image: Hypokonder kjenner pulsen forskjellige steder i kroppen

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder kjenner pulsen forskjellige steder i kroppen

Spørsmål

Jeg er hypokonder. Kan fokus på et kroppsavsnitt forårsake for eksempel hjertebank? Tilfeldigvis har jeg blitt oppmerksom på at hjertebank på "andre" steder på kroppen enn der hjertet er, kan være farlig. Etter at jeg begynte å fokusere, og å være redd for pulsering, har jeg kjent hjertebank i rygg, bekken, mage, lår og på sidene av kroppen. Kan tanken, og fokus, være grunnen? Det er jo helt utrolig at fokus kan skape følbar hjertebank?

Mann 69
Svar

Hei.

Det økte fokus hypokondere har på kroppen, gjør at hypokonderen overvåker kroppen alt for nøye, og kjenner alt for nøye etter. Da kjenner man en rekke ting som personer uten helseangst ikke legger merke til, og følgelig heller ikke bekymrer seg over.

Det er svært vanlig, og helt typisk.

Personer som ikke er hypokondere, filtrerer vekk all den "støyen fra kroppen" som er der til enhver tid, dvs det vell av sanseopplevelser en til enhver tid kan kjenne, om en aktivt kjenner etter. Men siden dette ikke har noen informasjonsverdi, har hjernen lært seg til å filtrere vekk disse sanseopplevelsene effektivt, på samme måte som vi for eksempel kan sitte i et fly i to timer og snakke med nabopassasjeren, uten å høre den høye støyen fra flymotorene i det hele tatt. Eller hvordan vi ikke legger merke til den kraftige susingen fra ventilasjonsanlegget på jobben hele dagen, før det eventuelt skrues av, og en legger merke til hvor stille det plutselig ble.

Hos hypokondere fungerer ikke dette "hjernefilteret" slik det skal, på grunn av at hypokonderen er opptatt av å overvåke kroppen, på jakt etter "mulige sykdomstegn". Da får en med seg en rekke slike sanseopplevelser, som ikke har noen som helst informasjonsverdi, f.eks. det at man kan kjenne pulsen i forskjellige deler av kroppen, som for eksempel magen, tinningen osv.

Den bekymring det gir hypokonderen, gjør at stresshormonene øker, og hjertet slår hardere og blodtrykket stiger, noe som kan gjøre det enda lettere å kjenne slike ting. Og jo mer man kjenner, jo mer overvåker man kroppen, og jo mer bekymret blir man. Det hele blir svært lett en ond sirkel, som kan og må brytes ved å øve på å la være å kjenne etter. Man trenger ikke overvåke kroppen, den er automatisk og fungerer av seg selv. Blir vi syke, vil vi alltids merke det, så en trenger ikke å følge med på kroppen, slik hypokondere gjør det. Det skaper bare helseplager i seg selv, som du selv nå merker.

Så svaret på ditt spørsmål er et åpenbart ja. Fokus på kroppen eller på en kroppsdel gjør at vi begynner å kjenne etter på sanseopplevelser fra kroppen som vi egentlig burde kjenne, og så vil en hypokonder naturligvis begynne å bekymre over det han kjenner, og fokuset og symptomene øker.

Derfor er det viktig å vite om disse mekanismene, for da kan en bruke den kunnskapen til å øve seg på å ikke kjenne etter. Og kjenner man ikke så nøye etter, så kjenner en mindre, og da blir en naturligvis mindre bekymret.

Forøvrig vil jeg anbefale deg å få behandling for din hypokondri, for det finnes og det er effektivt. Det får du hos fastlege og/eller psykolog, og det er psykologisk behandling / samtaler, med den metoden som heter kognivit terapi. Det er såpass effektivt at du virkelig bør unne deg dette, for som du vet selv, er det en stor belastning og helsepåkjenning å være hypokonder, og når du kan slippe å fortsette å ha det slik, må du selvfølgelig gå for den løsningen.

Når du går til legen, må du også for ordens skyld sjekke blodtrykket, for å tilse at ikke det er forhøyet, som en medvirkende årsak til at du kjenner pulsen så lett, men dette høres alt i alt avgjort ut som at det er din hypokondri som spiller deg et puss.

Lykke til!

Illustrasjonsbilde øverst: Inna Kharlamova / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-