Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseangst, ikke MS

Spørsmål

Jeg sliter med helseangst, noe som spesielt de siste månedene har blitt forsterket av koronasituasjonen. Det føles som om kroppen er i alarmberedskap 24/7, og jeg er livredd for smitte. De siste ukene har jeg slitt med svimmelhet. Denne arter seg på den måten at den stort sett ikke er til stede om morgenen/tidlig på dagen, men tiltar gjerne i styrke utover ettermiddag/kveld, og spesielt om kvelden kan det være så ille at jeg må legge meg litt nedpå. Ikke karusell-svimmelhet, mer enn følelse av at grunnen gynger under meg. Jeg tror ikke at jeg har problemer med balansen som følge av dette, klarer f.eks å stå på et ben, lukke øynene og ta på nesen (en test jeg av en eller annen grunn bruker). Sliter heller ikke med at svimmelheten blir verre av aktivitet som for eksempel å gå en tur, tvert imot kan dette hjelpe litt på for en stund i alle fall. Tok blodprøver hos fastlegen som var fine, har fått utelukket krystallsyke hos kiropraktor, og slo meg til ro med at det kanskje skyldes den stressede situasjonen/angsten jeg kjenner på, men nå har jeg begynt å kjenne på prikking/leamus ulike steder i ansiktet. Kan sikkert også skyldes stress, men det er mest på den ene siden, ved siden av og rundt nesen, kinnet og av en eller annen merkelig grunn inni nesen (ved åpningen til neseboret). Har lest litt rundt her inne også, og ser at dere skriver at leamus er stort sett ufarlig, og kommer sent ut i forløpet sammen med andre symptomer dersom det skyldes alvorlige tilstander. Men samtidig står det flere steder at prikking i huden kan skyldes MS, og dette gjør meg livredd. Spesielt sammen med svimmelheten, som jo også kan skyldes MS. Hvor går egentlig grensen mellom leamus og prikking? Er det det at leamus må være synlig utenpå huden? Jeg kan ikke alltid se det hos meg, men samtidig er det vel veldig små muskler det er snakk om hvis det f.eks. er ved siden av nesen? Har du hørt om tilfeller hvor MS debuterer på denne måten? Bør jeg ta MR av hodet, eller andre undersøkelser?

Kvinne 34
Svar

Hei.


Den absolutt mest sannsynlige forklaringen på din prikking i ansiktet og dine andre symptomer, er din helseangst. Ved angst hyperventilerer man gjerne ubevisst, og det gir akkurat slike prikkinger som du beskriver, både i ansikt / rundt munnen, og evt fingre/hender. Det at du har helseangst medfører også at du automatisk og ubevisst overvåker kroppen alt for nøye, det er helt typisk for personer med helseangst. Da kjenner man en rekke minimale sanseopplevelser som personer uten helseangst ville ha oversett, da de ikke har noen informasjonsverdi. Det kalles også "støy fra kroppen", og det har vi alle, men personer uten helseangst har lært seg til å ikke legge merke til det, på samme måten som vi for eksempel ikke hører støyen fra et ventilasjonsanlegg før det faktisk blir skrudd av. Sanseopplevelser uten informasjonsverdi siles bort av hjernen, men denne funksjonen er dårligere hos personer med helseangst. Og så er det jo slik at jo mer en kjenner fra kroppen, som følge av denne økte overvåkningen av kroppen, jo mer helseangst får man, for ethvert menneske vil jo automatisk lure på hva det er man kjenner og om det er et tegn på sykdom osv. Det hele blir følgelig en ond sirkel hvor angst produserer fysisk følbare symptomer, som igjen forsterker angsten, hvilket igjen medfører forsterkning av det man kjenner fra kroppen.

Leamus vil nok flertallet av oss også kjenne nå og da i livet, og det kan også henge sammen med angst og spenninger hos noen. 

Det behøver ikke å være synlig utenpå huden, slik du spør om. 

Svimmel kan man også bli av angst, for eksempel som følge av ubevisst hyperventilering.

Det er veldig vanskelig å tenke seg andre forklaringer på disse plagene dine enn din helseangst, og bildet fremstår som helt typisk for personer med helseangst. Og det du beskriver gir fremfor alt overhodet ingen mistanke om sykdom, spesielt ikke MS, og det er ingen grunn til å ta MR eller andre undersøkelser her. Personer med helseangst vil gjerne i utgangspunktet tenke at "bare jeg får gjort den og den undersøkelsen" og avkreftet sykdom X, så vil angsten gi seg. Det fremstår jo om "logisk" i utgangsgpunktet, men enhver erfaring fra både leger og hypokondere tilsier at det slett ikke er slik. Det er i beste fall kun helt midlertidig "brannslukking", hvor så angsten for sykdom dukker opp i ny versjon, gjerne med frykt for en annen sykdom, og hypokonderen vil også produsere tanker som opprettholder angsten, som for eksempel "legen kan ha oversett noe" osv.

Undersøkelser og utredninger hjelper rett og slett ikke mot helseangst, men det finnes god og effektiv behandling i form av samtaleterapi / kognitiv terapi. Det bør du unne deg, for å bli kvitt din helseangst. Det får du hos fastlege og/eller psykolog, så start med å ta kontakt med fastlegen for dette. Ta med fordel med det en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, slik at legen kan lese dette, for det vil hjelpe legen din til å forstå din problematikk bedre, og gi deg mest mulig effektiv behandling.

Jeg håper informasjonen og rådene er til hjelp, og ønsker deg lykke til.