Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder med stadig nye fysiske "symptomer"

Spørsmål

Hei igjen Brynjulf. Jeg vil takke deg inderlig for utfyllende svar tidligere vedrørende min helseangst og stadig nye symptomer. Jeg har vært hos psykolog en time nå og har fått to nye timer til uka. Har "fått lov" å sende inn et spørsmål til deg igjen, men etter dette skal jeg videre jobbe med å ikke oppsøke lege. Han skulle gi meg gode verktøy for å klare dette neste time. Jeg har også begynt å høre på podkast om kognitiv terapi OG jeg innser at jeg har en alvorlig grad av helseangst. Jeg har også lest mye om hvor sterke fysiske symptomer man kan få av helseangst. Har slitt med prikking, hodepine, svette, trykk i hodet og bihulebetennelse lenge. Fått konstatert spenningshodepine av to leger. Jeg skrev til deg for en uke siden var jeg redd etter å ha opplevd litt hjertebank/smerte midt i brystet et par ganger en dag. Beroliget meg av ditt svar og har vel egentlig ikke merket mer til dette siden. Nå derimot opplever jeg iblant den siste uka en stikkende smerte i venstre bryst. Eller nærmere lunge/ribbein området. Nederst der. Da blir jeg redd det er noe galt i brystet såklart. Kreft, blodpropp eller annet alvorlig. Opplever også da at fot og hånd på samme side føles varm... En slags varmefølelse. Antakelig også litt fordi jeg er redd det stråler noe galt ut fra venstre lungeområde om du skjønner.. dette ville heller ikke legen min sjekke ut videre. Han mente vondt her og der bare var tegn på angst. Spenninger blant annet... Han betrygget meg med at om han var i tvil ville han sendt meg videre selv om jeg har helseangst, For det var jobben hans. Har også opplevd noe kvalme de siste dagene. Hva tenker du om smerten jeg opplever? Varmefølelsen? Og kvalmen? Kan det også bare være angst? For jeg har virkelig reelt vondt når jeg kjenner det. Får du mistanke om at noe av dette kan skyldes sykdom? Ingen grunn til MR, ultralyd eller lignende? Sliter med å vite når det virkelig er noe galt og når det bare er angst...

Kvinne 30
Svar

Hei igjen.


Så bra å høre at du nå har fått oppstartet behandling for din helseangst, og at du forstår at en kognitiv tilnærming til dette, er det som vil hjelpe deg. Slik behandling er nemlig svært effektiv, i motsetning til slik "brannslukking" som du får fra leger inklusiv meg, om at det du kjenner fra kroppen ikke er tegn på alvorlig sykdom. For som du selv ser og erfarer, så virker det kun midlertidig, inntil man kjenner noe nytt, som igjen gir grobunn for frykt for nye sykdommer.

Jeg ser at du skriver at psykologen din har "gitt deg lov" til å stille ett spørsmål til meg igjen, hvilket betyr at også psykologen naturligvis vet at det ikke er hensiktsmessig med denne typen brannslukking. Det er hypokonderens "liksom-løsning", det å høre en lege si at det en kjenner, ikke betyr sykdom.


Dette vet du nå selv, og jeg skal naturligvis svare deg på det du spør om, selv om vi nå begge vet at dette ikke er hensiktsmessig eller veien å gå for å bli kvitt helseangst.


Nå har du fått nye fysiske symptomer, denne gang i form av stikkende smerter i venstre bryst, varmefølelse i fot og hånd m.v. Legen din har formulert seg veldig bra for å betrygge deg: Han ville ha henvist deg for utredninger av dette, om det hadde vært noen mistanke om fysisk sykdom, uavhengig av om du har helseangst eller ikke. 

Jeg har som du vet, ikke muligheten til å undersøke deg, men det jeg kan si er at dette i aller høyeste grad taler i retning av at din helseangst oppstår med stadig nye "ansikter", ikke minst tatt i betraktning historikken her, at du opplever stadig nye sanseopplevelser ("symptomer") fra kroppen, når tidligere symptomer har avtatt som følge av "brannslukking" og beroligelser.

Du sliter med å vite når noe "virkelig er galt" og når det bare er angst, forteller du. Og nettopp dette er jo så typisk ved helseangst. En lar alarmen gå i ett sett, blant annet som følge av at en overvåker kroppen aldeles for nøye, og fordi en har den underliggende angsten for sykdom, som gjør at en systematisk feiltolker sanseopplevelser fra kroppen. Angsten gir jo også generelt økt spenning i muskulaturen, noe som faktisk også gjør vondt. Tenk deg for eksempel at du står og holder en stein i hånden, med armen horisontalt ut til siden. Det gir sterke spenninger i skuldermuskelen, og etter kort tid betydelig smerte. Det viser godt hvor vondt spenninger i musklene kan være. 

Når det gjelder spørsmålet om du bør utredes videre for de tingene du forteller om her idag, så er mitt svar nei. Jeg følger din leges vurderinger av dette, og tenker også at for din del, med din helseangst, så er slike utredninger, inklusiv det å vente på utredninger, kun egnet til å forverre helseangsten. En person med helseangst vil erfaringsmessig ofte mistolke en henvisning til en lege til en eller annen undersøkelse, i retning av "Siden legen faktisk har henvist meg til xxx, må det foreligge en mistanke om en sykdom, for ellers hadde jeg jo ikke blitt henvist". 

Så jeg anbefaler deg heller å opprettholde kontakten med psykologen fremover nå, for der ligger gode løsninger for deg, og å jobbe med å overse kroppen nå. Dvs skru av radaren og overvåkingen av kroppen. Vi trenger nemlig ikke å overvåke kroppen nøye for å passe på at vi ikke utvikler noen sykdom. For hvis vi blir syke, vil vi faktisk merke dette, slik at vi kommer oss til lege. Fysiske sykdommer prøver ikke å gjemme seg for oss, ved for eksempel å dukke opp litt for så å forsvinne igjen så vi overser en sykdom osv. Derfor kan vi slippe å overvåke kroppen så nøye som hypokondere gjør.

Jeg håper dette innspillet kan hjelpe deg videre, og anbefaler deg, nå som du vet så mye mer om disse tingene, å øve deg på å ikke falle for fristelsen å be om "legeberoligelser" når helseangsten tar deg, men heller jobbe sammen med psykologen din med den tankemessige innfallsvinkelen og løsningen på din helseangst.

Jeg ønsker deg lykke til videre!