Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokondri eller MS?

Spørsmål

Hei. Har i perioder i livet slitt med smerter i korsryggen. Veldig stram muskulatur rundt setet og hoften, spesielt høyre side. Noen ganger har det strålt ned beinet. Dette kommer og går i perioder. Hadde for noen år siden problemer med at det prikket i tær, og at det føltes som om de dovnet bort. Har også våknet med bein som sover. Har hatt problemer de siste 4 ukene med vond korsrygg. Ganske sikker på at det er muskulært. Var hos naprapat på torsdag og følte meg ganske bra etterpå, men på kvelden så fikk jeg følelse av svakhet i høyre bein, det kilte liksom. Det ble ganske intens kribling. Nå opplever jeg dette og prikking i begge føtter, og litt i fingrene (har også slitt med stram muskulatur i øvre del av rygg). Jeg har hatt en følelse av svakhet på baksiden av begge legger og hamstrings. Jeg begynte med ganske tung styrketrening for 4 uker siden (ikke utrent fra før av, men trener mer systematisk nå), der jeg trener blant annet knebøy, markløft, utfall og hip thrusts 2-3 ganger i uka. Korsryggen har de siste dagene ikke vært så verst, men denne prikkingen bekymrer meg. Jeg har slitt med helseangst før, og kjenner at jeg begynner å falle inn i gamle tankemønstre på grunn av denne prikkingen. Blir svært redd for MS eller noe annet alvorlig. Beina føles generelt litt mer slitne nå enn de gjorde da jeg begynte med denne styrketreningen, men økte i vekt i alle øvelser i dag selv om jeg har en "følelse" av at beina er svake. Derfor lurer jeg litt på om prikkingen og svakheten kan oppleves litt forsterket på grunn av at jeg engster meg veldig over dette? Eller er det noe jeg bør gå til legen med og få sjekket opp? Har ikke lyst å ta MR og diverse med mindre det er nødvendig, da jeg føler dette kan påvirke helseangsten min i negativ retning. Jeg har også hatt andre symptomer tidligere i år med overaktiv blære, dårlig mage, følelse av å være sliten. Trenger vel litt beroligende ord om at jeg ikke trenger å bekymre meg for MS.

Svar

Hei.

Det er bra at du som har tendens til helseangst, vegrer deg for å gå til lege og å i MR osv, da du vet at slik trigger helseangsten din. Det er flott, og det viser at du har oppnådd betydelig kontroll over din helseangst, og har mestringsmetoder.

Når det gjelder MS, så får jeg absolutt ingen-0-tanker om at du skulle kunne ha MS, ut fra det du forteller her.

Vesentlig mer sannsynlige forklaringer er f.eks. evt irritasjon av isjiasnerven, f.eks. muskulært forårsaket, og det kan være "etter-trenings-symptomer" som du med tendens til helseangst feiltolker. Dvs jeg tror nok der uansett er en betydelig komponent av det her. Du sier jo at "beina føles generelt litt mer slitne nå enn de gjorde da jeg begynte med styrketreningen", og det er jo nøyaktig slik det føles å trene hardt, -det kjennes. Og det kan en tolke som en god påminner om at en har trent hardt, eller det kan feiltolkes med angstbriller som et "symptom" på et eller annet.

Prikkingen i fingrene kan f.eks. skyldes helt ubevisst hyperventilasjon, som du igjen gjør pga trigget helseangst. Slikt ser en ofte. Eller kanskje det kan være mekanisk påvirkning av nervene ut i hendene, som følge av at du holder meget hardt om tunge vekter osv. Det er også vanlig.

Jeg synes trygt at du kan og bør la være å gå til lege med dette, og fremfor alt øve deg i å ikke kjenne etter disse tingene. Det er jo som kjent usedvanlig mye vi kan kjenne fra kroppen til enhver tid, som ikke betyr sykdom, og som ofte kalles "støy fra kroppen", som ikke har noen som helst informasjonsverdi og vi derfor bare kan la hjernen "sile vekk".

Ha det bra, og stå på med treningen! Det er noe av det beste mot angst, inkl helseangst.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-