Hypokondri og HIV

Spørsmål

Hei!

Jeg sliter med hypokondri. Jeg har vært plaget med angst og depresjon i varierende grad siden tenårene, i første rekke relatert til sosiale temaer. Jeg har vært igjennom en runde med medisinering og terapi og har det genrelt sett bedre enn noen gang på det området. Det er imidlertid en annen "del" av angsten som jeg ikke har hanskes med, som jeg har slitt med i perioder og som jeg tidligere har greid å komme over "for egen maskin", nemlig hypokondri/"helseangst". Nå har dette imidlertid vokst seg ut av proporsjon.

Jeg har funnet følgende definisjon på "sykdommen":
Helseangst er "en medisinsk diagnose (som) beskrives som ”vedvarende opptatthet av muligheten for å ha en eller flere alvorlige og fremadskridende somatiske (kroppslige) lidelser”.

I all korthet så har denne angsten gitt seg utslag i redsel for hiv-smitte. To nylige eksempler på situasjoner hvor jeg uroer meg
for at jeg kan ha blitt utsatt for smitte, er følgende:
1. Jeg oppdaget forleden plutselig to små blodflekker i venstre håndflate; hadde tatt i endel håndtak og sånne ting. Jeg fikk litt skrekken,ettersom jeg hadde et sår på en finger på samme hånd (riktignok en dag eller to gammelt, med plaster). Jeg er
imidlertid relativt sikker på at det var snakk om litt neseblod fra meg selv, men hva hvis ikke? Rent intellektuelt vet jeg at det ikke er så mye å uroe seg over, men det er det hypotetiske over situasjonen som plager meg.
2. Et par dager senere kom jeg i skade for å komme borti en urinal på et utested med hånden. Jeg hadde ingen sår på hånda (kun det plastrede på den andre). Er det noen fare for hiv-smitte? Jeg vasket selvfølgelig hendene, men bekymret meg i ettertid for å ta på f.eks. mat og at det kunne være en smittevei (dette gjelder for så vidt for begge disse eksemplene).

Jeg har forsåvidt hatt slike perioder før hvor jeg engster meg mye for slike ting (og som bl.a. resulterer i overdreven håndvasking), men ikke riktig så ille som nå. Jeg blir veldig sliten av denne katastrofetenkningen; det blir en slags ond sirkel man ikke greier å bryte ut av. Det er alltid det hypotetiske ved situasjonene som ligger til grunn for angsten. Man blir på en måte stående og betrakte seg selv utenfra og synes at det hele er ganske dumt, men greier allikevel ikke å kvitte seg med engstelsen. Det er i grunnen to ting jeg lurer på: Kan hiv smitte i slike situasjoner som jeg har beskrevet? Og har dere noen forslag til hvordan jeg kan komme dette problemet til livs? Jeg ønsker ikke å begynne på medikamenter igjen.

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er enkelt å svare på spørsmålet om risiko for HIV-smitte; Nei, det er ikke slik HIV smitter. Jeg tror ikke på at du på noen måte er smittet på denne måten.

Spørsmålet ditt om hvordan du skal bli kvitt dette problemet med sykdomsangst er imidlertid svært mye vanskeligere å svare enkelt på. Det er ikke tvil om at dette er et problem som betyr noe for deg - jeg ser at du har sjekket om det er svar på spørsmålet ditt 22 ganger i løpet av kun et par dager. Det må være slitsomt for deg å bruke så mye tid og energi på noe som ikke skulle være noe å bekymre seg for.

Det er vel bekymringen og angsten som er kjernen i problemet ditt; du ønsker å være sikker på at ingen ting er galt, at du har kontroll og at alt er i orden. Vel, dit kan du ikke komme noensinne. Ingen kan ha kontroll over alt og vite at alt er i orden til enhver tid. Du må som alle andre lære hvordan du kan akseptere at livet og helsen er en svært skjør og risikofylt aktivitet - det ender jo med at vi dør!

Det kan virke negativt og demoraliserende å skrive slikt - men vi må akseptere et slikt faktum før vi kan klare å bruke energien vår på å leve og ikke å være redd for å være syk eller dø.

Jeg vil anbefale disse to bøkene for deg:
Ingvard Wilhelmsen: Hypokondri og kognitiv terapi. PAX Forlag AS Oslo, 1997.
Ingvard Wilhelmsen: Livet er et usikkert prosjekt. PAX Forlag AS, Oslo, 2000.

Wilhelmsen er Norges fremste ekspert på hypokondri og holder til i Bergen. I tillegg til at du kan lese bøkene bør du også få hjelp av legen din til å finne en terapeut som kan hjelpe deg med mestringsteknikker som gir deg muligheten til å kontrollere angsten du lider av.

Lykke til!!