Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertebank og helseangst

Spørsmål

Hei. Jeg har mye helseangst og panikkangst. Jeg har også blitt veldig observant på hjertet mitt i det siste. Kjenner jeg har høy puls hele tiden og får ekstraslag og ubehag i brystet. Jeg er bare 20 år og har vært hos lege og tatt blodprøver og EKG. Alt var fint men jeg klarer ikke å tenke det. Burde jeg dra til hjertespesialist? Jeg er så anspent hver dag og får helt panikk hver gang jeg får sånn ekkel følelse i brystet. Er det normalt å få det? I det jeg kjenner det stopper alt opp og jeg vil bare legge meg ned. Er livredd for at det skal kollapse. Noen dager har jeg ingen ekstraslag og andre dager kan jeg ha 2-7 eller en i serie med 5 etter hverandre. Det er veldig opp og ned. Har vært så mye hos legen at jeg kvier meg for å ringe igjen. Føler de bare syntes jeg er teit. Har ingen sykdommer eller noen tidligere hjerteproblemer heller. Legen min sa til meg at jeg alltid har hatt litt høy puls. Jeg har jo slitet med angst hele livet. Har hatt sosial angst og helseangst. I januar opplevde jeg mitt første ordentlige panikkanfall , hvor jeg virkelig trodde jeg skulle dø, og ba kjæresten min om å ringe ambulansen. Det gjorde han ikke og det gikk bra, men etter det har jeg vært anspent og oppmerksom på hjertet mitt. Er det normalt med ekstraslag eller sånn ekkel følelse i brystet som 20 åring? Jeg røyker ikke og spiser ikke veldig usunt heller. Er naturlig tynn og trener ikke. Har også vondt i venstre side og i magen. Kjennes ut som svie eller verk. Er i mellomgulvet og i siden. Og en siste ting: kan angst gjøre immunforsvaret så dårlig at jeg kan havne i risikogruppen for corona? Tusen takk for svar på forhånd.

Kvinne 20
Svar

Hei.


Angst gir hjertebank og økt tendens til ekstraslag, det er et av de typiske symptomene for angst, og det gjelder enhver type angst, også helseangst. Forklaringen er veldig enkel, og det er veldig viktig for deg å vite om det: Ved angst produseres det stresshormoner i kroppen, blant annet adrenalin, og det virker på hele organismen, inklusiv hjertet. Det øker hjertefrekvensen, blant annet. Det kan enhver få bekreftet i dagliglivet: Hvis noen f.eks. hopper frem fra bak et tre og skremmer meg voldsomt, så vil adrenalin fosse ut i kroppen min, og jeg får umiddelbart meget rask og merkbar puls, hiver etter pusten, kanskje svimler og skjelver. Det er en normal adrenalinvirkning, og det som skjer ved angst er at da får man denne helt normale og ufarlige reaksjonen på adrenalin, uten at det foreligger noe "farlig". Altså en normalreaksjon til feil tid og feil sted. Det å vite at det er dette som skjer, er veldig viktig, for bare ved å vite det og skjønne hva som skjer, vil du etter alt å dømme være mindre redd neste gang du kjenner hjertebank og rask puls og ekstraslag, for da tenker du jo at "vel vel, det er jo bare dette adrenalinet". 

Alt du forteller om her, bekrefter at dine symptomer er helt typiske og forventede symptomer ved angst. Og i tillegg får ikke friske 20-åringer hjertesykdom.

Det er helt avgjørende for at du skal komme deg ut av denne onde sirkelen hvor helseangst gir fysiske symptomer, som så igjen forverrer din angst, at du nå både forstår og aksepterer at dine symptomer i sin helhet skyldes din helseangst og angst for det du kjenner. For da tar du vekk bekymringsbiten i dette, og det er motoren i både angsten og de fysiske symptomene. Med andre ord synes jeg du skal ta kontakt med fastlegen med en "bestilling" om å få hjelp for helseangsten, for det er det som vil hjelpe deg til å bli kvitt det du kjenner fra hjertet. Å oppsøke fastlegen for å få undersøkt hjertet ditt, som det ikke er noe galt med, hjelper deg ikke, og det har du jo allerede fått erfare. Ta gjerne med en utskrift av vår dialog her til din fastlege, så kan dere fortsette videre på de tingene vi har startet å diskutere her.


Så til dine konkrete spørsmål:


"Burde jeg dra til hjertespesialist?"


Nei, det skal du absolutt ikke, både fordi du ikke har noen hjertesykdom og derfor ikke trenger det, og også fordi hjertespesialister ikke kan hjelpe deg med helseangsten din, som er det er som er problemet ditt og årsaken til det du kjenner i hjertet.


"Jeg er så anspent hver dag og får helt panikk hver gang jeg får sånn ekkel følelse i brystet. Er det normalt å få det?"


Det er naturligvis ikke normalt å få "helt panikk",  men uvanlig er det ikke. Og fremfor alt er det forståelig, for alt vi mennesker ikke forstår, kan gjøre oss redde, spesielt når det gjelder helsen. Og det er derfor jeg her har forsøkt å forklare deg hva som skjer når du kjenner det du kjenner fra hjertet, for det er veien til å ikke bli redd når du kjenner rask puls og ekstraslag. 

Men om noe er "normalt" eller ikke, er egentlig ikke et poeng eller riktig spørsmål å stille. Det som her betyr noe, er at du forstår sammenhenger mellom angst og hjerterytme, via adrenalin, slik jeg har forklart deg, for det er begynnelsen på å komme deg ut av de onde sirklene du nå har kommet inn i.


"Er det normalt med ekstraslag eller sånn ekkel følelse i brystet som 20 åring?"


Jeg viser til svaret ovenfor. Normalt er det ikke, i betydning at "alle" eller svært mange har det, men det er heller ikke uvanlig. Men igjen, om det er normalt eller ikke, er ikke et et spørsmål du har nytte av å stille. 


"Kan angst gjøre immunforsvaret så dårlig at jeg kan havne i risikogruppen for corona? "


Nei, det kan det ikke.


Håper at svaret og informasjonen er til nytte for deg. Følg rådene, for de er gode og potensielt svært nyttige for deg. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-