Hypokonder fikk svær angst av å bli henvist til MR

Spørsmål

Hei igjen Brynjulf. I ren desperasjon og sterk redsel skriver jeg nå til deg. Du har svart meg flere ganger tidligere. Jeg har sterk helseangst. Jeg har hatt brystsmerter, prikkinger, leamus, trykk i hodet i flere mnd (noen dager ikke noe særlig trykk i hodet.) Du husker nok min historie. Startet i April i år, men hadde også helseangst i 2015. Jeg har vært hos lege på Volvat 7 ganger, skrevet til deg på nett og vært hos fastlege 5-6 ganger for denne redselen. Jeg har de siste 3 ukene hatt prikking i høyre fot og venstre fingre. Kan komme og gå litt, men kjenner det stort sett. Legen på Volvat har ment det er typisk angst tegn og det har fastlege sagt. Jeg går i samtaler hos fastlegen hver 14 dag pga angst og tar da opp nye symptomer. Fortalte idag om prikkingen og leamusen på nytt. Idag snudde det helt og etter legetimen har jeg omtrent ikke klart å fungere. Jeg ser for meg at nå får jeg dødsdommen, For først nå vil alle se at jeg hadde rett i at det var svulst, ms, als eller annen alvorlig diagnose. For idag sa legen at ho trodde ikke jeg fikk det bedre før de hadde utelukket noe alvorlig. Så jeg får henvisning til MR av hode og til nervolog for sjekk av nevrologi. Elektroder eller noe sånt. Nå er jeg så livredd og iallfall syk av angst. Ikke klart å spise i hele dag. Legen tok også langtidsblodsukker og stoffskifte prøver. Ho så jeg ble redd og sa at ho sendte ikke hastehenvisning. Ho sender henvisning fordi ho trodde ikke jeg ble bedre uten å få utelukket. Men tidligere har jo både ho og han på Volvat sagt nei til videre henvisning. Hva tror du prikking i høyre fot og venstre hånd kan være tegn nå? Svulst? Leamus som flytter seg? ALS? Er det ofte damer i min alder får det? Tror du legen egentlig frykter noe alvorlig, men ville ikke fortelle meg det? Hvordan skal jeg overleve denne ventetiden? Har aldri vært så dårlig av angst som idag. Bare gråter og er så redd. Ser for meg at jeg dør fra barna mine.. grusomt.

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det du her forteller om, er meget typisk og ofte forutsigbart hos hypokondere: Når legen sender en henvisning til en eller annen undersøkelse, så feiltolkes det som at legen faktisk "tror" at vedkommende har en eller annen sykdom. "For ellers hadde jo ikke legen henvist".  Det er naturligvis en tankemessig kortslutning, og har ingenting med fakta å gjøre. Og det er det viktig at du blir bevisstgjort på nå. Her har legens intensjon vært den beste, å få deg til å slutte å bekymre deg for sykdom, ved å la deg gå til en undersøkelse. Men nesten som forventet, reagerer du med svært forsterket angst, pga din feiltolkning av det at du ble henvist.


Fordi vi vet veldig godt at mange hypokondere reagerer slik på henvisninger, vil en ofte la være å bruke henvisninger som "metode for å dempe angst". 


Du har stilt en del konkrete spørsmål, som alle er i samme gaten som tidligere spørsmål her, og som er typiske for måten hypokondere stiller spørsmål. 

Spørsmålene er:

"Hva tror du prikking i høyre fot og venstre hånd kan være tegn nå? Svulst? Leamus som flytter seg? ALS? Er det ofte damer i min alder får det? Tror du legen egentlig frykter noe alvorlig, men ville ikke fortelle meg det? "


Slike spørsmål stiller du i angst og desperasjon, i håp om at jeg skal si et eller annet om dette, som får din angst til å dempes, altså såkalt "brannslukking". Men det virker jo som du har merket, ikke spesielt godt på helseangsten. Det er det terapeutiske samtaler over tid som gjør. 


Jeg har derfor i liten grad lyst til å besvare disse spørsmålene for deg, for jeg er ganske sikker på at det er "feil spørsmål" for deg.

Men i den grad jeg skulle si noe om det, så er det følgende:

Prikking skyldes helt usedvanlig mye oftere "ikke-kreft" enn kreft. Du har vært usedvanlig grundig undersøkt av lege, og hadde det foreligget tegn til kreft, er det enhver grunn til å tro at det hadde vært oppdaget. Leamus er ikke typisk ALS, og de fleste tilfeller av leamus skyldes ikke sykdom i det hele tatt. 

Og nei,  jeg tror slett ikke din lege frykter noe alvorlig, uten å fortelle deg det. Slik jobber ikke leger. Vi overholder informasjonsplikten til pasienten.


Jeg synes du skal fortelle legen din om at du fikk kjempeangst av å bli henvist til MR nå, slik at legen ikke henviser deg til undersøkelser du er helt nødt til å gjennomføre, og heller ikke henviser deg til undersøkelser for å dempe angst, slik det ser ut til at legen har gjort nå. 


Jeg ønsker deg lykke til videre med behandlingen av din helseangst.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-