Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder redd for hjernesvulst

Spørsmål

Jeg sendte spørsmål til deg her forleden dag. Jeg lurte litt mer på hva svimmelheten kommer av? Ikke konstant svimmel, men kommer i bølger. I går kveld hadde jeg et anfall av nummenhet på høyre side tinning. Dette ga seg, ingen synsproblemer. Hva kan dette være? Samt diffuse smerter på toppen av hodet. Stikkende/isende smerte. Jeg har i dag vært hos psykolog med mine angstsymptomer, som er sterk helseangst. Kobler hvert symptom opp mot noe farlig som kreft. Nå er jeg overbevist om at dette er hjernesvulst. Sjekket blodtrykket mitt i går til 127/70 og puls på 80. Jeg bruker alltid å ha 100 ca i trykk og lavere puls. Er veltrent fra før. Kan dette rett og slett komme av angsten min? Bør jeg gjøre noe videre? Smertene i hodet er ikke konstant på samme plass, men flytter litt på seg.

Kvinne 35
Svar

Hei.


Blodtrykket ditt er aldeles perfekt, for å begynne i den enkleste enden her. Det er ikke noe du trenger å måle mer eller å være opptatt av. Hvor rask puls en har, avhenger av mange faktorer, ikke minst fysisk aktivitet og psykologiske påkjenninger / stress. En ideell hvilepuls ligger gjerne rundt 60, men vil svært lett stige til for eksempel 80, slik som hos deg, om man for eksempel er redd og stresset, slik du er. Du trenger på ingen måte å måle eller følge med på puls videre heller. 

Faktisk vil jeg sterkt fraråde deg å måle puls og blodtrykk, både fordi det er aldeles normalt, og fordi du med helseangst bare blir bekymret av det, og tolker helt normale verdier som "mulig unormalt". Sett et forbud for deg selv mot dette.


Svimmelhet kan komme av svært mange forskjellige årsaker, og jeg kan ikke eksakt hva din svimmelhet kommer av her over nettet, uten å kunne snakke grundig med deg, undersøke deg m.v. Men det kan fastlegen din, evt i samarbeid med en ØNH-lege, om nødvendig. Det er svært nærliggende å tenke at dine høye angstnivåer er den mest sannsynlige årsaken, rent generelt sett.

Stramme nakkemuskler som følge av muskelspenninger, som igjen kommer av angst, kan også gi svimmelhet. Hyperventilering, hvilket man ofte ubevisst gjør når man er engstelig, gir svimmelhet. Det kan også gi prikkinger og nummenhet.


Jeg ser ihvertfall ingenting i det du skriver som taler i retning av alvorlig sykdom, spesielt ikke kreft. Det at du tenker på kreft, er ikke fordi det du forteller om gir noen objektiv mistanke om kreft, men du velger ubevisst å tenke på dette fordi du er hypokonder. Det er derfor bra at du har startet med behandling hos psykolog for din hypokondri. Husk å fortelle psykologen om disse kroppslige symptomene du har, og din frykt for de og det at du er redd det er kreft, for det sier mye om din hypokondri og måten du tenker på og opplever kroppen på.

Hypokondere overvåker kroppen alt for nøye, og får med seg et vell av sansesignaler fra kroppen som ikke har noen informasjonsverdi, og som vi til vanlig derfor filtrerer ut. Men når du først har kjent for nøye etter, slik hypokondere gjør, og kjent det du har kjent, så er det som å helle bensin på bålet, for da vil du naturligvis prøve å forstå hva du kjenner. Men det var kanskje det du ikke skulle, hverken å kjenne etter eller å prøve å forstå noe som du ikke trenger å forstå. Vi er alle svimle av og til, for å ta et eksempel, men de fleste av oss vil da vanligvis bare registrere det, og ikke tenke noe mer over det inntil det så har forsvunnet igjen. Problemet oppstår først når vi begynner å bli bekymret for det, og prøver å finne forklaringer, som meget mulig ikke er der. 


Du spør om hva du bør gjør, og det er oppsummert:

1) Fortsett hos psykolog. 

2) Innfør totalforbud for deg selv mot blodtrykksmålinger og pulstelling

3) Innfør totalforbud mot googling av symptomer og sykdommer. Det er den garanterte måten å få mer angst på. Og i tillegg står det faktisk ikke noe om akkurat DEG på internett.

4) Øv deg på å ikke kjenne etter på kroppen, øv deg på å overse det du kjenner.


Håper at rådene kan være til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-