Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjernesvulst eller helseangst?

Spørsmål

hei. Dame 33 år med sterk helseangst. Har så lenge jeg husker vært veldig engstelig for å få alvorlige sykdommer og dødsangst. Jeg tolker hvert minste ubehag i kroppen til den værst tenkelige sykdom. jeg har vært hos fastlegen min har henvist meg til psykolog. Men jeg har et ubehag som plager meg veldig, og som gjør at det er veldig vanskelig å legge bort denne angsten. Det er fra hodet. Det er en følelse av at hodet rister, altså inni hodet. Det kjennes litt ut som den følelsen når du tar heis, og heisen stopper. eller som om noen river tak i håret mitt. at hodet blir dratt bakover et par sekunder, uten at jeg faktisk rører på det. Jeg har lett etter informasjon på dette over internett, og fann enn amerikansk artikkel om "brain zaps" som jeg kunne kjenne igjen symptomene fra. Men så leser jeg igjen at det ofte forekommer ved nedtrapping av medisiner. jeg går ikke på medisiner, og har aldri gjort det. så da ble jeg usikker igjen. Jeg kan få dette ubehaget når jeg f.eks er i store folkemengder, i butikk, i formelle samtaler og generelt i situasjonene jeg anspenner meg og konsentrer meg for å ikke virke rar, eller er redd for at det kommer. Men jeg kan ofte få det hjemme om jeg ser på tv, eller føler meg avslappet også. får det veldig sjeldent når jeg er oppreist og i bevegelse. fJeg er jo nå livredd for at dette er hjernesvulst.spørsmålet mitt er altså som slikt ubehag fra hodet rett og slett kan være forårsaket av stress og angst? Jeg vet jo at angsten er så dominerende i mitt liv at hverdagen min blir i sterk grad påvirket, men samtidig igjen har jeg vanskelig for å tro at angst faktisk kan gi slike fysiske symptomer. dette ubehaget varer i bare veldig kort tid når det kommer, ca 1 -4 sek. det er litt den samme følelsen som når du biter kjeven hardt sammen, og slipper opp igjen. da får du en sånn #letthetsfølelse# i kjeven. den følelsen kjenner jeg plutselig i hodet. kan dette komme av angst?

Kvinne 33
Svar

Hei.


Du har, som du forteller at du er klar over, en sterk tendens til helseangst, og du har god kjennskap til en del av kjennetegnene på dette, for eksempel at du systematisk feiltolker den minste sanseopplevelse eller signal fra kroppen din og ender opp med worst case katastrofetolkninger om kreft osv. Det er bra at du er henvist til psykolog for dette, for det finnes effektiv behandling for dette. 

Nå har igjen helseangsten tatt deg, ved at du kjenner "noe" fra hodet, som du så prøver å finne svar på ved å google. Og akkurat det med å google symptomer er vel kanskje noe av det verste en person med helseangst kan gjøre, for det ender tilnærmet alltid med økt angst, gjerne for konkrete alvorlige sykdommer som f.eks. kreft. Du er nå livredd for at du har hjernesvulst. 

Men samtidig holder du tydeligvis åpent for muligheten for om det er angsten din som kan gi deg slike fysisk følbare symptomer,  og det er det du spør om her: Om angst virkelig kan gi fysisk følbare symptomer, som f.eks. dette du her beskriver. 


Svaret på spørsmålet ditt er et veldig tydelig ja. 


Det er mulig, og det er særdeles vanlig. Og det er almenmenneskelig at psykologiske faktorer påvirker kroppen og kan gi oss forskjellige typer ubehag. De fleste mennesker har jo opplevd løs mage eller hyppig vannlating ved stress, stramme nakkemuskler som følge av spenninger osv. 

Det du kjenner fra hodet, kommer gjerne i sosiale situasjoner knyttet til spenning, forventning, frykt for å få symptomer osv. Kreft arter seg ikke slik. Tvert imot er det en sterk indikator på at dette har med din helseangst å gjøre. Personer med helseangst har også "altfor gode antenner", dvs at en overvåker kroppen alt for nøye, for å kjenne etter ethvert lille signal eller sanseopplevelse.  Det trenger man ikke. Hvis man blir syk, vil man aldri være i tvil. Personer med helseangst blir tvertimot syke av å kjenne for mye etter og å overvåke og overfortolke sanseopplevelser fra kroppen. Kroppene våre bombarderer oss med sanseopplevelser hele tiden, men "hjernefilteret" vårt siler ut denne informasjonen kontinuerlig, da den ikke har noen informasjonsverdi. Mens personer med helseangst har på en måte tatt bort dette filteret, og blir følgelig bekymret og begynner å spekulere og prøve å tolke signaler og sanseopplevelser fra kroppen som en ikke trenger å tolke eller forstå, da de er uten informasjonsverdi. Vi siler alle ut sanseopplevelser uten informasjonsverdi hele tiden forøvrig, ikke bare fra kroppen. Et typisk eksempel er at vi kan sitte i en god samtale inni et fly, og vi "hører" da ikke flyduren i det hele tatt. Eller vi hører ikke lyden fra ventilasjonsanlegget, før den skrues av og vi merker det blir stille. Slik kan og skal du relære deg selv å "overse" kroppen din i langt større grad, med kommende psykologsamtaler.


Du bør også nå før du får startet med psykologsamtaler, unne deg selv å følge et av de viktigste rådene som kan gies til en person med helseangst: Du må innføre umiddelbart totalforbud for deg selv, mot å google symptomer. Dette fordi det er sterkt angstskapende hos alle med helseangst, og forøvrig går det heller ikke an å finne ut om man er syk eller ikke via google.


Håper det var nyttig svar, og at velger å følge det viktige rådet jeg ga deg avslutningsvis. Lykke til med behandlingen hos psykolog.