Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Irritabel tarm og helseangst

Spørsmål

Hei! Jeg sliter mye med helseangst og det er en spesifikk ting som plager meg veldig akkurat nå. Da jeg har 17-18 merket jeg mye smerter i den nedre delen i magen, da spesielt på venstresiden, som minnet veldig om menssmerter. Jeg dro til gynekologen hvor jeg fikk beskjed om at jeg har pcos. Andre symptomer jeg har hatt knyttet til pcos: ekstra hårvekst rundt puberteten, uregelmessig mens, og akne. Jeg begynte på p-piller og tenkte ikke noe mer på det. Men for ca. et år siden begynte jeg å få intense magesmerter. Jeg hadde symptomer som diaré/løs mage nesten daglig, oppblåsthet og mye luft i magen, og magesmerter etter måltid som ble bedre etter et dobesøk. Jeg dro til legen, tok noen blodprøver og en avføringsprøve samt som at jeg dro til spesialist og tok en ultralyd av magen. Da alt så normalt ut fikk jeg diagnosen ibs. Siden det har jeg fulgt med på hva jeg spiser, men jeg har ikke klart å forbedre symptomene mine. I det siste har de vært ekstremt plagsomme, men dette er trolig et resultat av at jeg har vært mye engstelig. Jeg har da spesielt lagt merke til at avføringen min er noe tynn, men jeg vet at dette også kan være et symptom på ibs. Men jeg klarer ikke roe meg ned. Jeg vet nå at smerter ikke er et normalt symptom på pcos, og disse smertene startet lenge før ibs-plagene mine startet. Jeg er veldig redd for at disse smertene er et resultat av noe så ille som eggstokkreft. Jeg vet at dette er meget lite sannsynlig siden eggstokkene mine hadde utseende til polycystike eggstokker men jeg er redd. Jeg har ikke merket noe mellomblødninger, blod i avføringen eller vektnedgang. Men jeg føler meg ofte uvel. Jeg får noen ganger vondt under samleie, men jeg merket også at da jeg tok ultralyd av eggstokkene at jeg fikk vondt også da. Når jeg tar pause fra p-pillene mine varierer det veldig hvor lenge mensen varer og jeg har heftige menssmerter. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Smertene er så og si konstante. Kan det være endometriose?

Kvinne 21
Svar

Hei.


Endometriose er svært lite sannsynlig, siden du har konstante smerter. Ved endometriose får en cykliske smerter, dvs at de øker på i perioden før mensen, og er borte en stund etter mensen.

Jeg synes at alt du forteller her, klinger i retning av irritabel tarm. Irritabel tarm forverres av bekymringer og angst, slik du har, og bedres ofte ved informasjon om tilstanden og betryggelser, inklusiv det å få utelukket sykdom.

Derfor synes jeg at du skal ta den grundig samtale med legen din om dette. Da må du for all del forklare legen din om helseangsten din, slik du gjør her, slik at legen kan ha dette som et av flere viktige fokus i legetimen, og få hjulpet deg med det.

Det er godt mulig at du dine mageplager vil kunne bli betydelig bedre av å få profesjonell hjelp for din helseangst (samtaler / kognitive terapi) hos fastlege eller psykolog, så ta den muligheten opp med legen din.

Viktig: Ta med utskrift av spørsmål og svar her til legen din, slik at legen får lese det du har skrevet her, for der er mye viktig informasjon, og så kan dere diskutere dette videre fra der hvor vi slutter her. Jeg er tilnærmet overbevist om at dette er en plan som vil hjelpe deg ut av disse plagene. Lykke til.