Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseangst, -ikke ALS.

Spørsmål

Redd for ALS
Mine plager startet forrige lørdag. Jeg har hatt vondt i halsen en stund. Så på tunga mi i speilet og oppfattet at den ene sida av tunga mi var mindre enn den andre. Ikke symmetrisk. Jeg har tidligere slitt og sliter med helseangst. Etter å ha sett på tunga mi i speilet har jeg fått det for meg at jeg har muskelatrofi og ALS. Får ikke tenkt på noe annet. Har ikke taleproblemer, men litt vondt i munn/ tunge og ansiktet. Var hos min fastlege som så på tunga mi, og mente jeg hadde sopp. Han gikk ikke noe inn på min forespørsel om ALS. Har lest en del om bulbær parese og er redd for dette, da jeg innbiller med atrofi av tungen og nummenhet/ smerter/ ubehag i denne.
Ber om en tilbakemelding på dette. Kan min angst ( jeg ser på tunga mi i speilet ) utløse disse plagene? Fint med litt oppklarende tilbakemelding da jeg lett går meg vill i egne symptomer og angst.

Svar

Hei.

Tungen din ser komplett normal ut på bildene du har sendt, så problemet ditt er jo absolutt ikke "mulighet for ALS" eller annen sykdom. Problemet ditt er din helseangst, som du sikkert innerst inne skjønner selv også.

Du har studert din tunge i speilet, og du har lest om nevrologiske sykdommer, og tolker så det du ser i retning av "mulig ALS". Til det er å si følgende viktige ord:

En person som har helseangst, må ALDRI gi seg ut på å tolke signaler fra kroppen og diversen symptomer, for sannsynligheten for å komme til feil konklusjon, er overhengende stor. Når du har helseangst, klarer du ikke å vurdere rasjonelt det du ser, og det er det som har skjedd nå. Skal du ha en rasjonell vurdering av et eller annet fra kroppen, er du som har helseangst helt nødt til å "delegere" denne arbeidsoppgaven til noen som ikke er inhabile, og som vurderer det rasjonelt og ikke med angsten i bakhånd. Med andre ord en lege. Dette er veldig viktig. Gi deg aldri ut på å tolke noe som helst fra kroppen, for når du har helseangst, så har du en systematisk tendens til å feiltolke kroppen i retning av sykdom og katastrofe, og du kan og må med andre ikke stole på dine egne vurderinger.

Og kanskje enda viktigere: Les ALDRI om sykdommer på nettet. Enhver person med helseangst kan bekrefte for deg, at det er oppskriften og en garanti på sterkt økt helseangst. En person med helseangst vil kanskje tenke at bare jeg får informasjon nok, f.eks. ved å lese om sykdommer på nettet, så vil jeg kunne stille riktige diagnoser og få korrekte svar. Slik er det så til de grader IKKE. Det er omvendt. Du bør rett og slett innføre totalforbud mot lesing på nettet om sykdommer. Det er første bud for å bli kvitt helseangsten.

Fortsetter du å slite med helseangst, så bør du be legen din om hjelp til dette, for slik behandling finnes, og det er effektivt. Det er basert på samtaler med lege og/eller psykolog, såkalt kognitiv terapi.

Det er også viktig for deg og enhver person med helseangst, å vite at en får ikke dempet sin helseangst ved å oppsøke legen med et eller annet "symptom", og så få legen til å undersøke dette, og deretter få rede på at det ikke er sykdom x eller y. Det er kun helt midlertidig "brannslukking" og gjør ingenting med den bakenforliggende helseangsten. Så når eller om du oppsøker fastlegen igjen, så ikke be om å få undersøkt ditt eller datt, men be om hjelp for din helseangst. Unn deg dette, for det er meget effektivt og gjør det mye greiere å være deg. Ta med stor fordel med deg en utskrift av spørsmål og svar her, til din leges gjennomlesing og orientering.

Ha det bra!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-