Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder med frykt for tarmkreft

Spørsmål

Hei. Slitt med ekstrem helseangst i 3 mnd nå. Og før det dukket det først opp i 2015, men den gangen ble jeg bedre. Nå har det dukket opp igjen. Til en helt ekstrem variant. Jeg har siden Mars vært redd for at jeg har: MS, svulst på hjernen, kreft i munnhule, kreft i mandlene, kreft i beinet. Jeg har tatt vanlige blodprøver hos lege for 2 uker siden fordi jeg da hadde oppsøkt han mange ganger grunnet angst. Disse var helt normale- alle de 20 punktene var innenfor normalen iallfall. Da jeg var redd for svulst, Ms osv testet han med en den ulike tester innen nevrologi. Jeg skulle utføre en del oppgaver og alt normalt. Jeg har forstått at jeg sliter med grusom helseangst og skal i samtale med psykolog. Men det er alltid sånn at når en bekymring forsvinner, så dukker en ny opp. Jeg har de siste ukene trodd jeg har hjernesvulst- dette sa legen igår at jeg 99,5 % sikkert ikke hadde! Han mistenkte ingenting alvorlig. På kveldene når angsten har vært ille har jeg fått diaré og må gå på do. Nevnte dette også for legen, men da sa han ikke så mye.... Kan sånt sette seg i magen? Altså at angsten gir meg diaré? De to siste nettene har jeg klart å sovne normalt uten å gråte meg i søvn, men våknet etter 2-3 timer og hadde da diaré. (Har lest nattlig diaré er farlig) Idag hadde jeg ikke hatt avføring siden diaré i natt og prøvde da presse ut noe. Fikk ut brun litt bløt avføring med en del slim rundt. Syns det kunne se ut som lyserødt i slimet. Altså litt blod. NÅ er jeg såklart livredd tykktarmskreft eller noe! Hvor ofte oppstår denne kreften i min alder? Hva bør jeg gjøre videre nå? Føler jeg oppsøker leger hele tiden... Jeg er forresten også 7 uker gravid. Har tidligere opplevd at magen er i ulage som gravid, men ikke at jeg våkner med diaré. Jeg har foresten også en litt stor hemoride på utsiden (og litt innenfor åpningen) Ikke vond, men ser den og vet den er der etter fødsler.

Kvinne 30
Svar

Hei.


Du beskriver en situasjon med en svær helseangst, som farger din hverdag og gjør deg redd. Det er derfor godt å høre at du nå skal til psykolog for dette, for det er det du trenger, og behandling for hypokondri gir gode resultater. Det siste av dine konkrete spørsmål her, er hva du bør gjøre nå. Svaret på det er naturligvis å sørge for å få igangsatt behandling for din hypokondri så snart som mulig, for det er tydelig at du har vondt, og hjerteskjærende å lese at du gråter deg i søvn pga frykt for sykdommer som du etter alt å dømme ikke har.


Sykdommene du har vært redd for og er redd for, varierer stadig, ser jeg. Og det ganske typisk for hypokondri, at angsten får stadig nye ansikter. Ofte vil en midlertidig beroligelse av en lege om at "du har ikke sykdom x" virke som nettopp en slik helt midlertidig brannslukking av angsten for en konkret sykdom, og så dukker hypokondriet opp igjen med frykt for en ny spesifikk sykdom.


Det jeg leser i din henvendelse nå, er et ønske om å få en bekreftelse fra lege om at du nå ikke har "tykktarmskreft eller noe". Men det er jo ikke dette du trenger, det er å få hjelp for din helseangst du trenger, og det skal du nå heldigvis få fra psykolog.

 Du vet like godt som jeg at ingen lege kan gi noen pasient garanti for noe som helst, og spesielt ikke uten legeundersøkelse og kun basert på en symptombeskrivelse, slik som her. Det jeg derimot kan si noe om, er at jeg ikke får noen som helst mistanke om at du har kreft, basert på det du har skrevet her. Det jeg ser, er en hypokonders typiske tenkemåter, slik som f.eks. katastrofetenking og systematisk feiltolking i verste og minst sannsynlige retning, som f.eks. å tenke kreft pga diare og "noe lyserødt i slimet, altså blod", når du faktisk har en svært sannsynlig forklaring på dette: Dine hemoroider. I stedet velger du ubevisst vekk de mest sannsynlige forklaringer, og velger den minst sannsynlige (kreft) 


Du spør konkret om angst kan gi diare. Det er helt klart, og en godt mulig og riktig så sannsynlig forklaring på mageplagene dine. Det at tanker og følelser påvirker mage-tarmfunksjonen er særdeles godt kjent, og det er almenmenneskelig og noe de fleste oss har opplevd og opplever av og til, tenk f.eks. på begrepet "eksamens-mage". 


I mellom linjene i din henvendelse ser jeg også den typiske tenkemåten hos en hypokonder, om at bare du får klarhet i visse spørsmål, ofte basert på sannsynligheten for et eller annet, så vil du kunne tenke deg frem til riktig konklusjon, f.eks. "ikke syk", og så kunne bli kvitt helseangsten. Slik virker det ikke. Helseangsten er selve sykdommen, og den behandles med psykologisk behandling, og ikke ved å få bekreftelse etter bekreftelse fra leger og via undersøkelser, om at man ikke har sykdom x eller sykdom y. Det kan enhver hypokonder og lege bekrefte. Det er derfor jeg vil gjerne nevne dette for deg, slik at du i beste fall kan bli klar over denne typiske tendensen hos hypokondere, som også du har, om at tilstrekkelig informasjon, tilstrekkelig mange undersøkelser, sannsynlighetstall osv, vil være noe som kan få deg til å legge fra deg frykten for en konkret sykdom du idag er redd for. For blir du klar over denne "tankefeilen" og feil strategivalg, så har du også muligheten for å velge å legge fra deg jakten på beroligelser og prøvesvar og legekonklusjoner, noe som er hensiktsmessig, siden det ikke hjelper mot helseangst.


Mitt råd til deg rent konkret er at du prøver å få igangsatt psykologbehandling så snarlig det lar seg gjøre, evt får noen samtaletimer med fastlegen før du skal til psykolog, for å dempe angsten. Da må imidlertid fokuset hos legen være helseangsten din, og ikke det å bli undersøkt for enda en sykdom du er redd du har, for det er feil fokus, og det gir deg ingen ting annet enn helt kortvarig brannslukking av angsten, - i beste fall, noe du sikkert selv ser ut fra din historie til nå, med stadig nye sykdommer du blir redd for, og så får utelukket.


Jeg håper at tankene jeg har delt med deg her kan være til hjelp, og ønsker deg lykke til. Og jeg vil minne deg om at psykologisk behandling for helseangst har god effekt, så se frem til dette.