Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan skille kroppslige symptomer fra helseangst fra reell sykdom?

Spørsmål

Takk for godt svar. Jeg har et oppfølgingsspørsmål og tilleggsinformasjon til mitt første spørsmål. Jeg har siden april gått til først kognitiv terapi, og så til psykolog. Jeg merker at det hjelper veldig mye. På grunn av angsten har jeg hatt mye muskelspenninger, og i tiden meg angst i 2020 har jeg også hatt mange andre symptomer som lege har sjekket ut og lagt i angstsymptom potten. Det jeg synes er vanskelig etter at jeg fikk angst, er å skille mellom hva som er fysiske symptomer på angst og hva som kan være noe annet. Nå som jeg har fått så mye verking med krampe og ubehag i hendene som var årsaken til at jeg stilte mitt første spørsmål, så synes jeg det er vanskelig å skille mellom hva som kan være «ordentlig sykdom» og hva som kommer som etterdønninger av angsten. Jeg skjønner at jeg fortsatt har en jobb igjen å gjøre for å bli ferdig med angsten, men jeg føler jeg har tatt mange riktige steg. Hvordan kan jeg klare å skille slike muskulære symptomer som dette, som blir til store overdrevne bekymringer som ikke trenger så mye oppmerksomhet og det som eventuelt måtte være en eller annen sykdom. Jeg er bare litt redd for at jeg overser en sykdom, om jeg hele tiden tilskriver det jeg føler som overfokusert overvåkning og angst. Litt vanskelig og rart spørsmål, men det er det jeg selv merker jeg har størst problemer med nå, etter at den verste angsten ga seg.

Mann 34
Svar

Hei igjen og takk for godt og klokt spørsmål.


Det første som slår meg når jeg leser ditt spørsmål, er at du overhodet ikke bør påta deg oppgaven å tolke det du kjenner fra kroppen, ihvertfall ikke ennå, før du har fått mer kontroll over helseangsten din. Du blir både stresset, redd og usikker av det, og sikre eller korrekte svar får du garantert ikke, siden du er alt annet enn objektiv og rasjonell i forhold til hva du kjenner fra kroppen din. Du har mer enn nok med å bli kvitt helseangsten din, så fortsett å gå til behandling for dette. Tolking av symptomer har du heldigvis en fastlege som kan gjøre for deg, så du slipper det selv. Mitt råd er derfor at du delegerer denne oppgaven til legen din, så slipper du dette. Samtidig som du gjør det, må du naturligvis ta en aktiv bestemmelse på at du velger å stole på legens vurderinger, for ellers kan du like gjerne la være å gå til lege. Sannsynligheten for at din lege vurderer dine symptomer korrekt, er særdeles mye større enn om du skulle gjøre det selv, for du er helt inhabil og ikke-objektiv for denne oppgaven. 

Veldig typisk for hypokondere, er dette med at du er redd for å overse symptomer på alvorlig sykdom, ved å tilskrive dem angsten din. Til det kan følgende sies: Sykdommer har ikke som agenda å "narre" deg, gjemme seg vekk, og blir en syk, er en ikke i tvil. Og det er ikke slik at dersom du ikke oppfatter et sykdomstegn i tide, så har toget gått. Er en syk, vil symptomer bli verre og verre. Dette i motsetning til "støyen fra kroppen" som vi alle har: Kroppen produserer til enhver tid mengde av sanseopplevelser som vil vanlig, uten helseangst, overser og ikke engang merker, og de kommer og går, mens symptomer på reell sykdom vil bli verre og verre. En trenger med andre ord ikke å være redd for å overse sykdom. Og en kan bli syk av å overvåke kroppen for nøye for å "oppdage sykdom i tide", slik du gjør.

Jeg vil også sterkt anbefale deg å lese noen av bøkene til "hypokonderlegen" Ingvar Wilhelmsen. Mange hypokondere sier at de tankene og innspillene en får med seg ved å lese dette, har en rent terapeutisk effekt, så gjør dette.


Jeg ønsker deg lykke til videre. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-