Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseangst, ikke demens

Spørsmål

Har utviklet helseangst som har vart fra jan 20 til nå. Har gått til psykolog og følt det har gått den rette veien. Tok i juni en helsesjekk, alle blodprøver er var fine, langtidsblodsukker på 5,3% og fint kolesterol samt stoffskifte.Frykten for demens har jeg hatt før. Denne bekymringen har nå kommet tilbake. Det er nå ca 2 måneder siden jeg tenkte på dette sist og la merke til detaljer som gjorde meg bekymret, dette varte noen dager. I juli, august har jeg stort sett vært preget av muskulære problemer, elveblest og følsom hud, men dette har ikke gjort meg så bekymret. Når frykten for demens kom på tirsdag så forsvant mye av de andre symptomene umiddelbart. Denne gangen som da starter bekymringen i det jeg tar meg selv i å bytte om på ord eller si feil ord. Sier bilnøkkel i stedet for husnøkkel eller sier ta foten på sokken. Dette skjedde på tirsdag. Etter det føler jeg at feilene mine bare har eskalert og jeg har vært stressa og bekymra. Opplever et slags tankekjør, at jeg gjør ting, blir distrahert og må tenke meg om for å huske på hva jeg gjorde. Blir lett distrahert og hopper fra gjøremål til gjøremål ( tankene som hopper mye rundt, har vanskelig for å konsentrere meg. Glemte å slukke lyset, husker dårlig hva jeg har gjort disse dagene siden tankene kom. Mister tråden når jeg prater, Går mot kjøleskapet for å sette på plass kaffekoppen, det siste eksemplet har jeg merket flere ganger under tiden med angst, jeg har følt meg surrete. Jeg har ikke følt disse symptomene i særlig grad siden det sist skjedde i juli. Hva er det som skjer med meg? Samboeren min sier at jeg i de 5 årene vi har vært sammen har hatt de samme tendensene hele tiden og vært litt vims, men at jeg før ikke har lagt merke til det eller bare har ledd av det Kan jeg holde på å bli dement og at det bare går lang tid mellom hver gang jeg legger merke til det? Eller er alt dette bare angsten som overfokuserer? Kan angst påvirke språk og hukommelse og tankekjør?

Mann 34
Svar

Hei.


Dette har åpenbart ikke noe med demens å gjøre. Men angst kan i aller høyeste grad skape slike symptomer, og det enhver grunn til at det er det som skjer med deg nå. Det blir lett onde sirkler ut av slikt. Jo mer bekymret du blir for demens, jo mer stresset blir du, og jo lettere mister du fokus, glemmer ting osv. Og jo mer du merker av slike ting, jo reddere blir du for demens, og så har du det gående. Det er aldeles åpenbart at det er det som skjer her for ditt vedkommende.

Løsningen blir følgelig å bryte denne onde sirkelen, og det gjør du ved å la være å være redd for demens, og ikke bekymre deg for hverdagslivet rot, forglemmelser og tull, som vi alle har. Og kanskje du er en litt distre type i tillegg, slik du samboer sier. 

Jeg vil også bruke anledningen til å informere deg om at det finnes svært effektiv behandling for helseangst, og siden du faktisk sier at dette er et problem generelt sett for deg, så tenker jeg at det finnes ingen grunn til å ikke unne seg behandling og hjelp for dette. Det får du ved å kontakte fastlegen din, og så vil det kunne bli igangsatt behandlingssamtaler med enten fastlege og/eller psykolog.

Ha det bra.