Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder med angst for ALS

Spørsmål

Hei. Vært redd for dette over et år, så du husker meg nok kanskje. Sterk frykt for ALS. Så sterk at jeg føler jeg har det. Begynte med leamus overalt i juli/august ifjor. Og en følelse av noe rart i beinet. Har følt på vibrering, leamus osv i beina. Ble sjekket nevrologisk hos legen både da og et par mnd etterpå. Har tatt bilder og mål av leggene daglig i mange månder.

Føler muskelsvinn i ene beinet. At jeg går rart, men ingen andre ser det. Klarer hoppe, hinke osv.

Fødte barn for fire uker siden og etter fødselen føler jeg beinet er ennå tynnere og masse leamus her og der. Angsten ble så ille at jeg dro til fastlege på mandag. Da var det 9 mnd siden jeg var hos legen grunnet frykt for ALS.

Ho testet reflekser, babinski (?), øyne, tunge, muskelkraft armer, hender og bein, bevegelse i føtter. Målte beina mine og jeg viste ho hvor jeg ser muskelsvinn. Ho målte, men så ikke avviket jeg ser. Jeg kan få ca en halv cm avvik hjemme. Men ho sa at en halv cm så ho ikke på som muskelsvinn og avvik. Og at hvis jeg hadde hatt muskelsvinn ville jeg slitt med å utføre det ho ba meg om.

Ho henviste meg til klinikk for helseangst/hypokondri, ikke til videre undersøkelser for mulig ALS. For det mener ho jeg ikke har.

Jeg føler dere på nett og legen min svarer meg bra. Men finnes sikkert unntak og jeg er livredd jeg er en av unntakene. Hvor ALS starter med leamus og muskelsvinn kommer FØR problemer med muskelen.

De siste konkrete spørsmålene:

1. hvis jeg har ALS og alt startet med leamus for over et år siden: ville jeg da hatt lammelser nå? Eller er sykdommen langsom hos noen?

2. hvis jeg har muskelsvinn: ville jeg da klart alle testene hos legen bra eller ville noen indikert noe galt hvis jeg har muskelsvinn?

3. syns du jeg skal stole på legen?

4. hva regnes som muskelsvinn? Hvor stor forskjell i omkrets kan man da ha? Ville muskelsvinnet raskt ha blitt verre?

5. hvor sterkt kan man innbille seg sykdom?

6. får man ALLTID bevegelses problem før svinn?

Kvinne 31
Svar

Hei.


Her vil jeg først minne deg på noen svært viktige ting.

Du skriver at du "ser" og "føler" at du har muskelsvinn, og det gjør deg redd, og det øker din frykt for ALS.

Men det er jo feil, for du har jo ikke muskelsvinn. Det har legen din ved hjelp av objektive fysiske målinger fastslått. 

Da faller altså selve grunnlaget for din frykt for ALS bort. Det er noe i ordtaket "å se spøkelser på høylys dag", som virkelig gjelder her. Og hvordan vi "ser", opplever og tolker noe, det er helt subjektivt, og svært påvirkelig av følelser og frykt.


Du har vært til almennlege og nevrolog tidligere, og du har vært til fastlegen nå, og det foreligger ingen mistanke om nevrologisk sykdom / ALS. Det er det som er fakta her. Og det er et godt valg å velge å stole på fakta fremfor egne følelser og tanker, hvilket du gjør. 

Men du har altså til nå fortsatt å tenke på det, til tross for at de som kan mest om dette av alle og som det derfor er mest grunn til å stole på, (nevrologer), har utelukket det. Det gjør du nok fordi du mener at du ser at du har muskelsvinn, noe du ikke har, og fordi du tenker at nevrologer kan ta feil og du er et unntak av noe slag, -en helt typisk tanke for hypokondere. 


Nå er du igjen i en situasjon hvor du tenker at du ved å få svar på diverse spørsmål som du stiller til oss, selv skal kunne konkludere deg frem til en riktigere og sikrere konklusjon enn din leges konklusjon (at det ikke er noen mistanke om ALS hos deg)  Det er viktig at du får litt perspektiver på hva du faktisk ubevisst har som ambisjoner her, ved å tenke at dersom du får svar på dine spørsmål her nå, ville kunne komme nærmere enn sannhet enn hva legen din og nevrologer har kommet frem til. 

For slik fungerer det naturligvis ikke. Det er hypokonderens måte å tenke på. 

Uansett hvor mange spørsmål du vil få svar på om ALS, så vil ikke dette bringe deg noe nærmere et sikrere svar enn det du allerede har fått fra fagfolk som har undersøkt deg og gjort objektive vurderinger av dette. Du selv er helt ute av stand til å finne ut av om du har ALS, både fordi det å stille en slik diagnose krever medisinsk kompetanse, og ikke minst fordi du er ytterst inhabil til å gjøre objektive vurderinger av dette, med din helseangst og frykt for ALS. Det vil alltid dukke opp nye "enn hvis"-spørsmål hos deg, som vil vedlikehold din usikkerhet og angst for ALS. 

Derfor hjelper det deg faktisk ikke i det hele tatt å få svar på de konkrete spørsmål du har stilt her, i motsetning til hva du har tenkt om det. ("Bare jeg får klarhet i det og det, så vil jeg kunne slå meg til ro med at jeg ikke har ALS") Slik fungerer det dessverre ikke. Det vet enhver hypokonder og lege.


Fakta her er at det ikke finnes objektiv mistanke om ALS, men du har en irrasjonell frykt for dette, og det er den du trenger hjelp for, og generell informasjon om ALS slik du spør om, hjelper deg ikke til å bli kvitt den frykten. Du trenger hjelp og behandling for selve helseangsten din og det er psykologisk behandling, hvilket du nå har blitt henvist til. Det er utmerket, siden slik behandling er svært effektiv.


Pga dette lar jeg med beste vilje og hensikt være å besvare de fleste av dine spørsmål, for å presisere for deg at det er et helt feil spor du er inne på, ved å stille slike spørsmål. Å få svar på disse vil ikke hjelpe deg i det hele tatt, -nye spørsmål vil hele tiden dukke opp, og angsten vil vedlikeholdes. Det eneste jeg vil svare deg konkret på, er dine spørsmål nr 3 og 5, for det er "riktige" spørsmål, mens de andre er "feil spørsmål".


Spørsmål 3. syns du jeg skal stole på legen? 


Ja. Hvem ellers ville det lønne seg å stole på? Deg selv? Neppe, siden du ikke er lege, og ikke er du objektiv eller rasjonell i dette spørsmålet.


Spørsmål 5. hvor sterkt kan man innbille seg sykdom? 


Ubegrenset. Angst kan skape ethvert fysisk symptom, og angst kan få en til å "se" og mistolke alt, hvilket er tilfellet for ditt vedkommende.


Jeg håper at du har nytte av mine tanker og innspill her, og ønsker deg lykke til med behandlingen av din helseangst.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-