Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseangst, ikke hjertesykdom

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 32, har fått en kjempefrykt for å få hjerteinfarkt, fordi jeg er så redd for å dø. Den siste tiden har angsten min blitt verre og psykologen min har diagnostisert meg med helseangst. Jeg har ikke høyt blodtrykk, ikke høyt kolesterol, ikke noen i nær familie som har dødd av hjertesykdom.Jeg har da dessverre lest en del på nett om at kvinner kan få mer diffuse symptomer en menn, at en også kan få de i ung alder. Jeg har hatt mye smerter i magen, sviende smerte, kommer gjerne når jeg er sulten, eller når jeg har angst/grur meg for en situasjon der jeg kan få angst. Jeg er mye svimmel, anspent, sliten, føler meg tungpustet, vondt i rygg, skuldre, nakke. Har tatt 2 ekg hos legen og begge var helt fine til tross for alle symptomene jeg har hatt. Jeg vet at dette burde roe meg ned og slutte å fokusere på symptomene jeg har, men hver gang jeg kjenner noe i brystregionen blir jeg overbevist om at det må være hjerte, at jeg er alvorlig syk, tenk om legen og psykologen tar feil, at dette ikke er angst men en annen alvorlig sykdom. Har tatt bra med blodprøver, og de viste lavt d vit, lavt folat, litt lavt jern og at stoffskiftet mitt hadde blitt lavere, så jobber med å få dette opp nå. Legen min mener jeg bør øke dosen min med setralin fra 50 til 100 mg, men jeg er redd for det også, fordi jeg har lest at man ved økning av setralin, i sjeldne tilfeller kan utvikle seratoninergt syndrom, som kan være dødelig, siden jeg er redd for å dø, så er jeg selvfølgelig redd for dette .Er det stor risiko for en på 32 å få hjerteinfarkt? Er dette mest sannsynlig helseangst? Har vært plaget med panikkangst tidligere, men synes dette her er mye verre, mer kroppslige symptomer og angst hele tiden, føler jeg aldri kommer til å bli bedre, hver gang jeg føler jeg har litt fremgang så får jeg et tilbakeslag et par dager etter.blir redd i mange situasjoner pga redselen for hjerte, spesielt bilkjøring, har 1time reisevei til psykolog, redd for å kjøre alene pga angst, redd for å få hjerteinfarkt alene og å dø alene

Svar

Hei.

Du har åpenbart ikke noen hjertesykdom eller risiko for å få hjerteinfarkt eller annen hjertesykdom nå. Du er en ung, frisk kvinne på 32 uten noen kjente risikofaktorer, og da er sannsynligheten for infarkt nær null i praksis. Symptomene du har, taler jo heller ikke i retning av hjertesykdom i det hele tatt, men i retning av magen. En sviende smerte som kommer når du er sulten, og som forverres av angst, er helt typisk for syrerelaterte plager fra magen, evt magekatarr, reflux og sykdom i den gaten. Du bør snakke med legen din om ikke du burde teste ut syrereduserende medisiner, evt gastroskoperes, om dette fortsetter.

Men her er en ting som er viktig:
Du har fått påvist mangel på mange mikronæringsstoffer: D-vitamin, folat, jern. Det å mangle flere slike næringsstoffer kan i noen tilfeller skyldes at tarmen ikke tar opp næring på god nok måte, selv om du har spist nok. Vi snakker i praksis om f.eks. cøliaki og laktoseintoleranse. Det kan ofte skjule seg bak og forårsake slike vitaminmangler og i tillegg gi diffuse mageplager. Du bør derfor definitivt få utredet om du kan ha dette. Det ville ha forklart mye. Det undersøkes ved blodprøver hos fastlegen i første omgang.

Du bør takke ja til den foreslåtte økningen av Sertralindosen, og du får ikke serotoninergt syndrom av den dosen. Det er forøvrig svært sjeldent.

Ditt viktigste helseproblem er imidlertid åpenbart din helseangst. Det går det an å få behandling for, og jeg håper det er det du får hos psykologen din? Hvis ikke kan du diskutere med legen din om du kanskje burde vært henvist til Hypokonderklinikken i Bergen, som er landets fremste på denne spesialkompetansen.

Håper svaret og rådene er til nytte. Lykke til, og legg bekymringene om hjertet helt fra deg. Det er bare en "knagg" som helseangsten din har fått nå, og ingenting annet, og det er det viktig at du er helt klar over.