste månedene spesielt opplevd stor forverring. Jeg har disse symptomene konstant hele dagen uansett hva jeg gjør og det holder på å ta livet av meg. Jeg orker snart ikke mer og er veldig fortvilet. Jeg har også helseangst og bekymrer meg mye. Jeg bekymrer meg alltid mye for hvordan dagen skal bli, siden det er et helvete å leve i en slik tilstand med alt hverdag krever av meg i forhold til jobb og så videre. Jeg er deprimert og begynner å trøste meg med tanken på å forsvinne, siden jeg ikke klarer å leve i denne tilstanden mer. Jeg har vært hos lege og fått utført EKG (den var fin). Jeg har også tatt vitamin- og stoffskifteprøver som var fine. For 6 måneder siden tok jeg avføringsprøve, den var også fin. Jeg har tatt MR av hodet for omtrent et halvt år siden, ingen avvik. Håper du har noen gode råd om hva jeg kan gjøre.

Kvinne 30
Svar

Hei.


Her tar jeg som utgangspunkt at du ikke har noen fysiske sykdommer, både fordi en ikke har funnet noen tegn til dette med alle undersøkelsene du har vært gjennom, og fordi det har vart så lenge som ti år. Hadde du hadde en uoppdaget alvorlig fysisk sykdom, ville det etter alt å dømme ha forverret seg betydelig i løpet av alle de årene.

Og i tillegg er alle dine fysiske plager typiske for det en ser ved angst, og det er jo også generelt velkjent at angst kan gi nærmest de fleste fysisk følbare symptomer, ikke minst slike du har.

Følgelig sitter vi igjen med en situasjon hvor du har helseangst, og din psykiater mener du har PTSD (Post Traumatisk Stress Disorder). Dette gjør deg aldeles utslitt, og du er ute etter råd om hva du kan gjøre for å få det bedre.

Det første som slår meg, er at du må orientere din psykiater om dette, slik du har gjort her. Med stor fordel bør du la psykiateren din lese vår korrespondanse her, til orientering. For det er jo en psykiater som per definisjon er den fagperson du bør ha kontakt med nå, og som bør vite mest mulig om hvordan du har det, for å kunne hjelpe deg best mulig.

Du bør også diskutere ditt hypokondri med psykiateren din, med direkte spørsmål om du vil kunne ha nytte av kognitiv terapi mot dette, noe som er svært effektiv behandling for hypokondri.


Du bør også ta opp dette med at du ser ut til å ha tanker om at det hadde vært bedre å "forsvinne", altså ikke leve. For meg kan det også kanskje høres ut som at du muligens kunne ha nytte av antidepressive medikamenter i en periode, noe jeg er sikker på at psykiateren din vurderer fortløpende, men ta det opp.


Dette er råd om hva du bør gjøre. Jeg har også råd om hva som du ikke bør gjøre, fordi det ikke har nytteverdi for deg. Stadig gjentatte spesialundersøkelser, fra MR til avføringsprøver, demper på ingen måte helseangst. Det er alment kjent, både for leger og hypokondere. For en hypokonder vil det ofte fremstå som "logisk" at å bare en får bekreftet at en ikke har sykdom X eller Y, så vil få helseangsten til å avta, men slik er det absolutt ikke. I alle beste fall vil det bidra til helt midlertidig brannslukking av angsten, som så vil dukke opp på ny med stadig nye ansikter, med frykt for nye sykdommer. Det som hjelper mot hypokondri, som er en psykisk sykdom, er samtaleterapi / kognitiv terapi, og ikke medisinske undersøkelser for å avkrefte sykdom.


Det er også verd å påpeke, at du har en tilstand som faktisk lar seg behandle, og at det går an å komme seg av slike ting, og at du nå faktisk får korrekt behandling, via psykiater. Det er derfor grunn til å både optimisme, og ikke minst å opprettholde kontakten med psykiateren din så lenge du har mulighet til det.


Jeg håper at mine råd kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til og god bedring.