Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder vet at hjertespesialisten har rett, men er fortsatt redd for hjertesykdom

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med generalisert angst, panikkangst og agorafobi. Det siste halvannet året har jeg hatt mange episoder med såkalte ekstraslag. Disse har kommet i mange varianter der de kan komme og gå, være vekke i flere dager, og de kan komme i serier der de kommer hvert andre slag og de kan komme ved høy puls. De siste to variantene har jeg opplevd to ganger og det er de episodene som har regelrett fått meg til og kjøre livet mitt i grøften. Jeg vil også nevne at jeg er ganske undervektig, 49 kg og 177 høy. Jeg har vært utredet veldig godt for både ekstraslag og episoder med høy puls ettersom jeg ble innlagt på sykehus etter en episode med høy puls som ikke ville gi seg. Der tok de ekg, ultralyd og stresstest som eg ikkje klarte og fullføre på grunn av muskelatrofi i beina. Alt så bra ut. Jeg har ogsa hatt 2 Holter ekg, der det har blitt påvist både SVES og VES, men veldig få og hjertespesialisten sa at dette var ingenting å bekymre seg for, og at jeg var hjertefrisk. Problemet mitt er at jeg ikke klarer og legge dette vekk. Disse ekstraslagene skremmer meg sånn, spesielt VES ettersom jeg har lest de er «skumlere» enn SVES. Dette gjør at jeg er redd for at et av disse ekstraslagene skal forårsake ventrikkeltakykardi. Jeg har også startet opp med 25mg Zoloft og er redd dette skal gi meg lang-qt tid og forårsake torsade de pointes. Som du ser så sliter jeg veldig med katastrofetenkning, er livredd for å plutselig få hjertestans, og dette gjør at jeg bare sitter hjemme og redd for å gå ut. Jeg blir så redd for høy puls og disse ekstraslagene, både fordi at de er forferdelig ubehagelige og så skumle. Jeg er jo klar over at både lege og spesialister hadde aldri sagt at hjertet mitt er friskt om det ikke hadde vært det, men dette «prosjektet» jeg har rundt mitt eget hjerte akkurat nå river verden ned foran øynene på meg, og jeg klarer rett å slett ikke å unngå å bli redd når disse ekstraslagene kommer, noe som igjen gjør at jeg holder igjen ved min egen frykt i tilfelle.

Mann 26
Svar

Hei.


Du beskriver her en klassisk situasjon med helseangst: Du er grundig utredet av hjertespesialister, som ikke finner tegn til hjertesykdom hos deg, og du vet rasjonelt sett at "det hadde de aldri sagt om ikke hjertet var friskt", slik du selv sier. Du vet også at dersom en skal skaffe seg info om en har hjertesykdom eller fare for å utvikle hjertesykdom, så finnes det absolutt ingen som kan si noe sikrere om dette enn akkurat en hjertespesialist. Det finnes faktisk ingen andre du kan stole mer på om dette, enn akkurat en hjertespesialist, og dette vet jeg også at du vet. Ditt problem er imidlertid at du ikke klarer eller "våger" å stole på dette, selv om du vet at det er hensiktsmessig og også verd å stole på. Tvertimot velger du å lese om hjertesykdommer selv, -som om du faktisk skulle kunne klare å finne ut noe mer om ditt hjerte og mulighet for en hjertesykdom, enn det en hjertespesialist kan. Slik er det selvfølgelig og åpenbart ikke, og det tror jeg også at du rasjonelt innser. I tillegg er du fullstendig "inhabil" til å gjøre objektive vurderinger av ditt hjerte, både fordi det er ditt hjerte, og fordi du tenker ikke objektivt om dette, siden din tenking er "kapret" av angst og irrasjonalitet. Grunnen til at jeg forklarer deg dette i detalj, selv om det er selvfølgeligheter, er at jeg vet at du rasjonelt skjønner det, og første skritt for å velge og klare å legge bort slik typisk hypokondertenking, er å bli bevisst på det.

I tillegg til å bli bevisst på det, må du ta en del aktive valg. Vi mennesker har nemlig full kontroll over hva vi velger å tenke på, og hvordan. En person med angst tenker kanskje ikke at de er mulig, men det er det. Følelsene, for eksempel angst, kommer som følge av tenkingen, og tenker man katastrofetanker slik du gjør, så er angsten naturligvis konsekvensen. Derfor er det å styre tankene, den rette måten å få dempet angsten på. 


Jeg vet for eksempel at hver eneste kjøretur jeg tar, så kan det bli det siste jeg gjør, om en bil i feil kjørebane kjører i meg og jeg omkommer momentant. Men selv om slike ting faktisk skjer, til og med ikke helt sjeldent, og jeg vet det, så velger jeg å ikke tenke på det hele tiden, for da hadde mine dager blitt et mareritt, og jeg hadde neppe turt å kjøre, noe som hadde medført betydelige praktiske problemer i hverdagen min. Jeg vet at det faktisk kan skje, men jeg velger å kjøre allikevel, ut fra en kalkulert risiko om at sannsynligheten for at det skjer, er vesentlig mindre enn at det kan skje. Jeg vet også at dersomom jeg valgte vekk bilkjøring, som alltid innebærer muligheten for død, så ville det gjenstå en uendelig rekke med andre muligheter for katastrofe og død i livet mitt. Poenget er at vi kan ikke sikre oss mot sykdom og død uansett, og før vi innser og faktisk aksepterer dette faktum, får vi ikke sjelefred. Vi skal jo alle dø, og svært mange av oss vil få alvorlig sykdom og død i løpet av livet, og det finnes faktisk ingen metoder for å sikre oss mot det. Hypokonderens "hovedprosjekt" er jo å sikre seg mot sykdom og død, men siden det er en umulig oppgave, kan en med fordel ta aktivt stilling til at en velger å legge fra seg det umulige prosjektet, og heller ta sykdom når det faktisk kommer, fremfor å forskuttere det. 


Du bør jobbe med å bevisstgjøre deg selv på dine dårlige valg av tanker og adferd, som det å velge å tenke at du kan finne ut mer om hjertet ditt enn hjertespesialistene, og velge å akseptere et faktum som angår alle mennesker som noensinne har eksistert: Vi kan faktisk bli syke og dø, og det går ikke an å gardere seg mot dette. Velger vi å akseptere dette, blir livet lettere, for da har vi akseptert virkeligheten, og slipper den mentale og følelsesmessige kampen mot sykdom og død, som vi allikevel ikke kan vinne.

Har vi en motstander vi ikke kan vinne over, så har det heller ingen hensikt å føre kampen videre.

I tillegg er det overhengende viktig, og første bud for en hypokonder, å innføre totalforbud mot lesing om sykdommer og symptomer. Det er fordi enhver lege og hypokonder kan bekrefte at det er den aller sikreste og helt garanterte metoden å få mer angst på, og også fordi det slett ikke står et ord om hverken deg og akkurat ditt hjerte på internett. Du har nå selv erfart at du får mer angst av dette, fordi det bringer inn flere ting du blir redd for. Altså er slik lesing uhensiktsmessig, fordi det er en utenkelighet at det kan komme noe godt ut av det, og det kan på ingen måte gi deg noen garanti mot fremtidig sykdom og død, og det gir med sikkerhet økt angst. Slik adferd (lesing om symptomer og sykdommer) er altså et dårlig valg, fordi det bare øker din angst, og det er ikke et godt valg å velge noe som med sikkerhet ikke kan hjelpe deg, og som med sikkerhet forverrer angsten din.


Dette med å bli bevisst på egne ubevisst tankemønstre, og bli klar over at man kan velge hva man vil tenke, er måten man jobber på innen kognitiv terapi, den psykologiske behandlingsmåten som har en meget god effekt på hypokondri. Jeg vil sterkt anbefale deg å ha noen gode samtaler med fastlege og/eller psykolog om dette, hvor dere kan gå videre inn på det vi har diskutert her. Det trenger og fortjener du, for det vil kunne hjelpe deg betydelig. Når du gjør det, så ta med deg en utskrift av vår dialog her, slik at legen eller psykologen kan lese dette og så tar dere det videre derfra. 


Jeg håper at mine råd og innspill her kan hjelpe deg. Bestem deg for å velge å følge rådene, for de vil faktisk hjelpe deg. Lykke til.