Hypokondri, ikke hypertensjon

Spørsmål

Hei. Mann med sterk helseangst. Opp gjennom årene har jeg innbilt meg å ha mange sykdommer og har gått i terapi for det, og selv om det er tildels komisk å se tilbake på alt en har engstet seg unødig for er det tungt når det står på. Har nettopp vært gjennom en større utredning av hjertesykdom, med røntgen, arbeids-EKG, kolesterol og ultralyd av hjertet og alt kom tilbake med fine resultater. Dette var ikke en del av min helseangst, men legen som ville ta en sjekk i forbindelse med å runde 40. Det jeg selvfølgelig og helt typisk meg begynte å tenke på i etterkant var at selv om jeg var hos både lege, sykehus og hjertespesialist ble det aldri tatt blodtrykk. Dermed begynner jeg å engste meg for at noen har glemt noe, og angsten melder seg. Jeg har kjøpt meg et sånn hjemmeapparat, og jeg er litt engstelig for det jeg finner. Jeg har i 5 uker nå målt blodtrykket når jeg står opp, deretter midt på dagen, og så på kvelden (når jeg jobber). Jeg måler 3 ganger hver gang jeg måler, med 3 minutter mellom hver gang.

På morgenen er snittet 123/68 de siste 5ukene. På dagen, som er min fritid ettersom jeg jobber på kvelden, er snittet mitt 131/69. Og så det som engster meg, på kvelden når jeg skal måle, er ALLTID første måling typisk på 146/75. Den er alltid over 140. Før den synker gjennom de to siste målingene i runden, til typisk 131/72 og så til typisk 128/69. Måler jeg igjen enda en gang senere skjer det samme. Første måling er over 140, så synker den i de to neste. Bør sies at jeg har en stressende jobb, og på kvelden er angsten sterkest.

Jeg har gått mye til psykolog opp gjennom med min angst, og jeg kjenner igjen en ting fra tidligere ved situasjonen nå, nemlig at jeg føler meg fanget i en ond sirkel og føler meg sykere og sykere. Likevel klarer jeg ikke å ikke engste meg for denne kveldsmålingen hvor første måling alltid er på over 140 systolisk, før de to neste daler. Bør jeg være bekymret? Jeg kjenner jo at jeg gruer meg for hver måling, kan angsten drive det opp?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

For det første må du umiddelbart kaste dette blodtrykksapparatet langt vekk, for en person med helseangst må under enhver omstendighet ikke ha utstyr til medisinske undersøkelser liggende hjemme. Det er mange grunner til dette: For det første kan og skal du selv under ingen omstendighet være din egen "lege" eller diagnostiker. Med helseangst er du ikke objektiv nok til å gjøre denne jobben på en adekvat måte. Og det å overvåke helsen med f.eks. et blodtrykksapparat er virkelig noe som er egnet til å få økt helseangst. Det har du jo faktisk merket selv nå.

I tillegg så har du ikke høyt blodtrykk, så der er heller ingen medisinsk grunn til å måle trykket før om f.eks. noen år igjen, kanskje, og da skal du la legen din gjøre det, naturligvis.

Samtlige tall du presenterer her, er aldeles normale, også de som er såvidt over 140. Det er meningsløst å være opptatt av så små variasjoner og "uregelmessigheter" som det, og det forteller veldig tydelig hvordan personer med helseangst tenker "worst case" i enhver sammenheng og finner "tegn til sykdom" når ikke der foreligger dette. Litt bekymring er nok til å få tallene til å stige bittelitte granne, slik du selv er inne på. Forventninger om et (for) høyt tall også. Og i tillegg så er nok ikke blodtrykksapparatet nødvendigvis så nøyaktig at man kan eller skal vurdere så små svingninger som det der.

Håper det var klar beskjed, ønsker deg lykke til videre som frisk, og kast nå for enhver del dette apparatet. Fristelsen til å bruke det, om du har det i hus, vil ofte være for stor, og da er det igang igjen med bekymringer.

Ha det bra!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-