Helseangst, ikke ALS

Spørsmål

Hei

Jeg er en 36 år gammel kvinne og jeg har en stund nå følt at jeg snubler litt i ordene når jeg snakker. Jeg er livredd for ALS, og har lest at talevansker, og det å føle at tungen ikke helt lystrer, ofte er det første tegnet på denne sykdommen. Jeg har også hatt muskelsmerter/stivhet i begge armene og i nedre del av ryggen i ca et års tid. Dette er ikke veldig plagsomt, men jeg kjenner det godt ved visse bevegelser.
Det skal sies at jeg har tendens til hypokondri, og er i overkant redd for at noe skal være galt hele tiden. Så fort jeg opplever et symptom så googler jeg og finner diverse diagnoser. Spørsmålet mitt er om dette med "ordsnublingen" er noe jeg trenger å gå til legen min med? Føler meg alltid litt dum når jeg er der, for han vet at jeg er ganske engstelig av meg. Hvis dette er noe som bør sjekkes; er det i så fall ensbetydende med farlig/kritisk sykdom, eller kan det være andre mindre farligere årsaker?

Takker for svar

Svar

Hei.

Ingen ting av det du omtaler her, gir den ringeste mistanke om ALS eller annen sykdom i det hele tatt. Det er nok ganske sikkert "hypokonder"-biten av hjernen din som tolker ting som slett ikke behøver å tolkes, men heller burde vært oversett. Og så, når du først har gjort den hypokondriske "bommerten" å kjenne etter på disse tingene og begynne å lure på "hva det skyldes", så gjør du det verste av det verste en hypokonder kan gjøre: Google symptomer på nettet.

Det er nemlig, og som du sikkert vet, den sikreste måte for en hypokonder til økt angst og tanker om forferdelige sykdommer.
Nettet og google fungerer slik at "som du roper i skogen, får du svar". Du finner IKKE objektiv informasjon når du søker, du draes ubevisst mot de forferdeligste og sjeldneste årsaker og sykdommer, på ting som du i utgangspunktet ikke hadde behøvd å kjenne etter på eller å søke forklaringer på.

De fleste mennesker snubler i ordene innimellom, men lar være å tenke over det, og tolker det fremfor alt ikke som et "mulig sykdomstegn". Litt smerter i muskler, f.eks. rygg og armer, er også aldeles almenmenneskelig og vanlig, og skyldes i de aller fleste tilfeller IKKE alvorlig sykdom.

Jeg synes med andre ord ikke at du trenger å oppsøke legen din for. Dvs tvert imot, jeg vil sterkt fraråde deg det, for det er jo bare med å forsterker ditt fokus på "mulig sykdom".
Du må også umiddelbart sette totalforbud for deg selv for lesing på nettet om symptomer og sykdommer. Du klarer uansett ikke å bekrefte eller avkrefte eventuelle diagnoser på den måten, og det er 100% sikkert at det gir økt helseangst, noe du selv opplever nå.
Hvis du skal oppsøke lege, så må det isåfall være for å få hjelp for helseangsten, for det finnes der effektiv behandling for. (samtaleterapi basert på kognitive teknikker) Du skal IKKE søke lege for å få en bekreftelse på at du ikke er syk, det hjelper ikke en hypokonder i særlig grad, annet enn som eventuell helt midlertidig "brannslukking".

Håper det var klart og nyttig svar. Ha det bra!