Hypokonder med frykt for ALS

Spørsmål

Hei doktor Barexstein! Jeg vil veldig gjerne sende inn dette innlegget til deg og få et svar tilbake fra deg, fordi jeg tidligere har sett at du gir grundige og beroligende svar tilbake til de som skriver til deg. Og nettopp det har jeg behov for nå. Jeg er en kvinne på 37 år som de siste to-tre uker har vært plaget med leamus i venstre tommel og pekefinger. Leamusen er ikke konstant, det kan gå opp til et par timer uten at jeg kjenner noe, og en gang gikk det nesten et døgn uten. Jeg opplever ingen lammelser, muskelsvakhet eller problemer med finmotorikk. Leamusen kom dagen etter jeg gav min samboer en lang skuldermassasje. (Men jeg har aldri opplevd leamus tidligere). Jeg har nå blitt helt hysterisk redd for om dette kan være starten på ALS og klarer ikke tenke på annet. Hele dagen sitter jeg å føler etter andre symptomer. Jeg har over lang tid blitt skremt av denne sykdommen, og spesielt etter jeg for kort tid siden fikk høre om en bekjent på min alder som har fått ALS. Kan nevne at jeg tidligere har slitt med (helse)angst for bla HIV, rabbies, kreft, men dette har nå forsvunnet etter bla negativ hiv-test, rabbiesvaksine osv. Nå er det altså frykten for ALS som har "satt seg" i mine tankebaner pga denne leamusen som jeg aldri har opplevd før og som ikke forsvinner. Jeg var til fastlegen forleden dag, men han mente dette ikke var nok til å henvise meg videre. (Han prøvde å berolige meg med at han hadde opplevd leamus i tommel selv flere ganger). (Virket forøvrig som at han ikke hadde så mye kunnskap om ALS). Jeg leser noen steder på nett at leamus ved ALS bare kommer i muskler som allerede er svært svekket, mens jeg har sett andre skrive at det ikke nødvendigvis trenger å være slik? Om et par dager reiser jeg på det som skulle vært en hyggelig og spennende rundreise i Asia, men jeg sitter bare hjemme som et nervevrak og gråter og bekymrer meg. Hva synes du? Bekymrer jeg meg helt uten grunn og kan reise å kose meg?

Kvinne 37

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Ja, jeg synes absolutt at du bekymrer deg fullstendig uten grunn, og at du bør reise på din planlagte tur med godt humør og uten tanker om sykdom. Det er viktig. For da har du det bra, mens om du velger å tenke på sykdommer du ikke har, så har du det fælt.


Det er åpenbart din underliggende OCD og helseangst som er problemet her, og ikke ALS eller noen annen nevrologisk sykdom. Det er også veldig typisk at frykten for akkurat noe så sjeldent som ALS, oppstod etter at du hørte om en bekjent som fikk denne sykdommen. Det er jo psykologisk forståelig, "kan det ramme han, så kan det ramme meg", men det å kjenne noen som får en sykdom, øker ikke plutselig oddsene for at en selv skal få samme sykdom, naturligvis. Men det er en svært typisk "tankefeil" som personer med helseangst lett går i. Forøvrig debuterer ikke ALS slik som du har det, med leamus og ingen andre symptomer. 


Videre ser jeg at du har lest på nettet om ALS. Det å google sykdommer og symptomer er en meget effektiv måte å øke helseangsten på, for personer med slik tendens. Det er nærmest oppskriften på økt angst.

Siden du ønsker å få det bedre, dvs å få mindre tanker om og frykt for sykdommer, nå ALS, så er første bud derfor å innføre totalforbud mot å lese på nettet om sykdommer. Velger du derimot å lese slikt, så er du i praksis garantert å få det verre, med økt helseangst. Så unn deg å innføre et slikt totalforbud, både nå og for enhver ettertid. Personer med helseangst har en "tankefeil" til, og det er at det å lese om sykdommer på nettet, dvs skaffe seg informasjon, vil kunne dempe angst for sykdom. Det gjør det altså så til de grader ikke. Det reduserer heller ikke sjansen for å få noen som helst sykdom. Blir vi syke, så er vi konstruert slik at vi merker det, og da kan vi søke legehjelp. Vi trenger ikke google for å finne ut om vi er syke. 


Håper at svaret og rådene er til nytte, og jeg ønsker deg en god reise til utlandet, -la trygt tanker om sykdom og ALS ligge igjen hjemme!


Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-