Hjerterytmeforstyrrelse og angst

Spørsmål

Hei. Har slitt med ekstraslag på hjertet i 2 år nå. Dette startet helt plutselig etter å ha lidd av angst i 3 år (se bilde). Ble innlagt på sykehus, ultralyd av hjerte, sykkeltest etc og alt så bra ut. Ekstraslagene forsvant helt til jeg begynte å jobbe 1 mnd senere. Da kom de ofte på jobb (grua meg ofte til jobb), men aldri når jeg var hjemme eller var andre steder - kun på jobb. Dro til lege for nye undersøkelser og fikk holter monitor, fikk ingen ekstraslag på jobb når jeg hadde utstyret på meg.

Nå det siste året etter jeg sluttet i jobben har ekstraslagene nesten ikke vært tilstede (kun ved bekymringer/stress eller lite søvn). De har vært totalt fraværende hjemme. Men nå de siste 4 ukene har de plutselig kommet tilbake og jeg har kjent dem oftere. De startet plutselig etter enkle treningsøvelser (merket ikke noe til dem de første ukene med trening). Stoppet derfor treningen. De siste 10 dagene har derimot vært grusomme. Jeg har ikke fått ekstraslag ved å sitte eller ligge, men med en gang jeg står opp og har gått litt rundt så kommer dem. For så å ikke merke noe til dem neste dag. Igår (15 okt) var de fraværende, men idag har dem vært ille. Merket ikke noe når jeg sto opp, men når jeg begynte å forberede mat kom det et ekstra slag hvert 3 minutt. Når jeg satt meg ned for å spise kom de nesten hele tiden, 30-60 sek mellomrom. Dette skjedde også for noen dager siden.

Hvorfor har de plutselig kommet tilbake, og hvorfor så aggresive? Ikke noen endringer i livet, bortsett fra angst. Men hvorfor får jeg ikke da ekstraslag hver dag? Og hvorfor kommer de som oftest når jeg er oppe og går? Har forøvrig ingen andre symptomer når det oppstår, annet enn frustrasjon og redsel.
Er det noe å bekymre seg for når du leser vedlegget?
Hva skal jeg gjøre for å bli kvitt ekstraslagene?
Jeg føler jeg aldri kommer til å leve et normalt liv så lenge jeg har ekstraslag, så håper du kan hjelpe meg!

Svar

Hei !
Du sliter med angst og ekstra hjerteslag. Du har vært utredet på sykehus for dette, og man har funnet såkalte ventrikulære ekstrasystoler i korte "løp". Det vil si at de kommer etter hverandre. Man har gjort hjerteutredning med arbeidsbelastning og hjerteekko, uten å finne noen feil. Spesielt ikke tegn til det vi kaller isjemi, eller at deler av hjertet får for lite blod. Du har ingen klaffesykdommer. Det er ikke forandringer på ditt EKG som tyder på at du har annen sykdom i ledningssystemet ditt som gjør at du får disse ekstraslagene. Årsakene til slike ekstraslag kan være mange. Det kan være alkohol, stress, angst og det de forekommer hos de fleste uten spesiell grunn. Det som er viktig er å skille de normalt forekommende hjerterytmeforstyrrelsene som forekommer hos friske personer, mot hjerterytmeforstyrrelser som forekommer hos hjertesyke. Du er tidligere utredet for dette, uten at man kunne påvise hjertesykdom. Du er 27 år og har angst. Angst er en lidelse som kan gi seg mange utslag og spesielt psykosomatiske. Det vil si at man føler den psykiske angsten på kroppen. Det å ha angst er derfor ingen bagatell for mennesker som har angst. Problemet med å ha angst er at man ikke alltid skjønner at angst kan gi betydelige kroppslige plager. Dette gjør igjen at man får mer angst. På den måten etableres en vond sirkel. Hjerterytmeforstyrrelser kan være svært ubehagelige, selv om de ikke er farlige. Det er viktig at du gjør de endringer du må gjøre i din livsstil i forhold til å redusere hjerterytmeforstyrrelsene, siden du har merket at det er en sammenheng mellom det å føle angst og trøtthet og hjerterytmeforstyrrelsene. Det er viktig med nok søvn og rett kosthold. Trening er bra opp til et visst punkt. Det er ikke bra å overtrene. Om man tenker seg at målsetningen for livstilen er at man skal ha et godt liv, så er det viktig å finne en balanse. Når det er sagt så er det også slik at selv om man tidligere har vært utredet for hjertesykdom, men igjen får en betydelig økning i hjerterytmeforstyrrelse, så kan det være indikasjon for å bli henvist til en fornyet vurdering. Det finnes muligheter for både medikamentell behandling og mer avansert hjertekateter behandling av hjerterytmeforstyrrelser. Dette krever imidlertid en nøye oppveiing av fordeler og ulemper ved en slik behandling. Det vil da også måtte foreligge en sterk indikasjon for en slik behandling. Jeg foreslår at du tar dette opp med din fastlege som kjenner deg, og ut fra hva fastlegen mener eventuelt henviser deg videre til mer utredning .