Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder får angst for nye konkrete sykdommer, straks frykten for en annen sykdom har lagt seg.

Spørsmål

Hei. Skrev til deg for 3 dager siden angående alvorlig helseangst. Langvarig bihulebetennelse/redsel for svulst og annet alvorlig. Da beroliget jeg meg faktisk en god del av ditt gode svar. Nå har jeg heldigvis ny legetime til tirsdag også for samtale der. Igår og idag har jeg derimot fått et nytt problem. Noen ganger i løpet av dagene har jeg kjent det stikker litt under Venstre bryst. Forverres ikke av aktivitet eller noe. Og varer Max 1 minutt eller noen sekunder. Det er mulig jeg har kjent dette før i livet også altså, men da tipper jeg at det var før min alvorlige helseangst. Jeg skal nevne dette også for legen. Vanskelig å si for deg over nett, men kan sånt som dette også opptre av angst/stress? Jeg føler jeg kontakter lege for nye ting annenhver uke. Når en ting roer ned, så gir kroppen meg signaler på annet jeg blir livredd for. Er vel ellers i god form, slitt litt med vekslende hard og løs mage nå under verste angsten, ikke annet. Hvordan vite om det f eks er hjerteinfarkt? Symptomer på dette? Og er det normalt i min alder? Jeg er 30 år og har ikke hjerteproblemer i familie som jeg vet om ialfall.

Kvinne 30
Svar

Hei igjen.


Jeg ser at du selv nå har lagt merke til et viktig poeng: Hver gang du har fått dempet angsten for en konkret sykdom, f.eks. ved "brannslukking" ifra meg, så dukker det opp nye signaler fra kroppen som du så tolker i retning av en ny mulig sykdom, nå ved at stikkingen du har kjent de siste to dagene, får deg til å tenke på hjerteinfarkt, noe det naturligvis ikke er, forøvrig.

Dette er helt typisk for hypokondri, og det bekrefter det både leger og pasienter med helseangst erfarer: Løsningen på helseangst er absolutt ikke å få utelukket den ene sykdommen etter den andre. Løsningen er psykologisk behandling / samtaleterapi, og dette må du få igangsatt hos fastlegen din når du nå skal dit. Ikke bruk timen til å få utelukket fysiske sykdommer, for det har du ikke nytte av, som du ser.


Du er en kroppslig frisk kvinne på 30 år, og hjerteinfarkt er ikke en sykdom som i praksis opptrer hos unge kvinner. Og forøvrig arter ikke hjerteinfarkt seg slik i det hele tatt. Hjerteinfarkt gir særdeles sterke og vedvarende smerter, og ikke stikking i sekunder av gangen.  En person som får hjerteinfarkt vil ikke lure på om noe er galt eller ikke. En skjønner da at noe er svært galt. I det hele tatt er periodevis stikking av sekunders varighet, med varighet kun to dager, noe som en behøver å være opptatt av i det hele tatt. Det kan avgjort tilskrives tilfeldighetenes konto, og jeg oppfatter det ikke som et sykdomstegn i det hele tatt, i motsetning til deg, hvor det har fått deg til å tenke på hjerteinfarkt.


Du spør om denne stikkingen kan skyldes angst/stress. Det kan det så avgjort, og det er enhver grunn til å tenke at det er årsaken nå i ditt tilfelle. Psykologiske spenninger, stress, bekymring og sykdomsfrykt fører til ubevisste muskelspenninger, og disse gir igjen smerter. 


Når du går til legen til tirsdag, synes jeg du skal ta med en utskrift av vår kommunikasjon her, for å vise legen hva du strir med, og dere bør bli enige om at psykologisk behandling av din helseangst, nå bør iverksettes. Noen fastleger gjør slik samtaleterapi (kognitiv terapi) selv, andre henviser til psykolog, og begge deler er like bra, poenget er at det er dette du trenger nå, ikke ikke stadig "brannslukking" slik du nå har fått noen ganger her fra oss. Det er bra at du har hatt hjelp av dette, men som du ser, er det (som vi vet på forhånd) IKKE det du trenger nå, og det gir ingen varig beroligelse og behandler ikke selve helseangsten.


Jeg håper du har nytte av svarene og rådene. Ha det bra og lykke til.