Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har tilfeldigvis kjent tykktarmen og er nå redd for kreft

Spørsmål

Hei. For ca 2 uker siden lå jeg tilfeldigvis og kjente på meg selv i nedre del av magen. På venstre side like ved venstre hofte, og litt ned mener jeg at jeg kjente en kul, eller ruglete del/område. Som jeg opplever som en kul ihvertfall. Den er ikke fremtredende, jeg må trykke litt hardt inn for å kjenne den. Legen min har undersøkt meg på magen akkurat der jeg mener jeg kjenner denne «klumpen/eller ruglete delen» og mener det kan være Tykktarmen eller den delen(husket ikke hva den heter) som holder Tykktarmen på plass. Jeg har ingen smerter i magen, men ligger å kjenner på venstre side og kjenner da denne kulen/ klumpen/ruglete delen. Klarer ikke beskrive den. Eneste er at det kan komme litt sånn sprakelyder når jeg trykker, som jeg hører/kjenner luft. Legen min mener jeg skal slappe av og ikke tenke noe mer på det, men har for min skyld henvist meg til en ultralyd undersøkelse av området på magen så jeg kan få avkreftet det jeg frykter(Selv om legen mener undersøkelsen ikke er nødvendig). Fått beskjed om at det kan ta noen uker pga ventetid. Men jeg er overbevist om at jeg har kreft i enten magen/buken/tarmen. Jeg er veldig redd pga det. Og jeg bekymrer meg for at legen min ser på meg som hypokonder. Hun har undersøkt magen min over området som jeg skrev. Men jeg blir usikker på om hun har gjort det ordentlig og tenker at jeg er hypokonder og at jeg bare innbiller meg ting. Jeg er også redd for om jeg kan ha kreft i underlivet, eggstokkene mest. At det er det jeg har kjent, men legen min sier at det er vanskelig å for meg å kjenne mine egne eggstokker eller livmor. Jeg følges opp på sykehuset hvert halvår pga høyrisiko HPV virus, men alle prøvene fra livmorhals har vist lavgradig celleforandring og de har tatt innvendig ultralyd 2 ganger siste året uten at de har funnet noe galt. Er jeg trygg da? Tenker svulster og alvorlig kreft. Og hva er sjansen for kreft i min alder av de typene jeg er redd for og kreft generelt i kroppen? Føler meg ellers frisk.

Kvinne 30
Svar

Hei.


Du har tilfeldigvis oppdaget din tykktarm, akkurat i overgangen / knekken der den bøyer bakover og innover i retning endetarmen. Det kan alle mennesker kjenne, med mindre man er overvektig. Du har altså tilfeldigvis oppdaget en normal del av kroppen som skal være der, på linje med nesen og albuen, bare at de ser man hver dag, mens denne delen av tykktarmen kjenner man vanligvis ikke, fordi man ikke pleier å trykke så mye akkurat der. 


Det at du "spraker" når du trykker der, bekrefter at det er tykktarmen. Lydene kommer av at luften beveger seg inni tarmen. Du sier at legen din sa at det "kan være" tykktarmen. Hvis det var de ordene som ble brukt, så var det litt uheldig, for da satt du kanskje igjen med litt tvil, og fortsatt kreftfrykt. Legen skulle sagt at det ER tykktarmen, og forklart deg hvorfor, så hadde du kanskje hatt lettere for å stole på dette. Enhver lege som kjenner tykktarmen på det stedet du beskriver, vet at det er tykktarmen, og da handler det kun om å forklare dette pasienten troverdig nok. 


Jeg tenker også at det var noe uheldig at du ble henvist til ultralyd, siden det er en helt unødvendig undersøkelse, og fordi det er så lett for legen å gjenkjenne tykktarmen på akkurat det punktet. Det blir ikke "sikrere" med et ultralydbilde enn med legens undersøkelse med hendene. Det uheldige med å bli henvist slik, er at da feiltolker gjerne en person med helseangst det som at "legen hadde kanskje ikke henvist om ikke det var litt usikkerhet" eller noe i den gaten. Og så blir en gående og vente på denne unødvendige undersøkelsen, noe som er klart angstøkende i en slik situasjon. 


Du sier at legen din også visste at undersøkelsen var unødvendig, men gjorde det slik at du kan få avkreftet det du frykter. Men du kunne du allerede, etter at legen undersøkte deg. Personer med helseangst har erfaringsmessig IKKE nytte av slike bildeundersøkelser osv, selv om man i utgangspunktet tenker at "da vil jeg slippe å bekymre meg mer".  Helseangst har nemlig svært store kreative krefter, og en person med helseangst vil lett etter en eller annen bildeundersøkelse kunne begynne å tenke "hva om legen overså noe", "hva om ikke bilde ble tatt i rett vinkel", "hva om svulsten er for liten til å sees på ultralyd, og kanskje jeg må på MR" og så videre. 


Jeg vil derfor sterkt anbefale deg å avbestille den ultralydtimen, siden du allerede har blitt legeundersøkt og legen har fortalt deg at det er tykktarmen du kjenner. Enhver almennlege har hatt utallige personer på kontoret som deg, som tilfeldigvis har kjent tykktarmen sin og blir redde for om det er en kreftsvulst. Og erfaringsmessig er det tydelighet og sikkerhet i måten man forteller dette til pasienten som hjelper best. Med tydelighet ligger også det med å IKKE henvise til bildeundersøkelser, for da forteller man jo virkelig at man er sikker som lege på hva dette er. 


Du spør om du er "trygg" for at du ikke har eller kan få kreft, med de undersøkelser du har vært til og går til og så videre. Det spørsmålet er et helt feil spørsmål å stille, og det er det klassiske spørsmålet som personer med helseangst stiller. En er på jakt etter garantien for helse og garantier mot kreft. Det er et umulig prosjekt, for vi kan alle få kreft. Faktisk får omtrent en tredjedel av oss det i løpet av livet. Og garantiene finnes ikke. Og når de ikke finnes eller kan oppnåes uansett hva man gjør og hvor mange maskiner man lar seg undersøke i, så er det bedre å ikke søke den umulige garantien. Det er jo slik at om jeg eller deg gjennomgikk absolutt alt som finnes av høyteknologiske undersøkelser for hele kroppen hver dag i ett år, eller i ti år, uten at det var tegn til kreft, så kan likevel dagen etterpå en kreftsvulst oppstå. 

Denne usikkerheten er det lurt å slå seg til ro med, for slik er nå engang livet, på linje med at vi meget godt vet at hver biltur vi tar, kan bli det siste vi gjør.  Men om vi skulle tenke på det hver gang vi kjører bil, så ville det blitt et tungtvint, slitsomt og angstfylt liv, på linje med å være redd for kreft når en ikke har det. 

Får man kreft, så får en behandling for det, og kreft er ikke lenger ensbetydende med død. 

Og en annen ting som er viktig er at det å bekymre seg for kreft og å tenke mye på det, reduserer overhodet ikke sjansen for å få det. Et interessant "regnestykke": Hva er verst: tretti år fra nå av som frisk og kreftfri, uten bekymring for kreft, og så få kreft, eller de samme tretti år MED angst for kreft og dårlig livskvalitet, og så allikevel få samme kreftsykdommen. Det er naturligvis et utrolig mye bedre valg å ta sykdom når det kommer, enn å forskuttere det. 


Du spør om hva dine sjanser for å få diverse kreftformer er. Jeg lar med vilje være å besvare dette spørsmålet, siden det er en problemstilling som kun reduserer din livskvalitet, og som ikke du har noen som helst praktisk nytteverdi av. Slik statistikk gjelder heller ikke enkeltindividers sjanse for å få kreft, men større populasjoner, f.eks. at X % av alle mellom 70 og 90 år vil få tykktarmskreft osv. Slike tall finnes, men det sier ingenting om akkurat herr Hansens sjanse for å få tykktarmskreft.


Håper at informasjonen er til nytte, og unn deg selv det å avbestille denne ultralydtimen nå. Du vil da merke at det var et viktig grep for å ta kontroll over kreftangsten din nå, og en stor seier. 


Ha det bra.