Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder undersøker sitt eget fettvev og blir bekymret

Spørsmål

Hei. Jeg er overvektig med for mye fett på magen. Jeg lurer rett og slett på hvordan fettvev kan kjennes ut? Er det alltid helt glatt? Eller kan det være litt sånn knudrete? Føles som det er mange små glatte kuler om man klemmer inn. Noen var bittesmå, runde og glatte, andre var litt avlange glatte. Huden føltes bevegelig over. Kjennes litt harde når man presser inn, men at huden beveger seg over på en måte. Du får såklart ikke kjent på meg via her, men du kan kanskje si litt om hva som er normalen i fettvev. Nå har jeg klemt så mye inn i magen at flere av de «kulene/klumpene» har blitt vonde. Jeg sliter med helseangst, men kan jo bli syk jeg også. Sliter med å vite hva som kan være normalt og ikke.

Kvinne 31
Svar

Hei.


Jeg synes du har gitt en veldig presis beskrivelse av hvordan normalt kroppsfett kjennes ut, når man tar på det. Det er derfor veldig vanskelig å tenke seg noe annet enn at det er ditt eget normale fettvev du kjenner på. 

Når du så forteller at du har helseangst, så er det veldig lett å begynne å kjenne for mye etter på ting man overhodet ikke trenger å kjenne på, og så vil den grunnleggende usikkerheten og angsten som hypokondere har, få deg til å begynne å lure på hva du kjenner, hvilket igjen fører til at du blir enda mer bekymret, og hele snøballen begynner å rulle.

Våre kropper er ikke laget slik at vi trenger å sjekke dem hele tiden, de fungerer som hovedregel helt av seg selv, i tiår etter tiår. Feilen hypokondere gjør, er å tenke at vi må sjekke kroppen. Det trenger en for det første ikke, og om man er hypokonder og sjekker, så kan en være ganske sikker på å få unødige bekymringer.

Jeg vil derfor sterkt anbefale deg å prøve å slutte å kjenne på ditt eget fettvev, for nå har du jo gjort det så mye at det har blitt ømt.

Og jeg vil avslutningsvis få minne deg om at det finnes svært effektiv behandling for helseangst, i form av kognitiv terapi, -samtaler med fastlege og/eller psykolog. Hvis din helseangst tar for stor plass i ditt liv, noe jeg kan få litt mistanke om ut fra det du har skrevet her, så synes jeg absolutt at du skal unne deg slik behandling, og slippe å ha det slik.

Håper svaret og rådene er til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-