Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertesykdom eller angst?

Spørsmål

Hei. Jeg skrev til dere en gang før her at jeg har vært plaget med brystsmerter og var redd for at det var noe med hjertet mitt. Noe både dere og tre andre leger har sagt at det ikke var. De to første legene har sagt til meg at det er muskelsmerter. Og den siste legen har sagt at det er den store brystmuskelen min som er årsaken til at jeg har slike smerter i venstre bryst. At jeg har skadet den på en måte. Noe som jeg innerst inne kan tenke meg at stemmer også. For at da dette skjedde drev jeg med veldig tung vask av gulv. Der jeg også måtte riste/banke store tunge matter. Men til saken. I det siste har jeg kjent en slik during/risting/vibrering i brystet. Er det normalt at det er slikt? Er fortsatt ikke overbevist om at det kun er muskelsmerter jeg har. For jeg sliter veldig med angst for det for tiden. Prøver å tenke på noe annet men det hjelper ikke. Får også veldig hjertebank. Og når jeg får det, blir jeg veldig redd og engstelig. Min hvilepuls er 74. Det er ikke direkte vondt i hjerteområdet, men jeg kjenner et ubehag på en måte også. Da alt det her startet var jeg sikker på at jeg hadde fått hjerteinfarkt. Men det ble ikke ringt til lege for dagen etterpå. Legen jeg snakket med sa at det kun var en kraftig influensa jeg hadde. Noe som jeg vet at jeg ikke har hatt. Etter dette her har angsten min blusset veldig opp. Jeg går rundt og er bekymret for hjertet og smertene er der hele tiden. Jeg vil jo tro at det ikke er noe med hjertet, men hodet mitt sier jo noe annet. Dette tar virkelig på. Klarer ikke være hos kjæresten min heller når disse tankene kommer. Enda det er en plass jeg hele tiden har tenkt at det er så trygt å være. En kveld jeg fikk slike smerter i brystet og følelsen av hjertebank, så ble jeg så redd at jeg måtte vekke mamma og få hun til å sitte på senga en stund for å roe meg litt ned. Den natta fikk jeg ikke sove. Har vært noen slike kvelder/netter også med ingen søvn pga dette. Har og tenkt på at denne vibreringen jeg kjenner kanskje er kramper?

Kvinne 31
Svar

Hei.


Det første jeg vil si her, er at kvinner på 31 år i praksis knapt får hjertesykdom. Det er i utgangspunktet altså tilnærmet utelukket ene og alene pga din alder og ditt kjønn. Og i tillegg har legeundersøkelser og flere uttalelser fra flere leger uavhengig av hverandre, konkludert med det samme; -at du ikke har noen hjertesykdom. Symptomene dine klinger heller ikke i retning av hjertesykdom, men angst, inklusiv angst for hjertesykdom.

Problemet ditt er altså ikke "mulig hjertesykdom", men det at du bekymrer deg for det, og at du ikke "våger" å stole på konklusjonene som legene har kommet frem til. Når det er slik, vil du fortsette å bekymre deg veldig, og få økt angst for hjertesykdom. Da har du kommet inn i en typisk ond sirkel, for angst gir en rekke kroppslige plager, blant annet som følge av økte nivåer av stresshormoner som adrenalin m.fl. Det gir igjen symptomer fra muskler, for eksempel følelsen av vibrering i musklene. Adrenalin gir også betydelig økt tendens til hjertebank. Og når du kjenner hjertebank, blir du enda reddere, og produserer enda mer stresshormon, som igjen forsterker alle symptomene. Angst og bekymringer gir også ubevisste muskelspenninger, som er vonde. Det forklarer smertene du kjenner.

Dette er vanlige ting, og den eneste gode "kuren" mot dette, er å få forklaringer som er av en slik karakter at du forstår det og aksepterer det. For når du gjør det, bryter du hele den onde sirkelen som jeg beskriver ovenfor.

Jeg håper derfor at mine ord og forklaringer her kan hjelpe deg til dette, men om det ikke er tilstrekkelig, vil jeg innstendig anbefale deg å ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til fastlegen din, slik at dere kan snakke videre om dette, om nødvendig mer enn en gang, helt til du merker at du forstår og aksepterer slike forklaringsmodeller. For da vil du slutte å være redd, og det er hele nøkkelen til å bli kvitt de plagene du her beskriver.


Du er nå midt oppi en situasjon som er vanlig, men svært slitsom og vond. Heldigvis finnes det effektive løsninger mot dette, og det har jeg forklart deg ovenfor. Nøl ikke med å ha en god samtale med fastlegen om disse tingene, for å få hjelp til å legge dette helt fra deg. Alt handler om at angst og stresshormoner "narrer" deg til å tolke de kroppslige symptomer du kjenner som følge av angsten, som "mulige tegn på hjertesykdom", og snøballen ruller videre.


Følg rådene her, og dette er noe du vil bli kvitt. Lykke til.