Hypokonder har "visuell snø".

Spørsmål

Mitt spørsmål angår fenomenet visuell snø.
Har gått gjennom en rekke svar fra dere hva angår denne synsforstyrrelsen, der spørsmålstiller har beskrevet dette symtomet, her er et utvalg, men har lest minst ti flere:

http://www.lommelegen.no/legesvar/flimring-øynene-0

http://www.lommelegen.no/legesvar/flimmer-øynene-stress-og-svimmelhet

http://www.lommelegen.no/legesvar/synsforstyrrelser-4

http://www.lommelegen.no/legesvar/synsforstyrrelser-1

http://www.lommelegen.no/legesvar/synsforstyrrelse-3

Beskrivelsen av disse synsforstyrrelsene passer best som " visuell snø" - ( et par bruker også dette som beskrivelse av det de opplever. ) Jeg har satt meg litt inn i fenomenet for jeg lider av helseangst og er redd for at visuell snø skal være farlig. På wikipedia beskrives "visual snow" som en "langvarig og ofte kronisk visuell forstyrrelse som forårsaker "snø" eller et TV-lignende flimmer i hele eller deler av synsfeltet. Det syns ofte bedre på ensfargede bakgrunner".
Årsaken oppgis å være neurologisk, ingen feil i øyet vil påvises hos øyelege, som jeg har vært hos.
Min teori er at denne visuelle støyen ikke er noe syndrom, men kun et overdrevent fokus på noe alle mennesker egentlig opplever. Alle vil se prikker og lysglimt med øynene lukket. Nervesystemet produserer mye "støy" ( som Dr. Barexstein har vært inne på ved flere anledninger. ) Disse signalene vil man også kunne se med øynene åpne hvis man henger seg opp i det. På samme måte som man kan forsterke tinnitusnervesignalet ved å aktivt lytte etter det. Har lest på mange angstforum at flere er bekymret for denne synsforstyrrelsen. En forskningsrapport fra universitetet i NY bekrefter mer eller mindre at det eneste som skiller de som lider av "visuell sne" fra normale er oppmerksomheten:
https://psych.nyu.edu/pelli/pubs/raghavan2010arvo-snow.pdf
Kan undertegnende og alle andre med angst tro på at dette er naturlig/ufarlig? Hva tenker du som lege om visuell snø?

Svar

Hei

Du har helseangst, forteller du, og du har lest masse om det du omtaler som "visuell snø". Jeg har ikke hørt uttrykket visuell snø før, og det er med sikkerhet ihvertfall ingen sykdom.
I tillegg vet vi at du ikke har noen øyesykdom, siden du har vært undersøkt av øyelege som ikke fant tegn til sykdom. Det er bra.

Det viktigste her er at du med helseangst absolutt ikke bør lese helsestoff eller google symptomer uansett. Det er "kongeveien" til økt sykdomsangst, økt fokus på symptomene du google osv. Det kan enhver hypokonder bekrefte for deg. Du bør innføre totalforbud mot slik lesing med en eneste gang. Det er kanskje første og viktigste råd mot hypokondri.

Videre så trenger du jo heller ikke å lese om det du kaller visuell snø, eller om øyesykdommer eller noe som helst, siden du faktisk ikke har noen sykdom i øynene. Det har en øyelege funnet ut for deg, så når det er gjort, bør du virkelig bestemme deg for at da er det "case closed", og heller tenke på hvor flott det er at der finnes fagfolk som kan finne ut slikt for oss, så vi slipper å lese om det, spekulere på det, være usikker osv osv.

Du viser til ting jeg har skrevet om "støy fra nervesystemet" her, og er enig i dette. Det er jeg også! :)
Jeg synes du skriver både fint og klokt om dette, f.eks. når du skriver: "Min teori er at denne visuelle støyen ikke er noe syndrom, men kun et overdrevent fokus på noe alle mennesker egentlig opplever."

Du har med andre ord oppnådd svært god innsikt i og forståelse for hva som ligger bak slike opplevelser, og deri ligger også muligheten for å "nedtone" det hele, ved å la være å gi det fokus. Deri ligger dette med totalforbud mot å lese om det osv., naturligvis. Jo mindre opptatt du er av det, jo mindre vil du legge merke til det. Det blir som andre sanseopplevelser, f.eks. støyen fra en ventilator eller PC-vifte. En kan henge seg opp i det og irritere seg veldig, eller totalt overse den, og faktisk ikke høre lyden før den forsvinner og en hører at det blir så stille, ikke sant?

Avslutningsvis spør du:
"Kan undertegnende og alle andre med angst tro på at dette er naturlig/ufarlig? Hva tenker du som lege om visuell snø? "

Det du ser og omtaler som "visuell snø", har ingen som helst ting med sykdom å gjøre. Det vet vi, for øynene dine er jo erklært friske av øyelege. Derfor kan du ta det aldeles med ro og glemme dette fullstendig. Hva jeg tenker om "visuell snø", har jeg vel sagt endel om ovenfor: Jeg har ikke hørt uttrykket før, og det er ingen sykdom. Men utfra din beskrivelse, og de tolkninger du så presist formulerer omkring et "overdrevent fokus..." og hvordan du sammenligner det med tinnitus osv, så høres det definitivt ut som noe som ligger i den gaten der, altså en unødvendig overfokusering på det jeg liker å kalle "støy fra kroppen", altså sanseopplevelser fra kroppen som er helt uten informasjonsverdi, og som vi vanligvis greier å filtrere totalt vekk.

Ha det bra, og følg nå rådene mine om totalforbud mot enhver lesing om sykdom og symptomer. Bedre leve- og trivselsregel for hypokondere finnes ikke.