Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder har fått angst av å ha tatt blodprøver

Spørsmål

Hei, jeg er ei 34 år gammel kvinne som virkelig trenger noen råd på hva jeg burde gjøre, og eventuelt noen råd for hvordan jeg kan snu på negative tanker. Akkurat nå føles det som at jeg snart ikke klarer å holde meg oppreist lenger.

Jeg er hypokonder, og av den sorten som unngår leger, istedenfor å renne ned dørene ukentlig og teste meg. Jeg prøver i mest mulig grad å ignorere at sykdom finnes. Jeg tror mye av årsaken er at en slektning døde av kreft ganske så ung, og sykdomsforløpet var så stygt (lå i en seng på sykehus siste året han levde), at jeg aldri helt har klart å forsone meg med at livet kan ende slik for noen. Nå i senere tid mistet også min kollega sin ektefelle til kreft. Det han fortalte meg om de siste dagene hun lå hjemme i stuen hos dem og skulle dø, ble så kraftfulle skildringer at jeg mistet nattesøvnen en hel uke. Det var lammelser i ansikt, kunne ikke spise, kunne ikke snakke++ Altså noe ingen mennesker burde oppleve.

Nå er jeg førstegangsgravid og er blitt helt nødt til å oppsøke lege. I dag ble det tappet 6 rør med blod fra meg, og urinprøve ble testet. Jeg har fått en hel masse tvangstanker rundt dette, slik jeg alltid har rundt alle andre sykdommer. Bare at nå ligger prøvene hos legen, og jeg har ingen kontroll. Hvilke telefonbeskjeder venter meg nå. Vil ha veldig angst for telefonoppringninger generelt nå. Har lest mye på google, om alle komplikasjoner som kan oppstå.

Har plutselig fått tvangstanker om at jeg har HIV. Begynt å fundere på om den ubeskyttede sexen jeg hadde for flere år siden kan ha resultert i hiv.

De måtte sende urinprøve til dyrking, hun sa de mistenkte lav urinveisinfeksjon. Men hva mer finner de på dyrking? Jeg ser for meg det verste.

Poenget er at jeg har en såpass intens angst at jeg ikke fungerer lenger. Jeg gikk rett hjem fra kontrollen og har grått siden.Fungerer ikke. Jeg føler at jeg ikke klarer mer, jeg føler meg nær et sammenbrudd. Hva kan jeg gjøre? Har du noen råd?

Kvinne 34
Svar

Hei.

Ja, jeg har flere råd å gi deg.

Det første er at du bør snarest bestille en time hos fastlege for å snakke om det du tar opp her. Fortell først at du har generell helseangst fra før av, og så hva som disse blodprøvene har trigget hos deg, og at du trenger hjelp for dette.

Bare det å dele dette med en profesjonell person, fremfor å gå med det alene, har en umiddelbart dempende effekt. Det er et ordtak innen psykologien som heter "Det lindrer å dele", og det stemmer.

Utover den krisehjelpen, bør du også få startet behandling for din helseangst. Det skjer ved samtaleterapi hos fastlege og/eller psykolog, og er oftest basert på kognitiv terapi. Det er meget effektivt mot helseangst.

Ta derfor dette opp med fastlegen din samtidig.

Videre ser jeg at du googler sykdom og symptomer, og det har som forventet forverret din angst betydelig. Det er lite som er mer sikkert, enn at en hypokonder får økt angst av å google sykdom og symptomer, så det må du faktisk innføre umiddelbart totalforbud mot, for deg selv. Det er første bud. Tenk også igjennom at det å google sykdom, fører ikke til mindre sykdom, hvilket hypokondere er opptatt av. Men det fører til garantert med angst og lidelse, som du allerede har merket.

Du kan godt ha rett i at de to opplevelsene du forteller om, med to personer som har dødd av kreft, har trigget angst hos deg. Men derfor er det desto viktigere å koble inn rasjonalitet: Det å høre om noen som dør av kreft, (hvilket folk gjør hele tiden), øker ikke sannsynligheten for å få kreft, ikke i det hele tatt. Derfor er det en "tankefeil", både å være opptatt av dette og å tenke at det har noe med deg å gjøre. Jeg vet at du ikke tror at du har økt sjanse for kreft ved å høre om disse, men du får mer tanker om kreft ved at du har hørt om dette, og det er der tankefeilen ligger.

Personer dør av kreft hele tiden, og omtrent en av tre mennesker får kreft i løpet av livet, og vi skal alle dø, veldig ofte av sykdom. Men slik er det faktisk å være menneske, og det er lite produktivt å mislike eller være redd for akkurat dette, siden det faktisk er en del av et å være et menneske. Å akseptere det at vi kan bli syke og at vi er dødelige, og at vi ikke på noen måte kan skaffe oss garantier eller sikringer mot sykdom og død, er det første og viktigste en hypokonder må gjøre. Har en først valgt å legge den kampen fra seg (en kamp som er fåfengt), så ligger forholdene til rette for et liv hvor vi har det bra mens vi er friske og ikke aktivt tenker på sykdom, og heller ta sykdom når det først oppstår. Å forskuttere sykdom slik hypokondere gjør, blir på en måte som å tenke på regn og snø og storm, som vi vet kommer, på den fineste sommerdag.

Du er nå redd fordi du har tatt rutinemessige blodprøver i forbindelse med svangerskap. Det at disse er tatt, øker selvfølgelig ikke sjansen for at du er syk. Siden du ikke har symptomer på sykdom, er du etter alt å dømme frisk. En får ikke plutselige "bomber i fanget" om forferdelige sykdommer, når man som frisk person tar rutineblodprøver.

Frykt for HIV pga ubeskyttet sex for flere år siden, er også bortkastet. Siden dette er flere år siden, ville du etter alt å dømme ha blitt syk på en eller annen måte, i all den tiden som er gått. Husk også at et helt ekstremt antall mennesker har ubeskyttet sex hver eneste dag, kloden over, uten å få HIV. Hvis du vil vite om du har HIV, kan du ta en test for dette. Ingenting demper HIV-angst bedre enn en negativ HIV-test, så gjør dette.

Du sier at du nå føler at du "ikke har kontroll", fordi blodprøvene er tatt, og du ikke vet hva som venter deg.

Men dette er et godt bilde på selve livet: Vi har som mennesker liten kontroll over sykdom, liv og død, og det går ikke an å oppnå det. Både du og jeg kan dø i en frontkollisjon på vei til jobb i morgen, eller i overmorgen, og vi kan begge være dø av kreft før neste sommer, og listen er endeløs. Slik er det å være menneske, og slik har det alltid vært og vil alltid bli. Og det å ikke akseptere dette er det som er grobunnen for helseangst. Men siden det er en absolutt og udiskutabel del av det å være et menneske, er vi nødt til å akseptere det. Det går ikke an å velge det vekk, og det går ikke an å skaffe seg garantier mot det.

Og tenk også på alternativet til usikkerhet: Hvis jeg teoretisk sett kunne skaffe meg sikkerhet, og få rede på at jeg skal dø 14.mars 2029 av kreft, så ville det vært en helt ulevelig situasjon og ren tortur. Usikkerheten er derfor det eneste gode og farbare alternativet. Så vi må takke det usikre, og slutte å jage mot sikkerhet og "kontroll", hvilket er hypokonderens hovedprosjekt.

Håper at mine råd og innspill kan være til nytte, og ønsker deg lykke til. Følg mitt råd om å få oppstartet behandling mot helseangst, for det er effektivt, og du fortjener det. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-