Helseangst, nå redd for hjertesykdom

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål knyttet til angst og fysiske symptomer. I 2010 fikk jeg plutselig panikkanfall som kom hver dag det påfølgende året, får dette gikk over av seg selv. Fra 2011 til 2018 slet jeg med moderat helseangst tror jeg (veldig mye bekymring for sykdom og egen helse). Nå de siste mnd har panikkanfallene komt tilbake og angsten er værre enn noensinne (unngår mye, klarer ikke være alene, sjekker om det er hjertestarter/legevakt etc når jeg skal nye plasser). Har startet å gå til psykiater som mente vi skulle starte med Cipramil. Etter 4 uker på medisin skal jeg slutte pga ingen virkning så langt og veldig mye bivirkninger (som forsterker angsten for helse). Sliter med mye hjertebank, brystsmerter, og følelse av at det er mye slim i halsen og dårlig smak fra halsen (kan nevne at jeg snuser). Er derfor redd det kan være noe gale med hjertet (har tatt flere EKG den siste uken ifb sykehusinnleggelse som mest sannsynlig var ett panikkanfall - de var normale forutenom kort PR-intervall) eller at det er noe galt i halsen min (kreft eller lignende). Er veldig usikker pådette med å godta at dessesymptomene er uskyldige? Er også bekymret for å velge vekk medisin om de kunne hjulpet på angsten (selv om de til nå har forsterket den). Kan man klare seg uten slike medisiner når angsten har vart så lenge, og bør jeg se de symptomene fra bryst og hals som noe jeg bør sjekke?

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er altså en ung og fysisk frisk kvinne, med helseangst. Nå er du redd for hjertesykdom, evt kreft, og du har vært grundig undersøkt for dette. Legene har kommet frem til at du ikke har noen fysisk sykdom, og det er jo flott. Problemet er imidlertid at du fortsetter å være redd for dette, selv om du har blitt utredet og fått informasjon om at du ikke er syk. Derfor skriver du til her til oss, for å forhøre deg om det samme. 

Jeg tenker følgende om dette:

Hvis man er bekymret for om man har en sykdom, så er det fornuftig å la en lege finne ut av dette. For muligheten for å få rett svar da, er størst av alle du kunne ha spurt. Det blir på en måte som om jeg mener det er noe galt i sikringsskapet i huset mitt, da ber jeg en elektriker finne ut av dette. Det er hensiktsmessig, siden sjansen for å få rett svar, er størst hvis jeg spør nettopp en elektriker, og ikke naboen, en prest eller meg selv. 

Hvis elektrikeren så kommer frem til at alt er i orden i sikringsskapet, så må jeg enten velge å tro dette, og da legger jeg fra meg bekymringen, eller jeg fortsetter å bekymre meg for om det kan være noe galt i sikringsskapet allikevel. Problemet blir da; -hvem skal jeg isåfall spørre om det er feil i sikringsskapet eller ikke, om ikke nettopp en elektriker? Bør jeg prøve å finne ut av det selv? Nei, naturlig nok ikke. Rent tankemessig blir det også "feil" og på en måte formålsløst, å få en lege til å vurdere om en har en sykdom, hvis ikke man er innstilt på å velge å tro på konklusjonen legen kommer frem til, for da er en jo like langt.

Problemet ditt nå er følgelig ikke "mulighet for uoppdaget hjertesykdom eller kreft", men en irrasjonell frykt for sykdom, som ikke hittil har latt seg dempe av legeundersøkelser og legenes informasjon til deg om at du ikke er syk.

Spørsmålet er nå følgelig forandret fra "har jeg en sykdom" til hvordan du kan bli kvitt denne frykten. Legeundersøkelser og beskjeder fra lege om at du ikke er syk, har altså ikke dempet denne frykten, og da er det kanskje noe som tyder på at slike fakta ikke er det som hjelper deg til å bli kvitt angsten, og det er jo også et av kjennetegnene ved hypokondri. 

Derfor er det ikke sikkert at det hjelper deg mot sykdomsangsten, ved at jeg som lege her og nå sier at "alt tyder på at du ikke har noen sykdom", for den beskjeden har du allerede fått. Problemet ditt nå må nok løses med psykologisk behandling, siden det er et psykologisk problem (helseangst) og ikke en hjertesykdom eller kreft.

Derfor er det bra at du nå har startet med behandling hos psykiater. Fortsett med det, og fortell gjerne ved neste time hos psykiateren om hva vi har snakket om her nå. Hvorvidt du bør eller ikke bør bruke medisiner mot helseangsten din, vil det være feil av meg å gi deg noe konkret svar på, for det vet jeg ikke nok om deg, til å kunne si noe om. Også der ville jeg velge å stole på legen/psykiateren, fremfor å være usikker, i tvil og å spekulere på det selv. Det er en god følelse å "delegere fra seg" avgjørelser, konklusjoner m.v., prøv å kjenne på dette. Du spør konkret om det er mulig å klare seg uten slike medisiner som du forsøkte, når angsten har vart så lenge. Rent generelt er svaret på det et helt klart ja. Den mest effektive behandling av helseangst er samtaleterapi, fortrinnsvis basert på kognitive teknikker, dvs at dere i timene fokuserer blant annet på å få deg til å se og forstå hvor dine tankemessige "kortslutninger" ligger, og hvordan du faktisk aktivt kan velge å tenke anderledes, når du først har blitt klar over dine egne tankemønstere, inklusiv feiltolkninger av kroppen og det du kjenner. For følelsene vi har, f.eks. angst, er alltid en konsekvens og følge av hva vi tenker. Tenker vi "mulig uoppdaget sykdom" blir vi redde, og tenker vi "det var bra legen fant ut at jeg ikke var syk", så blir vi mindre redde.

Jeg håper at mine innspill her kan være til nytte, og ønsker deg lykke til videre med behandlingen av din helseangst. Slik behandling er meget effektiv, så hold kontakten med psykiateren til du merker at du får kontroll over dette problemet. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-