Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjernesvulst er sannsynligvis den sjeldneste årsaken til hodepine

Spørsmål

Hei
Jeg sliter en del med hodepine, har gjort det i mange år. Men i det siste så føles det litt annderledes, ofte så veksler hodepinen på enten venste eller høyre side av hodet. Og når jeg ikke har hodepine så kan jeg føle meg litt fjern å små svimmel. Har fått helseangst pga dette. Har vært hos legen tidligere men han sier det ikke er noe. kan dette være hjernesvulst?

Svar

Hei.

Hodepine er ekstremt vanlig, faktisk har flertallet av oss hodepine en eller flere ganger i året. Det skyldes svært sjeldent alvorlig sykdom, eller sykdom i det hele tatt. Blant de vanligste årsaker er f.eks. stramme nakkemuskler, bekymringer (slik du har), stress m.v.

Du spør om det kan være hjernesvulst. Legen din som har undersøkt deg, og derved har bedre forutsetninger for å si noe om dette enn det jeg har, uten legeundersøkelse, har ikke funnet mistanke om hjernesvulst eller annen sykdom. Det er bra, og det er det grunn til å stole på. Det er jo logisk og rasjonelt sett vesentlig mer sannsynlig at legen din, som kan dette fagfeltet, har rett her, enn at du skulle ha rett i dine mistanker om hjernesvulst, ikke sant? Legen din har spesialkompetanse, utdanning og erfaring for å kunne finne ut av slikt, mens det har ikke du, og i tillegg har du helseangst, noe som gjør at dine tolkninger av signaler fra kroppen, gjerne blir veldig feil.

Det er også slik at av alle de utrolige mange mulige årsaker som finnes til hodepine, så er antagelig hjernesvulst blant de aller, aller sjeldneste. Det er derfor -om du tenker over det- egentlig pussig at du velger å tenke på akkurat den minst sannsynlige av alle årsaker, siden det da er mikroskopiske sjanser for at du kan ha rett. Skulle du øke dine sjanser for å kunne vite noe om årsaken til hodepinen din, så ville det rasjonelt sett vært et bedre valg å mistenke en vanlig tilstand, f.eks. stramme nakkemuskler, stress, bekymringer o.l., for da ville det ihvertfall statistisk være mer sannsynlig at du hadde funnet riktig forklaring.

Det er også slik at hjernesvulst som hovedregel IKKE debuterer med hodepine som eneste symptom. En ser oftere nevrologiske symptomer, epileptiske anfall m.v. , mens hodepine heller evt kommer sent i forløpet av en hjernesvulst, da man allerede har blitt veldig syk med masse andre symptomer.

Det at du nå ubevisst velger å tenke på den minst sannsynlige av alle årsaker til din hodepine, er følgelig et uttrykk for din helseangst. Det er slik personer med helseangst tenker.
Når du tenker på så fæle ting, blir du naturligvis redd og bekymret, og da få ihvertfall alle mennesker hodepine.

Jeg synes du skal ta en grundig prat med fastlegen din om din helseangst, for det finnes god hjelp for dette i form av samtalebehandling med lege og/eller psykolog, og slik hjelp bør du unne deg. Det er også veldig viktig å ha klart for seg at man blir ikke bedre av helseangst av å få avkreftet at man har sykdom X eller sykdom Y. Det bare demper angsten helt midlertidig.

Ha det bra!