Helseangst, ikke kreft i halsen

Spørsmål

Hei! Har siden oktober vært plaget med hals og svelg. Det startet med en forkjølelse hvor jeg fikk vondt i halsen. Mandelen på høyre side var da merkbart hoven. Helt siden da har jeg hatt en følelse av klump i halsen, som kan forklares som å ha en hårdott fast i halsen. Klumpen i halsen er der mer eller mindre hele tiden. Mandelen på høyre side er fortsatt stor og av og til ser jeg hvite flekker på den. Jeg har ikke noe merkbart vondt i halsen, men mer en følelse av ubehag/irritert og hoven hals og svelg. Nesesvelget føles også hovent, og jeg føler det sitter fast slim der. I tillegg har jeg ofte en følelse av at jeg er tett i hode/ørene, og jeg har vondt i høyre øre som kommer og går. Jeg har vært hos lege veldig mange ganger, men det virker ikke som de tar meg på alvor. De har tatt CRP og bakterieprøve fra halsen to ganger som begge gangene har vært negativ. Var hos øre-nese-hals lege for en måned siden. Han så i halsen min med et tynt rør. Fikk da dette til svar: Otomikroskopi normalt bilat. Fremre rhinoskopi normalt bilat. Munn og svelg: normale slimhinner, ekstramurale tonsiller der h. side buker noe mer ut. Collum: bilat. nærmest normale funn men har en palpabel knute i regio carotis sin. som kunne være lymphonodus jugulodigastricus. Fleksibel skopi v. nesekavitet viser liten adenoid rest, i tillegg lett irritert slimhinne i oropharynx og normale stemmebånd samt retrokrikoidalt område. Det er lang ventetid hos fastlegen min, så må vente tre uker på ny legetime. Når CRP er negativ, hva kan forklare mine plager fra svelg, høyre øre og høyre mandel over så lang tid? Jeg er plaget med helseangst, og er veldig redd dette kan være kreft (som lymfekreft) i mandel eller hals. Mandelen på høyre side er jo kjempestor og har vært det siden oktober. Håper jeg kan få svar på hva dette kan være. Jeg er så sliten av å være bekymret for dette.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du er allerede undersøkt av spesialist for dette, som har studert alle relevante deler av hals og svelg her, og ikke funnet mistanke om kreft. Det er jo helt klart, ut fra beskrivelsen du har lagt ved. Derfor kan og skal du utelukke denne muligheten. Det hadde jo på en måte vært noe du kunne tenkt på som "worst case" FØR du var undersøkt, men nå er du undersøkt, og konklusjonen er at du ikke har dette. Derfor er det en tanke uten noen forankring i rasjonalitet eller konkrete funn, altså bare en frykt og ikke noe annet. Det er viktig at du vet at dine tanker om kreft, faktisk kun er tanker om kreft, og tanker om kreft er noe meget annet enn "mulig kreft", som du er fullstendig klar over, men det er allikevel så viktig at jeg minner deg om dette, og at du minner deg selv om dette.

Du blir naturligvis redd når du tenker på "mulig kreft", det vil jo ethvert menneske bli. Derfor må du la være å tenke på dette nå, siden følelser (redsel) kommer sekundært til tanker. Du kan styre hva du velger å tenke på, når du bevisstgjøres på det, men følelser som f.eks. redsel er vanskeligere å styre. Derfor må du nå la være å tenke på kreft. Kanskje det at jeg minner deg på at du faktisk er undersøkt og at her ikke er noen kreftmistanke, kan hjelpe deg til å la være å tenke på kreft.

Du spør hva dette kan skyldes, når CRP er lav. Det at CRP er lav, forteller oss at du ikke har noen akutt bakteriell infeksjon som kan eller skal behandles med antibiotika. Det er den informasjonen vi får fra CRP-tallet ditt. Og det er jo bra.

Siden ønh-legen ikke har funnet tegn til sykdom hos deg, men kun påvist den forstørrede mandelen, så har du nok ikke noen sykdom. Du har helt klart hatt en eller flere luftveisinfeksjoner i høst, jfr at det startet med en forkjølelse, og disse skyldes oftest virus, noe de sikkert har gjort hos deg også, siden du aldri har hatt noen CRP-stigning. Kroppen kurerer selv virusinfeksjoner effektivt, men det er velkjent at en eller begge mandler kan forbli store i lang tid etter en infeksjon. Noen ganger forblir de store, andre ganger blir de mindre over tid. Det er uansett ingen sykdom i seg selv, eller tegn på noe galt.

Det at du kjenner følelsen av en "klump" i halsen, og at du føler "hevelse og slim" inni disse systemene, er som ordet "kjenner" forteller oss: En subjektiv følelse. Det vi kjenner, er noe personen selv kjenner, og ikke nødvendigvis det samme som noe objektivt påvisbart noe. Du kjenner selvfølgelig det du kjenner, men nå er det slik at ØNH-legen ikke har kunnet bekrefte det du kjenner med objektive undersøkelser, (med unntak av en noe forstørret mandel) og da er det veldig sannsynlig at det er din helseangst som gjør at du har kommet inn i en ond sirkel hvor "antennene dine" er "for gode" og at du sanser og kjenner på signaler fra kroppen som du til vanlig ikke hadde brydd deg om. Det er helt typisk for helseangst. Det at man begynner å kjenne etter på slikt, er som ild i tørt gress: Jo mer man kjenner, jo mer bekymret blir man, og man starter å spekulere i årsaker og evt sykdom, tom. kreft, og da blir en selvfølgelig redd, og da blir "antennene" for kroppens signaler stilt inn på enda mer økt følsomhet, og du kjenner etter enda bedre, blir enda mer redd osv osv. Disse tingene er ytterst vanlig, og helt almenmenneskelig, og det er helt rimelig å stille slike konklusjoner nå som du er så grundig undersøkt. Da er det "lov" å konkludere og trekke slutninger: Du er ikke syk, men har en forstørret mandel som følge av en eller flere alminnelig luftveisinfeksjoner tidligere i høst, slik vi alle har, og ingen tegn til sykdom.

Prøv å få ting til å falle på plass med disse forklaringene, og øv på å la være å tenke på sykdommer, øv på å la være å kjenne etter. Det viktigste "ordtaket" for en person med helseangst, er følgende: "Du kan ikke stole på kroppen". Har man helseangst, vil sanseopplevelser fra kroppen og små observasjoner uten informasjonsverdi, som f.eks. den forstørrede mandelen, bli systematisk feiltolket, - i retning av sykdom, og da blir man redd, og snøballen vokser seg større og større.

Hvis du merker at du ikke klarer å legge fra deg disse bekymringene nå allikevel, så skal du helt klart oppsøke din fastlege for å få hjelp for din helseangst, for det lar seg behandle effektivt med samtaleterapi, enten med fastlege eller psykolog.

Håper du har nytte av mine betrakninger og råd her, lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-