Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder tør ikke gå til legen

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 34 år. Røyker moderat og er ikke spesielt aktiv. Har hatt helseangst i mange år og bekymrer meg stadig for ting i kroppen. I den siste tiden har jeg merket et ubehag i høyre fot/legg. Kjennes ut som den strammer mer og er tyngre enn venstre. Jeg har naturlignok målt forskjellen og kan kanskje finne en differanse på 1cm. For en stund siden kom det plutselig en hevelde rundt høyre ankel. Dro til legevakt. Legen tok ultralyd og kunne se en liten antydning til veskeandamling, men ikke noe stort avvik fra det normale. Hevelsen gikk etter en stund noe tilbake. Men enda ser jeg at det er litt hovent. Ikke mye. Jeg har også hatt noe smerte rundt samme ankel. Mener å huske at jeg forstuet den for en stund tilbake. Jeg er redd for om denne følelsen i leggen kan komme av noe i hjertet, nyrene, eller karsystemet. Jeg googler fra morgen til kveld for å finne mulig årsak å roe meg på, men ende jo opp med å bli mer engstelig. Jeg har ikke oppsøkt fastlege med dette da jeg er redd for om de finner noe alvorlig. Jeg har også vært plagd med prolaps i korsryggen, og når det har vært som verst har deg strålet nedover isjias nerven i høyre fot. Aldri operert for det. Jeg har ikke de smertene nedover nerven nå, men har i grunn hele tiden ubehag i korsryggen i større eller mindre grad. Kan man få slikt ubehag av et overtråkk for en stund siden?eller er dette noe jeg burde kommet meg til lege med raskt? Jeg er livredd for om dette skyldes hjertet eller blodpropp. Har hatt dette ubehaget en god stund. Siden sommeren iallefall. Plages også en del med urolige føtter. Håper på svar.

Kvinne 34
Svar

Hei.


Du har helseangst, og har her åpenbart gått rett inn i de helt typiske fellene som er så typisk for hypokondri, og det forverrer som forventet angsten din.

Du googler symptomer for å se om du selv kan finne svar på hva dine observasjoner skyldes, fremfor å gå til lege, som raskt ville ha kunnet fortelle deg at du ikke har noen sykdom. Når en hypokonder selv prøver å være lege for seg selv, og googler symptomer, blir en garantert verre i angsten. Så første og absolutte bud for å komme deg ut av dette, er at du umiddelbart innfører totalforbud mot googling av symptomer og sykdommer. Det må du gjøre både fordi vi vet at det forverrer angsten, og fordi du heller ikke finner svar på noe som helst om akkurat DIN ankel på internett. Hypokondere googler også ubevisst selektivt, og ender med de forferdeligste diagnoser. Og i tillegg er du redd, og derfor ikke i stand til å ta inn informasjon om symptomer og helse på noen som helst objektiv måte. Du er heller ikke lege, (i motsetning til din fastlege) og det lønner seg å bruke fagfolk på å finne ut om en er syk eller ikke, istedet for å velge å påta seg og tenke at en kan eller skal gjøre det selv. 

Legen din vil gjøre en faglig og objektiv vurdering av dette, noe du er helt ute av stand til pga din sykdomsangst.

Du har til nå latt være å gå til legen fordi du er redd for hva legen din vil finne. Det er også helt typisk, og svært uhensiktsmessig. Det ligger også en tankefeil i dette, fordi du da åpenbart tar konklusjonen før legeundersøkelsen, noe som selvfølgelig ikke er mulig. En må gjøre det i motsatt rekkefølge: Undersøkelse før konklusjon. Og i tillegg så er det jo også svært uhensiktsmessig og et ulogisk valg å la være å få en eventuelt alvorlig sykdom forbli udiagnostisert, for da vil en jo gå glipp av behandling som kan gjøre en frisk, hvilket er det du ønsker, -og har glemt i din frykt for å få en fæl diagnose av legen din.

I tillegg kan jeg med sikkerhet legge til, rent konkret, at legen din ikke vil finne noen skummel sykdom som forklaring på dette. 


Nå har du som hypokondere flest valgt å prøve å innhente en forsikring om at du ikke er syk, her ifra meg.

Det er også en tanke som er så typisk for hypokondere: "Bare jeg får en bekreftelse på at jeg ikke har sykdom X ifra en lege, så er alt greit igjen". Slik fungerer det imidlertid ikke for hypokondere, det kan alle leger og hypokondere bekrefte. Det er i beste fall kun en helt midlertidig brannslukking, inntil helseangsten blusser opp igjen med et nytt fokus. Og hypokondere vil stort sett aldri klare å stole på en leges konklusjoner uansett, fordi angsten er en god motor i det å lage nye usikkerhetsmomenter som f.eks. "Men leger tar jo feil av og til?" "Hva hvis han overså....?" "Kan hende at jeg ikke har sykdom X og Y, slik legen sa, men han undersøkte meg ikke med tanke på sykdom Z" osv osv.


Det en hypokonder trenger og kan bli frisk av, er behandling for hypokondriet, og ikke bekreftelser på at en ikke har den og den sykdom. Siden du faktisk og åpenbart har hypokondri, og det finnes effektiv behandling for dette, synes jeg derfor at du så absolutt skal oppsøke legen din for å få slik behandling. Det er samtaler (kognitiv terapi) med fastlege og/eller psykolog.


Forøvrig gir ikke hjerte- eller nyresykdom ensidig ankelhevelse. Og det å være litt hoven rundt en ankel eller et ledd er noe som antagelig alle mennesker opplever nå og da i livet, uten at det har med sykdom å gjøre. Du kan ha overtråkket eller noe annet som du har oversett i farten, og du kan ubevisst måle unøyaktig for å få bekreftet dine antagelser og frykt for at noe er galt.

I tillegg er vi mennesker ikke symmetriske. 


Et annet viktig poeng er at vi trenger ikke å måle noe som helst i kroppen, og det må du også slutte umiddelbart med. Du ser jo hvordan det har rullet på seg, det at du gjorde en "undersøkelse" du overhodet ikke skulle ha gjort, i særdeleshet ikke som hypokonder.


Vi trenger ikke å overvåke kroppen nøye for å holde oss friske. Blir vi syke, er vi laget slik at vi forstår det når vi blir syke, og sykdommer er ikke laget slik at de prøver å narre deg, holde seg skjult, villede deg. 


Håper at mine innspill og råd er til nytte for deg, og følg for all del rådene du har fått her, for de er viktige for deg. Hypokondri er en sykdom, du har den, og det finnes effektiv behandling for den, som du åpenbart både trenger og fortjener. Lykke til!