Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypokonder er redd for ALS

Spørsmål

Jeg har i hele 2020 vært plaget med helseangst. Nå i høst har det vært bedring, men noen tilbakeslag er det i ny og ne. I løpet av høsten har demens og ALS vært bekymringen. Nå er det ALS. Jeg har de siste 5 ukene følt en verking i begge hendene. Verkingen er ikke konstant, men kommer og går. Over og under arm kan til tider være øm og vond. Denne ømheten kommer gjerne utover dagen. Jeg føler at fingrene mine er litt stive for tiden og jeg får lett vondt og en slags krampeaktig følelse når jeg for eksempel skal holde noe i begge hendene, vaske håret mitt eller røre i en kasserolle litt fort og hardt. Jeg klarer å gjøre de forskjellige tingene men det blir fort vondt / ubehagelig. Ubehaget starter i hånden og brer seg opp i armen. Dette gjelder begge armene. Dette har jeg klart å slå meg til ro med at det er noe ufarlig muskulært. Men i går skulle jeg hjelpe sønnen min med å bygge lego og da syntes jeg det var vanskeligere å håndtere de små bitene enn hva jeg kan huske fra som barn. Da fikk jeg litt hetta. Jeg føler jeg klarer å gjøre andre finmotoriske øvelser som å kneppe skjorter, knyte sko og skrive på mobil /iPad. Jeg har begynt å gå til fysio pga det som startet som en vond skulder. Denne er nå mye bedre men jeg sliter som sagt med det ubehaget i armene. På natten kan jeg også våkne av å ha vondt i skulderne på natta, men dette går utover på dagtid. Jeg har lest at stive muskler og dårlige fingerbevegelser og krampe kan være als. Er det starten på dette jeg har? Jeg har i to av de fem ukene ikke merket så mye til de refererte plagene da jeg har operert. bort mandlene og gått på sterke smertestillende. Jeg merket de liksom i uke 1 også har de kommet tilbake de siste to ukene, dvd jeg har merket dem de to siste ukene.

Mann 34
Svar

Hei.


Du har helseangst, og nå er det ALS du ubevisst har valgt å være redd for. Det er vanlig at personer med helseangst spør en lege om de har eller ikke har den sykdom X de er redde for, og det er nok fordi man da tenker at om en får en slik bekreftelse fra lege, så vil helseangsten gi seg. 

Det kan jo fortone seg logisk, men enhver erfaring fra både lege og pasient forteller at slik er det oftest ikke.

Helseangst er en sykdom og en "tankefeil" i seg selv, og sykdomsangsten vil vanligvis bare i beste fall bli dempet helt midlertidig, for å dukke opp på ny, enten pga ny tvil eller fordi man kjenner for mye etter og overanalyserer og feiltolker, eller så eventuelt for en ny sykdom.

Dette forteller oss at det personer med helseangst trenger, ikke er slike bekreftelser fra leger på at de ikke har den og den sykdom, men de trenger behandling for helseangsten i seg selv. Og det finnes, som du sikkert vet, og slik behandling er effektiv. 

Det er psykologisk behandling, ofte i form av kognitiv terapi, med fastlege og/eller psykolog. Svært mange fastleger har mye erfaring og god kompetanse på dette, så start med å forhøre deg med fastlegen. Dette bør du virkelig unne deg, for det vil hjelpe deg til å få et bedre liv. Og fremfor alt så bør du ikke tenke at løsningen ligger i å bli utredet for den ene sykdommen etter den andre, for å få det utelukket, for det hjelper ikke mot selve sykdommen helseangst.


Du spør meg her om du kan ha ALS. Det vet jeg naturligvis ikke, på linje med at jeg ikke vet om jeg selv kanskje allerede har en påbegynt ALS i det stille og små, og også fordi jeg ikke kan undersøke deg. Og her ligger kjernepunktet i det å bli kvitt helseangst: Man er nødt til å starte med å tåle å leve i usikkerhet og uten garantier for sykdommer, -for slike garantier finnes ikke. Hypokonderens hovedprosjekt er å prøve å sikre seg garantier mot sykdom, men det er et prosjekt som ikke lar seg gjennomføre, av den enkle grunn at vi er mennesker og vi kan bli syke, og vi skal alle også dø etterhvert. Det er faktisk det eneste vi kan si med sikkerhet her i livet, alt annet er usikkert. 

Når det først er slik det faktisk er å være menneske, er det et langt bedre valg å legge fra seg den fåfengde jakten på garantier mot sykdom, og heller akseptere at vi er dødelige og at vi kan bli syke, og så heller ta sykdom når det kommer, fremfor å forskuttere det, slik hypokondere gjør. Velger vi det, har vi hatt det langt bedre mens vi var friske, enn om vi skulle tenke at vi var syke mens vi faktisk var friske.

Men det jeg ihvertfall kan si, er at det ikke er noe som helst i det du forteller om her, som tilsier at du skulle ha ALS eller noen annen sykdom. Det eneste jeg kan lese ut av det du skriver, er at du har helseangst, og derfor overvåker uvesentlige sanseopplevelser fra kroppen alt for nøye, og når du først kjenner det du kjenner (fordi du kjenner for mye etter) så begynner du naturligvis å lete etter årsaker, -på noe du hverken skulle ha kjent etter på, eller søkt om forklaringer på.

Hypokonderen feiltolker kroppen systematisk, og da blir konklusjonene naturligvis helt feil.


Jeg skjønner at det må være veldig vondt å ha det slik du har det nå, og det er unødvendig å ha det slik, når det faktisk er "feil tanker" som er problemet ditt, og ikke faktisk sykdom. Derfor anbefaler jeg deg innstendig å oppsøke fastlegen nå for å få behandling for din helseangst. Det er da svært viktig at du går til legen med "bestillingen" behandling for helseangst, og IKKE å presentere alt du kjenner for å få legens vurdering av om det kan være ALS eller ikke, for det er et blindspor som hindrer deg i å få effektiv behandling, -som du fortjener.


Håper at mine innspill og råd er til nytte for deg. Ta gjerne med deg en utskrift av vår dialog her til legen din for gjennomlesing, så kan dere ta det videre derfra. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-