Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertesykdom eller stressrelaterte plager?

Spørsmål

Hei! Jeg har kontaktet dere før, og blitt ganske betrygget av svar, så prøver igjen. Har over lengre tid hatt endel ansvar på jobb, noe jeg liker, men som jeg også føler legger et stort press på meg. Jeg har hatt mye vondt i hodet (bakhodet, over øynene) det siste halvåret og hatt mer ustabil søvn (våknet midt på natten av urolig følelse i kroppen, kribling/leggkramper). Menstruasjonen har vært uregelmessig i samme periode. De siste par måneder har jeg også hatt brennende følelse mellom skulderbladene opp mot nakke. Kan komme både i ro og i stressende situasjoner. Følt en pulsering i hele kroppen, helt ned til føttene, akkurat som pulsen er mye kraftigere enn normalt. Kan oppleve kjevesmerter når jeg presser meg på trening og litt smerter øverst i magen, og føle meg uvel en stund etter jeg er ferdig. Har reagert sterkere på kaffe og alkohol, så som raskere puls og nervøs følelse. Jeg har vært redd for høyt blodtrykk og om det kan ha noe å gjøre med hjertet. Er til tider svimmel (har hatt i rykk og napp i mange år). Var hos fastlegen for 3 uker siden, som mente det var stressbetinget. Blodtrykk var da 121/82. For ca. ett år siden var jeg hos hjertespesialist og tok ultralyd, tok sykkeltest, pluss gikk med 24 timers måling. Alt så bra ut, og mente det ikke var noen grunn til å bekymre seg eller komme tilbake dit de nærmeste ti årene. Jeg har en tilbøyelighet til helseangst og blir fort redd for fysiske symptomer. Kan dette være hjerterelaterte symptomer som jeg bør sjekke ut på ny? Engstelig for hvordan dette kan innvirke på ferien min.

Kvinne 44
Svar

Hei.


Nei, jeg synes overhodet ikke det du beskriver her gir noen mistanke om hjertesykdom. Du er nylig undersøkt av legen din uten at det ble funnet mistanke om sykdom, og det er kun ett år siden du var hos hjertespesialist og fikk konstatert at alt var bra. Dette taler sterkt mot hjertesykdom, og i tillegg gir ikke symptomene og sykehistorien din mistanke om hjertesykdom. Det at du er en kvinne, 44 år, og trener, er også faktorer som taler imot hjertesykdom. I tillegg vet vi at mye press i hverdagen, spesielt kombinert med tilbøyelighet til helseangst, virkelig er faktorer som kan gi slike subjektive symptomer som du her beskriver. Det er helt typisk. Så alt i alt tenker jeg at det er enhver grunn til at din fastlege har rett i at dine plager er stressrelaterte, og jeg tenker også at din helseangst er en sterkt medvirkende faktor i dette. Derfor vil det nok virke gunstig inn og dempe symptomene, om du nå klarer å legge bekymringer om helsen fra deg, hvilket jeg absolutt vil råde deg til.

Håper svaret er til nytte. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-