Hovne lymfeknuter på halsen og i munnhule

Spørsmål

Hei!

Jeg har i det siste året slitt med at jeg er veldig sliten og utmattet uten at fastlegen har funnet noen god grunn til det. En ting jeg har lagt merke til er at jeg har noen lymfeknuter under kjeven som alltid er litt store og harde. Fastlegen min har sjekket det ut og mener at det ikke er noe å bry seg om. Leser likevel på nettet at lymfeknuter som er harde over lang tid bør undersøkes. Jeg kjenner spesielt godt en på hver side, venstre er ca. som en liten nøtt og rund og høyre er en del større og litt mer avlang i formen og ikke like glatt, begge kan dras over kjevebenet så jeg får undersøkt dem litt. Kjente disse første gangen for ca. 2 år siden og tror de jevnt vokser bittelitt. Den minste av dem på venstre side kan nå sees godt på utsiden av huden (buler litt). Kjenner også mange mindre klumper på begge sider og en liten i munnhulen lenger frem på høyre side. De to store lymfeknutene er knallharde (som stein), men beveger seg fritt under huden. Har til tider noe klumpfølelse i halsen og litt blankt slim, men dette varierer. Jeg har tidligere hatt noe refluks, men merker ikke noe til det nå.

Det ble tatt en ultralydundersøkelse av kroppen for et halvt år siden hvor de ikke fant noe galt i halsen eller noen andre steder.

Er dette noe jeg bør undersøke videre? Eller bør jeg slå meg til ro med svaret fra fastlegen? Hva kan dette være?

Jeg sjekker dem ikke så voldsomt ofte, men hver gang jeg har sjekket har de vært helt like. Bortsett fra ved forkjølelse/influensa hvor de er en del større og ømme. Jeg har nylig vært hos tannlege og tennene er helt fine.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei
Her er det enten eller som gjelder.
Dersom din fastlege har undersøkt deg grundig og ultralyd av halsen etc. ikke har vist noe spesielt, så kan du mest sannsynlig slå deg til ro med det. Det er helt normalt at lymfeknuter vokser litt og blir ømme i forbindelse med forkjølelse/influensa, for så å bli mindre og uømme når du blir frisk igjen.
Om jeg skal basere svaret mitt på din beskrivelse av klumpene på halsen og gitt at du det siste året har slitt med slitenhet og utmattelse, så tror jeg at en klinisk undersøkelse av en ØNH lege kan være lurt. Tydeligvis så er du veldig i tvil om hva du skal gjøre, så for at du selv skal klare å slå deg til ro med dette, så tror jeg uansett at du skal gå tilbake til din fastlege og be om en henvisning til en ØNH lege. Lykke til og god bedring!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn