Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder trenger litt mer "brannslukking"

Spørsmål

Hei igjen Takk for tidligere svar, de printet jeg ut og har repetert mange ganger. Så hvordan du skriver er til stor hjelp for meg i forhold til helseangsten!! Jeg viser en viss fremgang noen dager. Andre dager er angsten ekstrem. Går til psykolog nå, men det tar såklart tid å bli helt bra. Det er en prosess, har jeg skjønt. Har tidligere skrevet til deg angående ulike symptomer, men kanskje mest trykk i hodet. Redd for svulst osv. Men ingen av legene har ønsket ta MR. Det er varierende hvordan det er nå, men de tre siste dagene har det faktisk vært mye mindre trykk i hodet. Jeg føler min psykolog gir meg gode verktøy og jeg vet brannslukking ikke er det smarteste. Men forskjellen på nå og før er at jeg VIL lære mer og også akseptere hvis det er sånn at psyken gir meg så mange fysiske symptomer. Vi skal snakke om dette hos psykologen også, men vi er ikke kommet så langt i timene ennå. Der har vi på en måte begynt helt med barndommen min og skal arbeide oss oppover. Jeg har noen konkrete spørsmål igjen som nå ikke omhandler redselen for svulst i hodet osv. 1. Jeg har de siste 3-4 dagene hatt leamus over det ene øyet som kommer og går. Er det noe som er vanlig? Kan det skyldes noe alvorlig? Eller kan sånt også være relatert til angst? Frykten sier jo ALS eller lignende.. 2. Jeg kan tidvis føle meg litt sånn nummen. Både i tunge og munn... Angst dette også? Kan det være det? 3. Du som er lege. Hvor sterk mener du at tankens kraft kan være? Vil gjerne høre litt om det fra en leges synspunkt... Jeg innbiller/føler også at når hodepinen avtok så ble ene beinet mitt svakere og da blir jeg helt fiksert på det. Føles jo ut som at jo mer jeg kjenner etter, jo mer svakere blir beinet. Men nå har jeg jo også blitt livredd MS og ALS pga leamusen. Så spørsmålet mitt er: kan angsten produsere så sterke fysiske symptomer? Kvalme, nummenhet, leamus, hodepine, svimmelhet.... tenker du sykdom eller angst når du hører disse?

Kvinne 30
Svar

Hei igjen.

Det er fint å høre at det går fremover med deg, og at du får god og korrekt behandling av psykologen din. Det er også fint å høre at trykket du kjente i hodet, ikke har vært til stede i det siste. Det er nok et tegn på at det ikke skyldes fysisk sykdom, f.eks. hjernesvulst, slik du var redd for. For da ville jo ikke symptomene avtatt og forsvunnet.

Men nå har du fått nye fysisk følbare symptomer, som du er redd for.


Jeg skal svare dine spørsmål fortløpende:


1. Jeg har de siste 3-4 dagene hatt leamus over det ene øyet som kommer og går. Er det noe som er vanlig? Kan det skyldes noe alvorlig? Eller kan sånt også være relatert til angst? Frykten sier jo ALS eller lignende.. 


Leamus er svært vanlig, noe flertallet av oss opplever av og til. Det skyldes i de fleste tilfeller ikke sykdom. Det kan også være relatert til angst, slik du spør om. Å tenke ALS pga leamus over det ene øyet, blir aldeles feil. Det er ikke slik ALS debuterer.


2. Jeg kan tidvis føle meg litt sånn nummen. Både i tunge og munn... Angst dette også? Kan det være det? 


Det kan avgjort skyldes angst. Eller for å si det tydeligere: Det er enhver grunn til å tenke at dette har med din helseangst å gjøre.


3. Du som er lege. Hvor sterk mener du at tankens kraft kan være? 


Den er svært sterk. Og angst kan produsere omtrent ethvert fysisk symptom, det er velkjent og almenmenneskelig. Det skjer blant annet vha de forhøyde adrenalinnivåene man har ved angst. Adrenalin gir en lang rekke kroppslig følbare fenomener i kroppen. Og i tillegg har man som hypokonder lagt seg til en vane med å overvåke kroppen så aldeles for nøye, slik at man kjenner etter og legger merke til ting som andre ville ha oversett. Og det man faktisk kjenner, vil man jo gjerne begynne å spekulere om, dvs "hva kan det skyldes" osv, mens det egentlig skulle ha vært oversett.


Vil gjerne høre litt om det fra en leges synspunkt... Jeg innbiller/føler også at når hodepinen avtok så ble ene beinet mitt svakere og da blir jeg helt fiksert på det. Føles jo ut som at jo mer jeg kjenner etter, jo mer svakere blir beinet. Men nå har jeg jo også blitt livredd MS og ALS pga leamusen. Så spørsmålet mitt er: kan angsten produsere så sterke fysiske symptomer? Kvalme, nummenhet, leamus, hodepine, svimmelhet.... tenker du sykdom eller angst når du hører disse? 


Ja, angst kan absolutt gi det du beskriver her. Og jeg tenker så avgjort angst, og ikke fysisk sykdom i ditt tilfelle. 


Jeg ønsker deg lykke til videre med behandlingen hos din psykolog, og gleder meg på dine vegne at du allerede har begynt å se fremskritt ved at du har begynt å se sammenhenger, og hvordan angst gir fysisk følbare plager.


Ha det bra.