Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har lave verdier av folat og D-vitamin, kan jeg ha kreft?

Spørsmål

Hei. Jeg var hos legen og tok noen blodprøver pga jeg har vært litt trøtt i det siste. Jeg har fått svar ifra legen at jeg kanskje har lite folinsyre og at jeg har D - vitamin mangel. jeg går på D vitamintilskudd nå. Jeg har ikke et veldig bra kosthold. Jeg spiser og drikker lite. Er det en stor sannsynlighet for at jeg har en type kreft? eller hva kan årsakene være til at jeg har folinsyre mangel?

Kvinne 20
Svar

Hei.


Du er altså en frisk ung kvinne på 20 år, som forteller under "tilleggsopplysninger" at du har helseangst, og at du har vært litt trøtt i det siste. Det har du vært til legen for, og det eneste som ble funnet der, var at du har D-vitaminmangel, noe "halve Norge" har på denne tid av året pga lite sollys, og du har lave nivåer av vitaminet folat / folinsyre. 

Spørsmålet ditt til oss er om det er "stor sannsynlighet for at du har kreft". Svaret på det er nei.

Det finnes kort og greit absolutt ingen informasjon her som taler i retning av at du har kreft, og det er så usannsynlig at jeg egentlig ikke skjønner hvordan du har kommet på tanken, siden mangler på folat og D-vitamin på ingen måte er tegn på kreft, og det eneste du plages av er "litt trøtthet", -noe de fleste mennesker kjenner både titt og ofte, og som vanligvis ikke skyldes sykdom. Det er en del av livet for oss alle. 

Så dine tanker om du har kreft, har ingen rasjonell begrunnelse og det finnes ingen mistanke om det, det er kun tanker du har. Og tanker om kreft er som kjent noe aldeles annet enn reell kreft. Det at du har kommet på en slik tanke i en situasjon som ikke ville gitt folk flest tanker om kreft i det hele tatt, er følgelig kun en måte din helseangst viser seg på, og ingen ting annet. 

Du spør så om hvorfor du har for lite folinsyre. Det får man fordi man har inntatt noe for lite av matvarer som inneholder folat. Og D-vitaminmangel får vi av å bo i Norge, hvor vi har for lite sollys mesteparten av året til å danne nødvendige nivåer med D-vitamin, med mindre vi tar tran og spiser fet fisk flere ganger i uken. 

Håper det var greit og tydelig svar. Hvis du synes du plages mye med helseangst, så bør du være klar over at det finnes det effektiv behandling for, noe du kan få ved å ta dette opp med fastlegen din. Behandlingen er samtaleterapi / psykologiske teknikker. Ha det bra.