Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder, nå fått vondt i et bein.

Spørsmål

Hei Brynjulf Noen uker siden jeg skrev og meg husker du nok. Du har gitt meg gode råd. Jeg har printet de ut og bruker dine og legen min på Volvat sine råd flittig i hverdagen. For å ha det best mulig med helseangsten. Fryktet min for svulst, ms, als osv har preget hverdagen min i mange mnd nå. Jeg valgte forresten å ikke ta MR av hodet som jeg ble henvist til av fastlegen. I håp om å føle en viss seier over angsten tilslutt. Legen på Volvat sjekket meg jo nevrologisk og mente det ikke var grunnlag for MR undersøkelse. Selv om jeg følte noe var rart med ene beinet. Følte meg svak. Sleit med nummen venstre hånd og høyre fot. During i beina og leamus overalt. Nummenheten har faktisk roet ned en hel del. Og jeg har for fullt begynt å jobbe. Angsten for ALS har derimot ikke roet seg. Det virker som jeg hele tiden får nye symptomer sånn at jeg kan fortsette være redd for ALS. Sånn det alltid er med angsten. Jeg har etter jeg begynt å jobbe fått vondt i beinet. Fikk det etter en kveldsvakt hvor jeg gikk mye og jeg har jo vært mye i ro de siste mnd. Eller det føles som jeg er støl. Som en slags senebetennelse. Både lår, legg og fot. Det er forresten i samme bein som foten var nummen. Og så har jeg hatt en del leamus som flytter seg rundt i dette beinet da. Opp til rumpa og øynene osv. Mannen min sier jeg sikkert bare har vondt i beinet fordi jeg brått har begynt å på hardt underlag igjen. Og jeg bærer også vår ettåring mye på hoften på denne siden. Som veier 11 kg. Så mannen min sin teori er overbelastning. Kan det? Og slettes ikke ALS. Men jeg er så redd og føler jeg er svak i beinet når jeg går. MEN på test hos legen klarte jeg både hinke, gå på tærne, gå på hælene, hoppe og han så ikke noe unormalt. Hva i alle dager kan det være jeg kjenner på? Nok engang angsten som gir meg så sterke symptomer? Må måle leggene mine daglig for å sjekke om de mister muskelmasse. Beinet føles rart, men som legen sa; det var noe jeg følte. Jeg var ikke klinisk svak. Hva tenker du nå?

Kvinne 30
Svar

Hei igjen. 


Det var bra å høre at du valgte vekk den unødvendige MR-undersøkelsen, som ledd i din kamp mot helseangsten. Det var en god delseier. Det er også utmerket at du har kommet deg i arbeid igjen, for å gå sykmeldt er ihvertfall noe som er med å skaper en identitet som "syk". Å se at en fungerer i arbeid, er en meget god medisin. 

Nå har du vondt i en fot, og er veldig opptatt av hva det skyldes. Det ville ikke jeg ha vært, om jeg var deg. Vi har alle vondt her og der fra tid til annen, det er en del av livet til alle mennesker. Og de fleste av oss overser slike vondter, og lar de komme og gå som de vil, kanskje tar en og annen paracet osv. Det at du er så opptatt som du er, av noe tilfeldig vondt i et bein, er derfor kun et uttrykk for din helseangst. Det vises også ved at du daglig måler leggene dine for å sjekke om du mister muskelmasse. Det må du slutte med. Det forsterker garantert ditt uheldige fokus på sykdom. Og om du eller jeg en eller annen gang i løpet av livet får ALS, så vil ikke måling av leggene ha noen effekt på den sykdommen eller prognosen. Det er med andre ord et prosjekt som er helt uten enhver tenkelig praktisk nytteverdi, men med en betydelig negativ effekt på din helseangst. Jeg er sikker på at du intellektuelt og rasjonelt forstår dette, så bestem deg her og nå for å slutte med det med umiddelbar virkning, lov meg det.


Som jeg sa, så synes jeg ikke du skal være opptatt av smerten i beinet ditt i det hele tatt, og absolutt ikke være opptatt av å få en forklaring på det. Mannen din mener det kan skyldes gåing på hardt underlag og bæring av barn. Selvfølgelig kan det være korrekt, for det er jo slike ting -livet selv og alt vi gjør og ikke gjør- som gir oss alle våre vondter nå og da. Det er en illusjon og tankefeil som hypokonderen har lagt seg til, det å tenke at en skal gå gjennom livet uten vondter og ubehag. Har en det som utgangspunkt, at livet skal være friksjonsfritt og smertefritt, så vil jo alarmklokken gå stadig, -uten at det var grunn til det. Selv hunden min har vondt i beinet av og til, det har vi alle, jeg også. Ikke at jeg er interessant i det hele tatt, men bare som en illustrasjon på hvordan det også går an å forholde seg til vondter på: Jeg har nå for øyeblikket noe vondt i venstre kne og høyre skulder. Men jeg velger aktivt å ikke være interessert i årsakene til dette, og jeg velger absolutt å ikke involverere helsevesenet i det, og istedet velger jeg å bare registrere og anerkjenne at nå er det slik det er å være meg. 

Det er en alternativ måte å forholde seg til kropp, sykdom, vondter på, som jeg velger blant annet fordi det gir meg økt tid til andre aktiviteter som jeg synes er mer meningsfulle, som for eksempel å gå tur med hunden -med vondt i kneet- og fordi jeg fremfor alt ikke ønsker å være opptatt av slike ting, og fordi jeg vet at det er svært sannsynlig at det går over med tiden. Og det er et aktivt valg jeg har tatt, fordi jeg har tenkt gjennom at jeg kan velge å tenke slik om vondter, og akkurat det er du også i stand til. Men du må bevisstgjøre deg selv på at du tar slike valg hele tiden, bevisst eller ubevisst, og du kan også velge å ikke fokusere på slike ting, og heller ta sykdom når de eventuelt kommer. Blir man alvorlig syk, så er man aldri i tvil, og da kan man forholde seg til det da, men ikke før. Jeg tenker at vi har en så begrenset kvote med tid her på kloden, at det er viktig å tenke nøye gjennom hva man vil bruke den til, og at hvis vi bruker timer, dager, uker og måneder på å tenke på sykdommer som ennå ikke har kommet, så stjeler dette av en begrenset pott med tid vi har fått utdelt. Jeg velger å tenke at jeg vil gjøre den andel av min tid her på jord som må brukes til fokus på sykdom, så liten som mulig, og det gjør jeg ved å velge vekk helse- og sykdomsfokus inntil det blir helt nødvendig, hvis eller når jeg en gang blir alvorlig syk. 

Jeg håper at mine innspill og tanker kan være til nytte for deg nok en gang, og håper at du øver deg på å ta aktive og gode valg å hva du ønsker å bruke tanker og tid på, så mye fint og spennende vi har å velge mellom forøvrig! Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-